Συζήτηση κατηγορίας:Ελληνική μυθολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Είμαι ο συγγραφέας αυτού, και μιας δωδεκάδας ακόμη, άρθρων της Μυθολογίας.

Λυπάμαι γιά όλο το κλίμα που δημιουργήθηκε και αποχωρώ. Δεν μπορώ να καταλάβω πάντως γιατί έγινε αυτό. Γράφω συγκροτημένα, με πολύ καλή σύνταξη και ορθογραφία, επιμελούμαι όσο μπορώ τά άρθρα μου, επιστρέφω σε αυτά και διορθώνω τις όποιες αδυναμίες τους και εισπράττω σαν αμοιβή την στάμπα ότι το άρθρο θέλει «συγύρισμα».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γνώρισα πρόσφατα την Ελληνική Wikipedia και χάρηκα πολύ και επιτέλους και εμείς οι Έλληνες είχαμε την δυνατότητα να βλέπουμε άρθρα στην γλώσσα μας. Προσπάθησα να το κάνω πράξη γράφοντας άρθρα στον τομέα της Μυθολογίας και Ιστορίας όπου είδα ότι υπάρχει έλλειψη. Έδωσα την πλοκή του κάθε μύθου στην αρχή με τρόπο που δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει θεωρεί επιλήψιμο. Στην συνέχεια πρόσθεσα και μία πιθανή ιστορική ερμηνεία. Δεν έκανα όμως τίποτα αυθαίρετο αλλά χρησιμοποίησα, με απόλυτα επιστημονικό τρόπο, τους γλωσσολογικούς κανόνες που περιέχει η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους στον πρώτο τόμο αλλά και διάφοροι ιστορικοί ερευνητές (Έλληνες και ξένοι) τους χρησιμοποιούν συχνά. Τα πορίσματα είναι διαφορετικά κατά περίπτωση. Άλλες φορές οδηγούν στην πιθανότητα ότι κάποιοι αρχαίοι λαοί (Χετταίοι, Αιγύπτιοι) εκστράτευσαν στην Ελλάδα και άλλες φορές, όπως στο παράδειγμα των άρθρων του Βελλεροφόντη και της Ιούς, ότι οι Έλληνες κατέλαβαν μέγα μέρος της Μ.Ασίας στην Μυκηναϊκή περίοδο και έπλευσαν στην Αίγυπτο (αυτά αν διαπιστωθούν, κάποτε, θα προσθέσουν αρκετούς επιπλέον αιώνες στην Ελληνική Ιστορία).

Και τι κακό υπάρχει σε αυτά; Και οι Πέρσες και οι Γαλάτες στην κλασσική περίοδο, εξεστράτευσαν στην Αρχαία Ελλάδα αλλά αυτό δεν σήμανε ότι κατάστρεψαν ην ελληνική φυλή και τον ελληνικό πολιτισμό. Δηλαδή τι θέλει να πεί κανείς? Ότι είναι αδύνατον στην διάρκεια της 3ης ή της 4ης χιλιετίας (δηλ. μέσα σε 2000 χρόνια) η ελληνική χερσόνησος να υπέστη κάποια εισβολή? Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς έγινε τότε αφού γραπτές πηγές δεν υπάρχουν (με έννοια ιστορίας όπως του Ηροδότου και του Θουκιδίδη βέβαια). Εικασίες θα μου πείτε. Ωραία, διαβάστε τον πρώτο τόμο της Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τι περιέχει; Ττην ιστορία της 2ης και 3ης χιλιετίας δηλ. μόνον εικασίες. Άρα δεν έπρεπε να έχει γραφεί.

