Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Πέντε πυλώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι θεμελιώδεις αρχές της Βικιπαίδειας συνοψίζονται σε «πέντε πυλώνες»:
Η Βικιπαίδεια είναι εγκυκλοπαίδεια
Συνδυάζει αρκετά χαρακτηριστικά γενικών και ειδικευμένων εγκυκλοπαιδειών, ημερολογιακών καταλόγων και γεωγραφικών λεξικών / καταλόγων. Η Βικιπαίδεια δεν είναι βάθρο, πλατφόρμα διαφήμισης, δημοσίευση ματαιοδοξίας, πειραματισμός αναρχίας ή δημοκρατίας, αδιάκριτη συλλογή πληροφοριών ή διαδικτυακός κατάλογος. Δεν είναι λεξικό, εφημερίδα ή συλλογή πηγαίων κειμένων, αν και κάποια από τα αδελφικά της εγχειρήματα είναι.
Η Βικιπαίδεια γράφεται από ουδέτερη οπτική γωνία
Πασχίζουμε για λήμματα τα οποία δεν συνηγορούν υπέρ μιας και μοναδικής άποψης. Μερικές φορές αυτό απαιτεί να αντιπροσωπεύονται πολλαπλές οπτικές γωνίες για ένα θέμα, να παρουσιάζεται κάθε οπτική γωνία με ακρίβεια, να παρέχεται το γενικό, ευρύτερο πλαίσιο για κάθε άποψη, ώστε οι αναγνώστες να καταλαβαίνουν ποιου την άποψη αντιπροσωπεύει η οπτική γωνία, και να μην παρουσιάζεται καμία οπτική γωνία ως η «αλήθεια» ή «η καλύτερη άποψη». Σημαίνει να παρατίθενται επαληθεύσιμες, αξιόπιστες πηγές, ειδικά σε αμφιλεγόμενα θέματα. Όταν προκύπτει διαμάχη ως προς το ποια έκδοση είναι πιο ουδέτερη, αφήστε χρονικό περιθώριο για νηφαλιότητα και σημάνετε το λήμμα ως αμφισβητούμενο· δημοσιεύστε λεπτομέρειες στη σελίδα συζήτησης και ακολουθήστε τη διαδικασία επίλυσης διαμαχών.
Η Βικιπαίδεια είναι ελεύθερο περιεχόμενο που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί, να επεξεργάζεται και να διανέμει
Όλα τα κείμενα υπόκεινται στην άδεια CC-BY-SA-3.0 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως. Αναγνωρίστε ότι τα λήμματα μπορούν να αλλαχθούν από τον καθένα και ότι κανένα άτομο δεν ελέγχει κάποιο συγκεκριμένο λήμμα· κατ΄ αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε συγγραφική δραστηριότητα με την οποία συνεισφέρετε μπορεί να υποστεί αμείλικτη επεξεργασία και να αναδιανεμηθεί κατά βούληση από την κοινότητα. Μην ανεβάζετε υλικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα ή έργα τα οποία είναι αδειοδοτημένα με όρους ασύμβατους προς το ελεύθερο περιεχόμενο.
Οι συντάκτες της Βικιπαίδειας πρέπει να φέρονται ο ένας στον άλλον με σεβασμό και ευγένεια
Σεβαστείτε τους Βικιπαιδιστές συναδέλφους σας, ακόμα και όταν είναι πιθανό να μη συμφωνείτε μαζί τους. Να φέρεστε πολιτισμένα. Αποφεύγετε να κάνετε προσωπικές επιθέσεις ή σαρωτικές γενικεύσεις. Μείνετε ψύχραιμοι, όταν οι επεξεργασίες «παίρνουν φωτιά»· αποφεύγετε τους γελοίους συντακτικούς πολέμους, ακολουθώντας τον κανόνα των τριών επαναφορών· θυμηθείτε ότι υπάρχουν 236.839 λήμματα στην ελληνική Βικιπαίδεια, για να δουλέψετε πάνω σε αυτά και να συζητήσετε. Ενεργείτε καλή τη πίστει, με το να μη διαταράσσετε τη Βικιπαίδεια για να προβάλετε μια άποψη, και υποθέστε καλή πίστη εκ μέρους των άλλων. Να είστε ανοικτοί, ευπροσήγοροι και περιεκτικοί.
Η Βικιπαίδεια δεν έχει αυστηρούς κανόνες
Η Βικιπαίδεια έχει πολιτική και κανόνες, που όμως δεν έχουν «χαραχτεί σε πέτρα»· το περιεχόμενο και η ερμηνεία τους εξελίσσονται στον χρόνο. Οι αρχές και το πνεύμα είναι σημαντικότερα από τις διατυπώσεις, και κάποιες φορές η βελτίωση της Βικιπαίδειας απαιτεί να γίνονται εξαιρέσεις. Κάντε επεξεργασίες θαρρετά και προσεκτικά, ενημερώνοντας τις σελίδες της, και μην ανησυχείτε μην τυχόν κάνετε σφάλματα· κάθε σελίδα διατηρεί αποθηκευμένες τις προηγούμενες εκδόσεις της και τα λάθη διορθώνονται εύκολα.

Η πολιτική αυτή αποτελεί και πολιτική της Αγγλικής Βικιπαίδειας, από όπου μεταφράστηκε το κείμενο. Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι «πέντε πυλώνες» είναι η βάση όλων των εγχειρημάτων Βικιπαίδειας του Ιδρύματος Wikimedia.

Δείτε επίσης