Συζήτηση:Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Δαμασκηνός, οι Πρωθυπουργοί Γεώργιος Παπανδρέου, Παπάγος, Καραμανλής, ο Πρόεδρος Τσάτσος κ.ά.π. στα κείμενά τους και ιδιαίτερα ο τελευταίος ως προπαγανδιστής της νεολαίας ΕΡΕ (ΕΡΕΝ) και όχι μόνο σε λόγους τους, συμμοριτοπόλεμο τον ανεβάζανε, συμμοριτοπόλεμο τον κατεβάζανε, αυτό δεν πρέπει να σημειωθεί;--Templar52 20:59, 23 Μαρτίου 2011 (UTC)

Θα μπορούσε να αναφερθεί π.χ. ότι πολιτικοί, κυρίως του δεξιού χώρου, αλλά και απλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και για πολλά χρόνια μετά το τέλος του τον όρο συμμοριτοπόλεμος όταν μιλούσαν για τον εμφύλιο. Έτσι που το είχατε γράψει εσείς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, όπως καθιερώθηκε να λέγεται ο συμμοριτοπόλεμος ήταν σαν να λέγατε ότι ο σωστός όρος είναι συμμοριτοπόλεμος και ότι κάποια στιγμή καθιερώθηκε ο όρος Εμφύλιος πόλεμος. 2.85.58.124

Istoria1944 03:21, 9 Απριλίου 2011 (UTC) Το άρθρο είναι χρωματισμένο πολιτικά και δεν αντέχει σε καμμία απολύτως σοβαρή κριτική.Η αναφορά για "σταλινικό" πρόταγμα δεν έχει καμμία σημασία,και είναι ένας πολιτικός χαρακτηρισμός.Το άρθρο είναι δυσνόητο,και χωρίς παραπομπές.Νομίζω ότι θα έπρεπε να ξαναγραφτεί.Όπως και να γίνεται αναφορά σε δύο οργανώσεις,την Κατοχική και την προεμφυλιακή ΟΠΛΑ.

@Templar52: Οι χαρακτηρισμοί "συμμοριτοπόλεμος", "κομμουνιστοσυμμορίτες", "αναρχοκομμουνιστοσυμμορίτες", "ληστοσυμμορίτες" και άλλοι "ωραίοι" χαρακτηρισμοί για τους Έλληνες Κομμουνιστές από τη γερμανική ναζιστική προπαγάνδα της Κατοχικής περιόδου δεν πρωτοχρησιμοποιήθηκαν; Από εκεί δεν τις κόπιαραν οι μετέπειτα δεξιοί -και όχι μόνο, δυστυχώς- ηγήτορες της πατρίδας μας; Μήπως και αυτό δεν θα πρέπει κάποτε να αναφερθεί;ΦιλικάRadical Agitator 13:02, 21 Απριλίου 2011 (UTC)

Έχεις δίκιο υπάρχουν έγγραφα και διαταγές των Γερμανών (και των Άγγλων) που καλύπτουν αυτές τις καταστάσεις και που πολύ περίεργα καμία εγκυκλοπαίδεια δεν έχει συμπεριλάβει και που αφορούν τα αρχεία της γερμανικής υπηρεσίας ψυχολογικού πολέμου IG/AO όπως και η "επιχείρηση ΠΑΝΘΗΡ". Και ενώ αυτά ήταν γνωστά στις ελληνικές υπηρεσίες, ένα μέρος εξ αυτών παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων μόλις το 1999. Το ότι ήταν γνωστά στις Αρχές λίγο μετά τη λήξη του πολέμου αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι κάποια στοιχεία εξ αυτών συμπεριλαμβάνονται σε βιβλίο του Πολυχρ. Ενεπεκίδη που φέρεται να τα είχε μελετήσει ("μερικώς", ίσως κατά πάθος), καθώς και από ένα δυο άλλους. Κατά τ΄ άλλα "σιγή ιχθύος"! (Σημ. Τα παραπάνω αρχεία IG/AO είναι τελείως διάφορα επί των στρατ. επιχειρήσεων των Γερμανών που ερεύνησαν οι Σύμμαχοι. Επίσης αναφέρονται και άλλα στοιχεία επιγραμματικά (πρόσωπα - καταστάσεις) χωρίς όμως να έχουν δοθεί πλήρως στη δημοσιότητα. Οι δημοσιογράφοι κάποια εξ αυτών τα ονομάτισαν "αρχεία Στάζη" που αφορούν όμως μεταπολεμική προπαγάνδα (ψυχρού πολέμου). Όσα έχουν δημοσιευτεί σιγά - σιγά θα συμπεριληφθούν σε αντίστοιχα άρθρα).--Templar52 14:47, 21 Απριλίου 2011 (UTC)