Κάποιοι αντέδρασαν άσχημα στα γραφόμενά μου. Βρήκαν στο πρόσωπό μου , χετταιόφιλους, αιγυπτιόφιλους, ανθέλληνες, ξένες δυνάμεις, έως και ξένους πράκτορες. Έλεος! . Τέλος πάντων. Δηλώνω ότι απλά δεν είμαι πράκτορας των Χετταίων και των άλλων σκοτεινών και καταχθόνιων δυνάμεων, αλλά ένας απλός Έλληνας που αγαπάει την πατρίδα του και θέλει να μάθει τι κρύβει το παρελθόν της. Φαίνεται ότι ακόμη και η αγάπη για αυτήν την χώρα (η έμπρακτη, μέσα από συνεχή μελέτη της Ιστορίας και της Μυθολογίας της) παραξηγείται από κάποιους με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Καμιά φορά νοιώθει κανείς ότι το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να εκφράζεται ελεύθερα είναι μόνο στα χαρτιά.

Μιά τελεταία σημείωση. Ο συγγραφέας του εξαίρετου κατά τα άλλα άρθρου για τον Αχιλλέα αναφέρει ότι οι Αχιλλέας και Πάτροκλος ήταν εραστές. Αυτό δεν προσβάλλει την Ελλάδα.? Δεν είναι υποκειμενικό? Που το είδε γραμμένο? Ποιά αρχαία πηγή υποδηλώνει κάτι τέτοιο? Μόνο κάτι αμερικάνικες ταινίες που αποβλέπουν σε συζήτηση και κατανάλωση. Γιατί αυτό το ανέχεται η Ελληνική Βικιπαίδεια? Γιατί δεν αντέδρασαν οι διαχειριστές και οι χρήστες όπως στην δική μου περίπτωση? Δεν πειράζει όμως, αν σας εκφράζουν κάτι κραυγές όπως αυτές του χρήστη Ζαγοράκη μεγιά σας και χαρά σας. -- IonnKorr --

  • Δεν γνωρίζω τον προλαλλήσαντα και ούτε είναι απάντηση στο κείμενο του,μια και δεν γνωρίζω τίποτα για το πρόβλημα του. Απλά αναρωτιέμαι γιατί αφαιρέθηκαν οι σύνδεσμοι απο την κατηγορία αυτή για τα άρθρα που έγραψα για την Μαία (μυθολογία) και την Καλλιστώ (μυθολογία). Τι πρόβλημα είχαν;fefeli 17:13, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Από πού αφαιρέθηκαν δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Κανονικά είναι στην κατηγορία. —Geraki 2005-09-25 T 17:29 Z

τελικά εκτός απο το δαίμονα του τυπογραφείου πρέπει να υπάρχει και δάιμονας της Βικιπαίδειας, δεν εξηγείτε αλλιώς. Ολα καλά Geraki. απλά την ώρα που έκανα το post οντως δεν εμφανιζόταν, δε ξέρω γιατί fefeli 19:07, 25 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

επιμέλεια[επεξεργασία κώδικα]

έβαλα την επιμέλεια με την έννοια ότι πρέπει να υπάρξει επιμέλεια της κατηγορίας ( που είναι άτακτη :)) ) --Λύκινος 09:01, 28 Ιουλίου 2006 (UTC)

Αναδόμηση της κατηγορίας[επεξεργασία κώδικα]

-Επειδή τα άρθρα της κατηγορίας έχουν γίνει πολλά, και μετά από υπόδειξη του Badseed, αναφέρω εδώ προς γενικότερη συζήτηση σχετικά με ένα δέντρο για τις υποκατηγορίες τις εξής απόψεις μου:

1) Υπάρχουν ήδη αρκετά επίπεδα, π.χ. από το «Μυθολογία» (που βρίσκεται στην Κύρια Σελίδα) πάμε στα Μυθολογίες της Ευρώπης → Ελληνική μυθολογία → Πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, όπου θα μπουν όλα σχεδόν τα άρθρα που τώρα είναι στο «Ελλην.μυθολογία». Δεν πρέπει να πάμε πολύ «βαθιά» γιατί ήδη αρχίζει να γίνεται κουραστικό για όποιον ψάχνει από την κορυφή. Λογικά είναι σωστή η δημιουργία της υποκατηγορίας «Πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας», θα μείνουν λίγα απέξω, όπως το κηρύκειο, ο Ελλήσποντος, κλπ.. Οι υποκατηγ. «ήρωες» και «μυθικοί βασιλιάδες» προφανώς πρέπει να υπαχθούν και αυτές στα «πρόσωπα».

