Βικιπαίδεια:Πέντε πυλώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συντόμευση:
ΒΠ:5
ΒΠ:5Θ
ΒΠ:5Σ
ΒΠ:5Π

Το οικοδόμημα που διαμορφώνεται από τις πολιτικές και τις οδηγίες της Βικιπαίδειας, στηρίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες:

BluePillar.svg

Η Βικιπαίδεια είναι μια εγκυκλοπαίδεια: συνδυάζει χαρακτηριστικά γενικών και ειδικευμένων εγκυκλοπαιδειών, εκδόσεων γενικών ή στατιστικών πληροφοριών και γεωγραφικών λεξικών ή καταλόγων. Όμως δεν είναι αδιάκριτη συλλογή πληροφοριών, ασήμαντων, ειδησεογραφικών ή εικασιών, ούτε είναι λεξικό, κίτρινος τύπος ή διαδικτυακός κατάλογος. Δεν είναι τόπος για πρωτότυπη έρευνα των συντακτών, για αυτοπροβολή ή για την έκφραση προσωπικών απόψεων και δεν αποτελεί πείραμα στην αναρχία ή την δημοκρατία.

GreenPillar.svg

Η Βικιπαίδεια έχει ουδέτερη οπτική γωνία, το οποίο σημαίνει ότι πασχίζουμε για λήμματα τα οποία δεν συνηγορούν υπέρ μιας μοναδικής άποψης. Μερικές φορές αυτό απαιτεί να αντιπροσωπεύονται πολλαπλές οπτικές γωνίες για ένα θέμα· να παρουσιάζεται κάθε οπτική γωνία με ακρίβεια· να διατίθεται το γενικό, ευρύτερο πλαίσιο για κάθε άποψη, ώστε οι αναγνώστες να καταλαβαίνουν ποιου την άποψη αντιπροσωπεύει η οπτική γωνία· και να μην παρουσιάζεται καμία οπτική γωνία ως η «αλήθεια» ή «η καλύτερη άποψη». Σημαίνει να παρατίθενται επαληθεύσιμες, αξιόπιστες πηγές, ειδικά σε αμφιλεγόμενα θέματα. Όταν προκύπτει μια διαμάχη ως προς το ποια έκδοση είναι πιο ουδέτερη, κηρύξτε μια περίοδο νηφαλιότητας και σημάνετε το λήμμα ως αμφισβητούμενο· δημοσιεύστε λεπτομέρειες στην σελίδα συζήτησης και ακολουθήστε την διαδικασία επίλυσης διαμαχών.

YellowPillar.svg

Η Βικιπαίδεια είναι ελεύθερο περιεχόμενο, το οποίο ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί. Όλα τα κείμενα υπόκεινται στην άδεια CC-BY-SA-3.0 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως. Αναγνωρίστε ότι τα λήμματα μπορούν να αλλαχθούν από τον καθένα και ότι κανένα άτομο δεν ελέγχει κάποιο συγκεκριμένο λήμμα· κατ΄ αυτό τον τρόπο, οποιαδήποτε συγγραφική δραστηριότητα με την οποία συνεισφέρετε μπορεί να υποστεί ανελέητη επεξεργασία και να αναδιανεμηθεί κατά βούληση από την κοινότητα. Μην ανεβάζετε υλικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα ή έργα τα οποία είναι αδειοδοτημένα με όρους ασύμβατους με το ελεύθερο περιεχόμενο.

OrangePillar.svg

Η Βικιπαίδεια έχει κώδικα συμπεριφοράς. Σεβαστείτε τους Βικιπαιδιστές συναδέλφους σας, ακόμα και όταν είναι πιθανό να μην συμφωνείτε μαζί τους. Να φέρεστε πολιτισμένα. Αποφεύγετε να κάνετε προσωπικές επιθέσεις ή σαρωτικές γενικεύσεις. Μείνετε ψύχραιμοι, όταν οι επεξεργασίες «παίρνουν φωτιά»· αποφεύγετε τους γελοίους συντακτικούς πολέμους, ακολουθώντας τον κανόνα των τριών επαναφορών· θυμηθείτε ότι υπάρχουν 137.743 λήμματα στην Ελληνική Βικιπαίδεια για να δουλέψετε πάνω σε αυτά και να συζητήσετε. Πράττετε καλή τη πίστει, με το να μην διαταράσσετε την Βικιπαίδεια για να προβάλετε μια άποψη, και υποθέστε καλή πίστη εκ μέρους των άλλων. Να είστε ανοικτοί, ευπροσήγοροι και περιεκτικοί.

RedPillar.svg

Η Βικιπαίδεια δεν έχει αυστηρούς κανόνες, εκτός από τις πέντε βασικές αρχές που εξηγούνται εδώ. Μη διστάζετε να επεξεργάζεστε, να μετακινείτε ή να τροποποιείτε τα λήμματα· επειδή η απόλαυση της επεξεργασίας βρίσκεται στο ότι η τελειότητα, παρόλο που είναι στόχος, δεν απαιτείται. Και μην ανησυχείτε ότι θα τα θαλασσώσετε. Όλες οι προηγούμενες εκδόσεις των λημμάτων διατηρούνται, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να προκαλέσετε ζημιά στην Βικιπαίδεια κατά λάθος ή να καταστρέψετε ανεπανόρθωτα το περιεχόμενο. Αλλά θυμηθείτε — ό,τι γράφετε εδώ θα διατηρείται για τους επόμενους.


Η πολιτική αυτή αποτελεί και πολιτική της Αγγλικής Wikipedia, απ' όπου μεταφράστηκε το κείμενο. Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι «πέντε πυλώνες» είναι η βάση όλων των εγχειρημάτων Wikipedia του Ιδρύματος Wikimedia.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]