Σπογγώδες σώμα πέους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σηραγγώδες σώμα ουρήθρας
Τα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα του άνδρα.
Ανατομή του πέους
Details
Identifiers
ΛατινικάCorpus spongiosum penis
(Πληθ.)Corpora spongiosa
Επίσης:
Corpus cavernosum urethrae
TAA09.4.01.015
FMA19617

Το σπογγώδες σώμα, γνωστό και ως σηραγγώδες σώμα της ουρήθρας, είναι μια κυλινδρική μάζα σπογγώδους ιστού που περιβάλλει την ουρήθρα του ανθρώπινου πέους στους άνδρες.[1] Το σπογγώδες σώμα βρίσκεται κάτω από τα δύο μεγαλύτερα σηραγγώδη σώματα, μαζί με τα οποία σχηματίζει τον κορμό του πέους. Το οπίσθιο τμήμα του σπογγώδους σώματος επεκτείνεται μέσα στο περίνεο και καταλήγει σε μια διογκωμένη περιοχή που ονομάζεται βολβός. Το εμπρόσθιο τμήμα του απολήγει στην κεφαλή του πέους, μια βολβοειδή δομή που βρίσκεται στο άκρο του πέους και εφάπτεται επάνω στα σηραγγώδη σώματα.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργία του σπογγώδους σώματος είναι να προστατεύει την ουρήθρα αποτρέποντας τη φραγή της κατά τη διάρκεια της στύσης. Με αυτό τον τρόπο, επιτρέπει στην ουρήθρα να είναι ένα ευρύχωρο κανάλι για το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση. Για να το πετύχει αυτό, το σπογγώδες σώμα παραμένει εύκαμπτο όταν τα σηραγγώδη σώματα πληρούν με αίμα και σκληραίνουν κατά τη στύση.

Επιπλέον εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Heide Schatten· Gheorghe M. Constantinescu (21 Μαρτίου 2008). Comparative Reproductive Biology. John Wiley & Sons. ISBN 978-0-470-39025-2.