2) Πρέπει να δημιουργηθεί και η υποκατηγορία «Μυθικοί λαοί», όπου θα μπουν οι Αμαζόνες, οι Γαργαρείς, κλπ. - αυτό στο «Ελληνική μυθολογία».

3) Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για σύγχυση στην υποκατ. «Μυθικοί βασιλιάδες» των μυθικών με πραγματικά αρχαία πρόσωπα. Πρέπει πιστεύω να είναι πολύ ευδιάκριτος ο διαχωρισμός μεταξύ αυτού που υπήρξε στην πραγματικότητα και του ανύπαρκτου (φανταστικού) που είναι το μυθικό πρόσωπο. `Ετσι ίσως θα πρέπει να είχα βάλει «Μυθικοί βασιλείς της Αθήνας» αντί «Βασιλείς της αρχαίας Αθήνας» και ομοίως να γίνουν οι άλλες υποκατ. της σειράς αυτής.

4) Η «Μύθοι της ελληνικής μυθολογίας» είναι λίγο άνιση: πολύ ειδικοί και πολύ γενικοί μύθοι. Αλλά και το «Ηρακλείδες» να είναι υποκατηγορία μόνο στην «Ηρακλής».

5) Και άλλα, λιγότερο σημαντικά.

-V-astro 18:04, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω.

Πρέπει να αποσαφηνίσουμε επίσης ποια πρόσωπα θα μπουν στην κατηγορία «Ήρωες» και ποια στην κατηγορία «Πρόσωπα». Νομίζω ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει σύγχυση.

Να θυμίσω επίσης και την παλαιότερη σχετική συζήτηση.

--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:47, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

Όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει και καμιά ματιά στις ξενόγλωσσες βίκι. Μπορεί να έχουν καλές ιδέες.--Focal Point 19:00, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

Βρίσκω καλή την ιδέα σου δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, προχώρα. --✻tony esopi λέγε 19:06, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

Εγώ θα πρότεινα την κατάργηση της «Μύθοι της ελληνικής μυθολογίας», περιέχει λίγα άρθρα και οι υποκατηγορίες της θα μπορούσαν να μπουν κατευθείαν στη μαμά κατηγορία. Επίσης μήπως η "Πρόσωπα" απλώς να έσπαγε σε μικρότερες υποκατηγορίες μέσα στη μητρική, περισσότερο δηλαδή με τη λογική να μην υπάρχει μεγάλο βάθος υποκατηγοριών, προς εύκολη παρουσιαση (έτσι κι αλλιώς αναγκαστικά θα σπάσει λόγω πλήθους άρθρων). Γενικά πάντως στα "Πρόσωπα" υπάρχουν: α) Ήρωες, β) Βασιλιάδες, γ) διάφορα άλλα πρόσωπα που έχουν γενεαλογική κυρίως σχέση με τους προηγούμενους, δ)...; Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στους τελευταίους - Badseed απάντηση 20:14, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

Και βέβαια πρέπει να σπάσει αλιώς θα έχουμε μία από τα ίδια, θα μπορούσαν οι ήρωες κτλ να είναι υποκατηγορίες. Το μύθοι θα μπορούσε να μείνει υπάρχουν κι άλλα άρθρα με μύθους λιγότερο γνωστούς που θα μπορούσαν να μπουν εκεί. Εξάλλου η αργοναυτική εκστρατεία μύθος είναι μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλά τέτοια. --✻tony esopi λέγε 20:19, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

