Συζήτηση:Αλεξάνδρεια (αποσαφήνιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρέπει στην αποσαφήνιση να περιληφθεί και η Αλεξάνδρεια Ημαθίας.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα-14:26, 21 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

6 Αλεξάνδρειες επί του Ώξου! Κάτι δεν πάει καλά εδώ.... --Focal Point 19:40, 28 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Σαφέστατα δεν υπάρχουν 6 Αλεξάνδρειες επί του Ώξου. Απλά ο Κουίντος Κούρτιος Ρούφος (που ήκμασε γύρω στο 50 μ.Χ.) ανέφερε ότι ο Αλέξανδρος ίδρυσε έξη πόλεις στην Μαργιάνα [http://books.google.gr/books?id=yMPAr6UrPT0C&lpg=PA71&dq=Alexandria%20on%20the%20Oxus&pg=PA71#v=onepage&q=Alexandria%20on%20the%20Oxus&f=false ] (Curtius 7.10.15 s:la:Historia Alexandri Magni regis Macedonum/Liber VII#10: "Superatis deinde amnibus Ocho et Oxo, ad urbem Margianam pervenit. Circa eam VI oppidis condendis electa sedes est. Duo ad meridiem versa, IIII spectantia orientem;"). Διαγράφω. --Focal Point 12:38, 1 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες Αλεξάνδρειες του καταλόγου. Ελπίζω κάποιος που να τον ενδιαφέρει το θέμα να τα ξεκαθαρίσει. --Focal Point 12:59, 1 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

«Κόκκινοι» σύνδεσμοι και πρωτότυπη έρευνα, παράθεση ανακριβειών και παραποιήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται ουσιαστικά για λήμμα κανονικό, σε μεγάλο βαθμό, στο γνωστό ύφος των υπαρκτών και ανύπαρκτων πόλεων (λήμματα του χρήστη Σέλευκου) που έχουν συζητηθεί κατά διαστήματα για διαγραφή. Ενδεικτικά, η Αλεξάνδρεια επί του Ινδού ή Αλεξάνδρεια η εν Ινδώ ή Πεντοποτάμια Αλεξάνδρεια είναι η «Alexandria [?] at the junction of the Akesines and Indus» στο βιβλίο του G.M. Cohen The Hellenistic Settlements in the East from Armenia and Mesopotamia to Bactria and India. Tο ερωτηματικό του Cohen σημαίνει πιθανό και όχι διαπιστωμένο όνομα, ενώ αμφισβητείται και η ύπαρξή της ακόμη. Όσα αναφέρονται εδώ («Βρισκόταν στη συμβολή των ποταμών: Ακεσίνης και Ινδός ποταμός και την ίδρυσε το 326 π.Χ. ο Φίλιππος του Μαχάτα, τον οποίο ο Αλέξανδρος διόρισε σατράπη της χώρας αυτής. Σήμερα η Πεντοποταμία ή Ουτς στο Πακιστάν») είναι ανυπόστατα. Το ανάλογο και την Αλεξάνδρεια στον Ακεσίνη ή Αλεξάνδρεια η εν Ακεσίνη ή Αλεξάνδρεια επί του Ακεσίνου, που γράφεται «Ιδρύθηκε το 326 π.Χ. από τον Ηφαιστίωνα στον παραπόταμο του Ινδού ποταμού με το όνομα Ακεσίνης στη σημερινή πόλη Βαζιραμπάντ, στο Πακιστάν» -είναι πλαστογράφηση του Cohen. Αυτά ενδεικτικά και μόνο. 34kor34 (συζήτηση) 18:19, 14 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Έχω αρχίσει τον έλεγχο και τις διορθώσεις από τις Αλεξάνδρειες της Ινδίας. Στις συνόψεις επεξεργασίας βάζω παραπομπές στον Cohen, ώστε όποιος θα ήθελε αργότερα να ασχοληθεί με τα λήμματα να έχει ένα σημείο εκκίνησης. Προσοχή χρειάζεται και στους μπλε συνδέσμους, στους τίτλους των λημμάτων και στις ανακατευθύνσεις. Φαίνεται πως αρκετές ονομασίες είναι πρωτότυπη έρευνα, που δεν έχει τεκμηρίωση στη βιβλιογραφία. Ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν μετακινήσεις λημμάτων, όπως και διαγραφές ανακατευθύνσεων που εισηγούνται ανύπαρκτες ονομασίες. 34kor34 (συζήτηση) 07:48, 15 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Κυκεώνας, χαρά το κουράγιο σου. Ορθώς επισημαίνεται ότι δεν είναι σελίδα αποσαφήνισης--Kalogeropoulos (συζήτηση) 09:24, 15 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Προτείνω μετακίνηση σε κανονικό λήμμα (ίσως Αλεξάνδρειες πόλεις;) και μετατροπή αυτής σε κανονική αποσαφήνιση ώστε να μπορεί να έχει και κάποια χρησιμότητα ως αποσαφήνιση. Πολλές από τις Αλεξάνδρειες πιθανόν να μην είναι δυνατόν να γίνουν λήμματα, αλλά οι πενιχρές τεκμηριωμένες για αυτές πληροφορίες να έχουν θέση στο γενικό λήμμα. Έτσι και το λήμμα μπορεί να γίνει εγκυκλοπαιδικό και η αποσαφήνιση να λειτουργεί.—Ah3kal (συζήτηση) 08:15, 3 Μαρτίου 2017 (UTC)

Άφησα στο λήμμα αυτό της αποσαφήνισης τις πόλεις που είναι επιβεβαιωμένες, και υπάρχουν και στο αγγλικό αντίστοιχο. Δεν περιέλαβα τις ονομασίες στις ΗΠΑ και αλλού, γιατί προφανώς δεν θα δημιουργηθούν ποτέ λήμματα γι' αυτές. Δεν έσβησα φυσικά τα προηγούμενα, ώστε όποιος έχει όρεξη να βγάλει άκρη. Δεν νομίζω ότι στέκεται λήμμα Αλεξάνδρειες πόλεις ή παρόμοιο. Επίσης δεν περιέλαβα κάποια λήμματα γιατί δεν έχουν επαρκή επαλήθευση για την ύπαρξη αυτών των πόλεων. Wolfymoza (συζήτηση) 08:59, 10 Μαρτίου 2017 (UTC)

Kαλή πρωτοβουλία αγαπητέ Wolfymoza. Τελικά χρειαζόταν «μαχαίρι». Μόνο έτσι φαίνεται πως μπορούσε να «λυθεί» το λήμμα-κουβάρι. Λίγο λίγο, θα χρόνιζε απελπιστικά. Σε διαβεβαιώνω ότι η «κανονική» προσπάθεια τακτοποίησης ήταν σκέτος πονοκέφαλος. Τώρα, η διαδικασία πρόσθεσης, θα είναι πιο άνετη για όσους έχουν ενδιαφέρον. 34kor34 (συζήτηση) 09:29, 10 Μαρτίου 2017 (UTC)

Παρακαλώ 34kor34 ! Όντως αυτή ήταν η πρόθεσή μου, να υπάρχει μια καθαρή σίγουρη βάση, και από κει και πέρα όποιος έχει όρεξη, να προσθέσει επιβεβαιωμένα λήμματα, και όχι ιστορικές σχοινοβασίες... Wolfymoza (συζήτηση) 09:45, 10 Μαρτίου 2017 (UTC)