To άρθρο πρέπει να ξαναγραφτεί παίρνοντας υπόψη το βιβλίο του Χανδρινού που είναι το μοναδικό ιστοικό βιβλίο για την ΟΠΛΑ. Επειδή το ζήτημα είναι καυτή πατάτα και θα γίνουν τσακωμοί εγώ δεν επιθυμώ να συμμετάσχω στην επεξεργασία αυτού του λήμματος.--Istoria1944 (talk) 18:15, 9 Απριλίου 2012 (UTC)

οργάνωση περιφρούρησης λαϊκού αγώνα είναι το ορθό όνομα, το οποίο προκύπτει και από προκηρύξεις της οργάνωσης, με την ανωτέρω υπογραφή


To άρθρο πρέπει να γραφτεί ξανά[επεξεργασία κώδικα]

Πρέπει να βασιστεί σε επιστήμονες και όχι σε απομνημονεύματα θυμάτων ή θυτών. http://barikat.gr/content/i-opla-kai-i-emfyliopolemiki-anagnosi-tis-istorias http://blogs.sch.gr/thankall/?p=923

Παραθέτω δυο ιστορικούς, έναν αριστερό και έναν δεξιό όπου συμφωνούν στο ίδιο πράγμα. Η δράση της ΟΠΛΑ δεν διέφερε από την δράση του ΕΛΑΣ.

Πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Είτε αρεστές είτε όχι πηγές υπάρχουν,να μην ξανατοποθετηθεί σήμανση παρακαλώ--The Elder (συζήτηση) 21:32, 19 Μαΐου 2014 (UTC)

Απαραίτητες διασπάσεις σε περισσότερα λήμματα[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα υπό τον τίτλο Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ), εμπεριέχει στοιχεία τα οποία δεν αφορούν την ΟΠΛΑ. Κάθε σώμα δημιουργήθηκε σε διαφορετικό πλαίσιο και ορισμένες εξ αυτών από διαφορετική οργάνωση. Η Εθνική Πολιτοφυλακή δημιουργήθηκε το 1944. Το αν μετονομάστηκε η ΟΠΛΑ σε Εθνική Πολιτοφυλακή, μένει να τεκμηριωθεί. Η Στενή Αυτοάμυνα δημιουργήθηκε επί εμφυλίου (1946) και δε νομίζω να μπορεί να υπάρχει μέσα στο ίδιο λήμμα με τις ΟΠΛΑ και Εθνική Πολιτοφυλακή. --IM-yb (συζήτηση) 01:30, 10 Νοεμβρίου 2016 (UTC)

Σωστό αρκτικόλεξο[επεξεργασία κώδικα]

Προσέθεσα και το Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα, το οποίο χρησιμοποιεί ως ορθό ο Ιάσονας Χανδρινός. Αυτό χρησιμοποιεί και η ίδια η «αυτοπαρουσίαση» της Οργάνωσης, στην πρώτη προκήρυξή της. Βέβαια, ο καθ'ύλην αρμόδιος Βασίλης Μπαρτζιώτας ως γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών χρησιμοποιεί το Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών. Οπότε κράτησα και τα δύο στην εισαγωγική παράγραφο, διατηρώντας τον ίδιο τίτλο για το λήμμα. Σημειωτέον, υπάρχει και η εκδοχή Οργάνωση Πολιτικής Λαϊκής Αυτοάμυνας [1] Ανδρέας Κρυστάλλης (συζήτηση) 02:13, 8 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Έχω την εντύπωση ότι είναι διαφορετική οργάνωση. Και είναι σωστό το όνομα. --Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 17:17, 8 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Ίσως. Γι' αυτό άλλωστε την τελευταία εκδοχή δεν την έβαλα στο λήμμα, μόνο αυτήν του Χανδρινού. Ανδρέας Κρυστάλλης (συζήτηση) 20:33, 8 Νοεμβρίου 2018 (UTC)