- Η παλαιότερη συζήτηση (του Σεπτεμβρίου) όπου παραπέμπει ο φίλος Μάρκελλος με διαφώτισε αρκετά, καθώς αγνοούσα την ύπαρξή της. Συμφωνώ με τον Templar ότι κάπου θα πρέπει να υπάρχουν όλα μαζί αλφαβητικά, αν όχι για λόγους γοήτρου, τουλάχιστον για κάποιον δύσμοιρο που θυμάται μόνο τα 2 πρώτα γράμματα ενός προσώπου (που δεν ξέρει αν είναι ήρωας, κλέφτης, κλπ.!)... `Αρα ας γίνει το (επιπλέον) άρθρο «Κατάλογος της ελληνικής μυθολογίας» (= επιπλέον δουλειά). Κάτι άλλο σκεφτόμουν, τα γνωστότερα 50-60 πρόσωπα να υπάρχουν ΚΑΙ στη γενική κατηγορία, ώστε να μπορεί κάποιος να βρίσκει εύκολα π.χ. τον Αγαμέμνονα. (Θα ήταν, φαντάζομαι θα συμφωνείτε, γελοία η ύπαρξη υποκατηγ. «Σημαντικά πρόσωπα της ελ.μυθ.» και «Ασήμαντα πρόσωπα ...»!). Και μπορεί εύκολα να γίνει ίσως τεχνικά, αν θεωρήσουμε σημαντικά τα άρθρα με πάνω από π.χ. 7 ΚΒ.

Αλλά πέραν αυτού, πολύ σωστά γράφει ο Τόνυ ότι θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα με την υποκατηγορία «Πρόσωπα...»: θα είναι θαύμα αν κατορθώσουμε να την κρατήσουμε κάτω από 500 άρθρα, γιατί π.χ. πού να βάλουμε αυτόν τον έρημο; (σε αυτά που γράφω εγώ με αλφαβητική σειρά είμαι ακόμα στο «Κ»...). `Η μάλλον θα είναι χειρότερο το πρόβλημα, γιατί θα είναι 1 επίπεδο πιο κάτω. Αλλά αν θέλετε αυτή είναι και η γοητεία της μυθολογίας μας, η ποικιλία της. Το δυσκολότερο (και αυτό μάλλον που με έκανε όλους αυτούς τους μήνες να «ρίχνω χύμα» στη γενική τα περισσότερα από τα άρθρα που έγραφα, παρά να σπάω το κεφάλι μου) είναι ότι πολλές φορές το ΙΔΙΟ όνομα έχουν τρία ή περισσότερα διαφορετικά πρόσωπα, που άλλος είναι ήρωας, άλλος βασιλιάς, άλλος Αργοναύτης, κλπ.. Θα είναι το άρθρο Ευρύπυλος σε 7-8 υποκατηγορίες που δεν θα σχετίζονται όμως η καθεμιά παρά με ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΜΗΜΑ του άρθρου; `Η θα δημιουργήσουμε ξεχωριστά άρθρα για τους συνώνυμους (αυτό έκανα μερικές φορές); Τότε θα 'χουμε στο τέλος δυο-τρεις χιλιάδες άρθρα, που θα πρέπει να τα βάλουμε σε καμιά κατοστή υποκατ. - και το χειρότερο, θα έχουμε αρκετά άρθρα των δύο γραμμών (σας διαβεβαιώ, αδύνατο να γράψεις κάτι άλλο για κάποια πρόσωπα), πράγμα που απεχθάνονται εντόνως μερικοί...

Ως προς τους «ήρωες», φαίνεται ότι ο αρχαίος ορισμός δεν ήταν αυτός που νομίζουμε σήμερα: το λεξικό που έχω παραθέτει πολλούς «ήρωες» χωρίς να αναφέρει ούτε ένα «ηρωικό κατόρθωμά» τους! Μια απαραίτητη υποκατηγορία που θα πρέπει να δημιουργήσουμε είναι οι «Επώνυμοι ήρωες»: όταν ένα μυθικό πρόσωπο έχει δώσει το όνομά του σε μία π.χ. πόλη, τότε αυτομάτως ορίζεται ως «ο επώνυμος ήρωας» της πόλης αυτής (χωρίς να έχει κάνει απαραιτήτως κάτι το ηρωικό).

