Αλεξάνδρεια (αποσαφήνιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το όνομα Αλεξάνδρεια είναι το όνομα που έδινε ο Μέγας Αλέξανδρος στις πόλεις τις οποίες ίδρυε ή μετονόμαζε ο ίδιος, καθώς και οι Διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η πόλη αυτή αναφέρεται πρώτη, ως η σημαντικότερη όλων των πόλεων και προκειμένου να διακρίνεται από τις υπόλοιπες Αλεξάνδρειες, από την αρχαιότητα ως σήμερα, έγινε γνωστή ως Αλεξάνδρεια η εν Αιγύπτω (λατ. Alexandria ad Aegyptum - σήμερα ονομάζεται Ισκανταρίγια).

Οι Αλεξάνδρειες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Xάρτης της Μακεδονικής αυτοκρατορίας (4ος αιώνας π.Χ.) με γαλάζια επισήμανση των πόλεων που ιδρύθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο

Εκτός της παραπάνω αναφερομένης, Αλεξανδρείας της Αιγύπτου, το αυτό όνομα έφεραν στην αρχαιότητα πολλές άλλες πόλεις, που είτε ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, είτε κάποιος από τους επιγόνους του, είτε ονομάσθηκαν έτσι προς τιμήν του.

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι υπήρχαν στην εποχή του εβδομήκοντα (70) Αλεξάνδρειες, αλλά δεν διασώζεται σχετικός κατάλογος. Αρχαίοι συγγραφείς ή και νεώτεροι έχουν κατά καιρούς συντάξει καταλόγους με τις υπαρκτές ή δεδομένες ή αμφισβητούμενες Αλεξάνδρειες, οι οποίοι όμως κρίνονται μάλλον ως ατελείς.

Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες πόλεις με το όνομα Αλεξάνδρεια, για τις οποίες υπάρχει ιστοριογραφία, λόγω διαχρονικής συνέχειας της πόλης από την αρχαιότητα, ή σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν τεκμηριωμένες πηγές – αναφορές ή έχουν ευρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα σε αυτές. Ο παρακάτω κατάλογος προσπαθεί να ταξινομήσει χωρο-χρονικά τις πόλεις κατά έτος ίδρυσης και περιοχή, ακολουθώντας τα βήματα που έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος και ο στρατός του, κατερχόμενος από την Μακεδονία προς την αρχαία Ινδία και από εκεί πίσω στην Βαβυλώνα:

Μεταγενέστερες πόλεις με το όνομα Αλεξάνδρεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης άλλες νεότερες πόλεις που πήραν αυτό το όνομα είναι:


Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.