Πριαπισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πριαπισμός
Τοιχογραφία με τον Πρίαπο, Casa Dei Vettii, Πομπηία]
ΕιδικότηταΟυρολογία
Ταξινόμηση
ICD-10N48.3
ICD-9607.3
DiseasesDB25148
eMedicinemed/1908
MeSHD011317

Πριαπισμός είναι πάθηση που εκδηλώνεται ως μη υποχωρούσα, παρατεταμένη επώδυνη στύση, η οποία δε σχετίζεται απαραίτητα με σεξουαλική διέγερση. Ο όρος προέρχεται από τον θεό της ελληνικής μυθολογίας, Πρίαπο, ο οποίος ήταν θεός της γονιμότητας και των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Ο όρος πριαπισμός αναφέρεται στην επώδυνη στύση τόσο του πέους, όσο και του ανατομικού αντίστοιχού του στο γυναικείο σύστημα, της κλειτορίδας. Στον θηλυκό πριαπισμό αντιστοιχεί ο όρος clitorism.

Η νόσος μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα, τα οποία πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία, λευχαιμία, βλάβες του νωτιαίου μυελού, να εκδηλωθεί μετά από τραύμα ή αρτηριοφλεβώδη επικοινωνία. Ενίοτε, μπορεί να είναι και φαρμακευτικής αιτιολογίας, όπως, από συριγγώδη έγχυση φαρμάκων, τα οποία προκαλούν στύση. Ορισμένες φορές, η αιτιολογία είναι άγνωστη και η νόσος αναφέρεται ως ιδιοπαθής.

Στην περίπτωση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ο πριαπισμός προκαλείται εξαιτίας ανοξίας και δρεπάνωσης όταν, συνήθως, αποφράσσονται μικρά αγγεία. Στην αρτηριοφλεβώδη επικοινωνία, υπάρχει αυξημένη παροχή αίματος και ο πριαπισμός υποχωρεί μετά από ενδοαρτηριακό εμβολισμό.