Ιδέες για το ποιες υποκατ. μπορούν να δημιουργηθούν υπάρχουν βέβαια στις άλλες γλώσσες της wiki (όπως οι «μυθικοί βασιλιάδες», άλλες είναι «παιδιά του Ποσειδώνα», «ημίθεοι», κλπ.). Αλλά πόσοι/-ες από εσάς θα συμφωνούσαν με την υποκατηγορία pederastic heroes and deities (= Παιδεραστές ήρωες και θεότητες); (Κι αν συμφωνούσαν, πόσες αντιδράσεις θα είχαμε από τους αναγνώστες της Βικιπαίδειας;)

Ταύτα και ελπίζω να έδωσα κάποια ερεθίσματα για σκέψεις... - V-astro 22:42, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

Σχετικά με την υποκατηγοριοποίηση αν και εισήγαγα π.χ την υποκατηγορία «Παιδιά του Δία» τελίκά μάλλον θα προτείνω τη διατήρηση μόνο των απαρραίτητων καθώς η συγκεκριμένη και άλλες ανάλογες είναι προβληματικές. Για παράδειγμα για πολλά πρόσωπα υπάρχει μία σχετική «διαμάχη» στιε πηγές για τους προγόνους τους.

Οι υποκατηγορία «επώνυμοι ήρωες» νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Η λατρεία των ηρώων θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη ένδειξη για την «ηρωικότητά» τους.

Όσον αφορά την κατηγορία «pederastic heroes and deities» περιλαμβάνει μάλλον υπερβολικό αριθμό άρθρων στην αγγλόφωνη έκδοση χωρίς πάντα να τεκμηριώνεται επαρκώς ή και καθόλου η ένταξη κάθε άρθρου στην κατηγορία αυτή. Εγώ δεν βλέπω πάντως πως αυτή η κατηγορία θα μπορούσε να είναι χρηστική στην πλοήγηση των χρηστών.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 05:21, 14 Μαΐου 2008 (UTC)

Θα πρότεινα πέρα από την όποια κατηγοριοποίηση πραγματοποίήσετε με βάση τα παραπάνω να κάνετε και μία δεύτερη βάση μυθολογικού κύκλου. Παραδείγματος χάρη: Τρωικός Πόλεμος, Αργοναυτική Εκστρατεία, Άθλοι του Ηρακλή, Θηβαϊκός Κύκλος, Οίκος των Ατρειδών, Κοσμογονία κτλ. Νομίζω πως είναι αρκετά δημοφιλής κατηγοριοποίηση στη βιβλιογραφία (και αναζήτηση σε αυτήν), και άλλωστε δεν είναι υποχρεωμένα όλα τα άρθρα να κατηγοριοποιηθούν με αυτό τον τρόπο. Για παράδειγμα ο Αγαμέμνων μπορεί να ανήκει στις κατηγορίες Μυθικοί Βασιλιάδες (εννοόντας βέβαια της ελληνικής μυθολογίας, θα βρούμε τρόπο να το εκφράσουμε σωστά), Οίκος των Ατρειδών, Τρωικός Πόλεμος. --- Atlantia 12:56, 14 Μαΐου 2008 (UTC)

Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω και κάτι ακόμη. Παρατηρώ πως οι χρήστες που έχουν φτιάξει αρκετά από τα άρθρα ελληνικής μυθολογίας τελευταία παραθέτουν από κάτω ένα ή δύο συγκεκριμένα λεξικά μυθολογίας. Δεν το κρίνω αρνητικά, απλά θα πρότεινα να γίνει και ένας έλεγχος και να διατηρηθούν τα άρθρα για πρόσωπα που αναφέρονται τουλάχιστον σε δύο διαφορετικές πηγές. Κυρίως γιατί υπάρχουν διαφορές απόψεων από μελετητή σε μελετητή, και θα ήταν καλό να είμαστε σίγουροι πως δεν γεμίζουμε με άγνωστα ονόματα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα. ---- Atlantia 13:03, 14 Μαΐου 2008 (UTC)

Αν έχεις κάποια πηγή που λέει διαφορετικά μπορείς να την παραθέσεις στην συζήτηση του άρθρου. Τώρα δεν νομίζω να περιμένεις να πάω να αγοράσω 4-5 βιβλά -λεξικά της ρωμαϊκής μυθολογίας- για να τα βάζω σαν πηγή. --✻tony esopi λέγε 13:23, 14 Μαΐου 2008 (UTC)

Όχι, εννοούσα να αγοράσετε 4- 5 λεξικά της ελληνικής μυθολογίας... χι χι (κρύο χιούμορ). Σοβαρεύομαι. Δεν αναφέρομαι σε πηγές που περιγράφουν αλλιώς τα γεγονότα, αλλά στην ανυπαρξία πηγών. Με την ίδια λογική που διαγράφει κανείς ένα άρθρο για έναν ποδοσφαιριστή ερασιτεχνικής ομάδας γιατί τον ξέρει μόνο η μαμά και οι συμπαίκτες του, με τον ίδια λογική θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να αναφερθείς σε κάποια τοπική θεότητα/ήρωα χωρίς καν να ξέρεις στα πλαίσια ποιου μύθου αναφέρθηκε. Αν αναφέρεται σε δύο ή τρία λεξικά υποθέτεις πως τον αναφέρει ο Όμηρος ή κάποια άλλη αξιόπιστη πηγή παραδόσεων της εποχής. Και φυσικά εννοείται πως δεν είναι μια δουλειά που κάνει ένα άτομο μόνο του. (Μη μου πείτε πως τις κατηγορίες θα της κάνει ένας, χαρά στο κουράγιο του!) ---- Atlantia 14:10, 14 Μαΐου 2008 (UTC)

Θα μπορούσαμε τις δευτερεύουσες θεότητες να τι χωρίσουμε σε υποκατηγορίες , παράδειγμα ο Ηριδανός [Κατηγορία:Ποτάμιες θεότητες της ελληνικής μυθολογίας] κατά τα πρότυπα της Αγγλικής, --✻tony esopi λέγε 15:53, 14 Μαΐου 2008 (UTC)

Έκανα κάποιες αλλαγές εδώ Κατηγορία:Θεότητες της ελληνικής μυθολογίας, συμφωνήτε ;; συνεχίζουμε έτσι η έχει κανείς κάποια άλλη γνωμη να την συζητήσουμε. Η συζήτηση σταμάτησε και δεν έπρεπε. --✻tony esopi λέγε 11:14, 28 Μαΐου 2008 (UTC)

Έχω καναδυό ιδέες αλλά θα γράψω περισσότερα το βράδυ γιατί τώρα κάνω τον Παπατρέχα. Απλά να σημειώσω ότι υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία καταλόγων εύκολα & γρήγορα - Badseed απάντηση 12:46, 28 Μαΐου 2008 (UTC)

Θεωρώ ότι όλα τα μυθικά πρόσωπα μπορούν να μπουν σε μια Κατηγορία:Πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας και όσοι από αυτούς έχουν κάνει κάτι ηρωικό, σε μια υποκατηγορία Ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Το «επώνυμοι ήρωες», εκτός του ότι πάει πολύ μακριά ως κατηγορίοποίηση, είναι εντελώς άστοχη έκφραση.--Κωστής 15:05, 19 Ιουνίου 2008 (UTC)

Ολα τα βιβλια μυθολογιας τους αναφερουν επώνυμους. --✻tony esopi λέγε 15:08, 19 Ιουνίου 2008 (UTC)

Τι να σου πω, εγώ δεν έχω ξανακούσει ότι κάποιος ήρωας ονομάζεται «επώνυμος» όταν ονοματοδοτεί μια πόλη. Αν όντως υπάρχει πάω πάσο, αλλά εξακολουθώ να το θεωρώ άστοχο ως έκφραση. Και ποιά είναι η ανάγκη που μας ωθεί να τους κάνουμε χωριστή κατηγορία;--Κωστής 15:10, 19 Ιουνίου 2008 (UTC)
Απλά καταθέτω και εγώ την γνώμη μου ότι η έκφραση "επώνυμοι ήρωες" δεν είναι καλή. --Λύκινος 15:17, 19 Ιουνίου 2008 (UTC)