Στοά του Αττάλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°58′30″N 23°43′27″E / 37.9751°N 23.7242°E / 37.9751; 23.7242

Στοά Αττάλου
Stoa of Attalus Ath.1.JPG
Η Στοά του Αττάλου, αρχαία αγορά - Αθήνα
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΔωρικός και Ιωνικός ρυθμός
Αρχιτεκτονικήαρχαία
ΔιεύθυνσηΑδριανού 24
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′31″N 23°43′27″E
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα και Περιφέρεια Αττικής
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής159 π.Χ.
Ολοκλήρωση138 π.Χ.
Αναστήλωση1953-1956 από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών
Κατάστασηπλήρως αναστηλωμένη
ΧρήσηΕμπορική
ΈνοικοιΑρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
ΙδιοκτήτηςΑρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
ΔιαχειριστήςΑρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
Διαστάσεις
Γενικές διαστάσεις120 × 20
Ύψος25
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι2
Δομικό σύστημαΤρίκλιτος ρυθμός
Υλικά κατασκευής
Υλικάπεντελικό μάρμαρο
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΔημιουργόςΆτταλος Β΄
Προστασίακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα
Ιστότοπος
Στοά Αττάλου - Υπουργείο Πολιτισμού
Commons page Πολυμέσα

Η Στοά του Αττάλου βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, περίπου 250 μ. ανατολικά του Δίπυλου φράσσοντας σχεδόν τον Έσω Κεραμεικό κατά διεύθυνση Βορρά - Νότο, αποτελώντας έτσι το ανατολικό όριο της αρχαίας αγοράς. Χτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ., από τον Άτταλο Β΄, Βασιλέα της Περγάμου, όπως δηλώνεται σε επιγραφή της έξω κιονοστοιχίας, η οποία διατηρείται αποσπασματικά «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΩΝΙΔΟΣ», κατόπιν δωρεάς του προς την Αθήνα της οποίας και αποτελούσε το μεγαλύτερο σε μήκος αυτοτελές σκεπαστό οικοδόμημά της, ομοίως και το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Η ανέγερση του αρχαίου κτιρίου της Στοάς ξεκίνησε το 159 π.Χ. και ολοκληρώθηκε μετά από 11 χρόνια, το 148 π.Χ.[1] Το σημερινό κτίριο της Στοάς αποτελεί ανακατασκευή του αρχαίου, ανεγέρθηκε μεταξύ 1953-1956 από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και στεγάζει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τις πρώτες αρχαιολογικές έρευνες της Αρχαιολογικής Εταιρίας σε συνδυασμό με τις ιστορικές μαρτυρίες βρέθηκε ότι η Στοά του Αττάλου είχε εμπορικό χαρακτήρα και ήταν ένα περικαλές οικοδόμημα μονόπτερου δίστυλου (κατά μήκος), τρίκλιτου ρυθμού, και το μοναδικό με όροφο (των αυτών διαστάσεων μήκους και πλάτους και κατά το ήμισυ του ύψους του ισογείου), συνολικού μήκους 120 μέτρων, πλάτους 20 μέτρων και ύψους 25 μέτρων, με δύο σειρές κιόνων (κιονοστοιχίες), και 21 καταστήματα στο βάθος (κατά μήκος) και των δύο ορόφων. Στο ισόγειο η εξωτερική κιονοστοιχία που αποτελούσε την πρόσοψη συνίσταται από 45 κίονες. Η εξωτερική κιονοστοιχία του ισογείου ήταν δωρικού ρυθμού και η εσωτερική κιονοστοιχία από αράβδωτους κίονες ιωνικού ρυθμού. Στον όροφο η εξωτερική κιονοστοιχία ήταν ιωνική και η εσωτερική περγαμηνού ρυθμού (με κιονόκρανα Περγάμου). Τα καταστήματα τη Στοάς ήταν τετράγωνες αίθουσες μήκους πλευράς 4,80 μέτρων. Στη βόρεια και νότια άκρη του οικοδομήματος υπήρχαν κλιμακοστάσια, με πολλά εδώλια, μορφής εξέδρας που οδηγούσαν στον όροφο του κτιρίου.

Γενικά η Στοά του Αττάλου ήταν φτιαγμένη από πωρόλιθο, ενώ οι ορθοστάτες των τοίχων, οι παραστάδες των θυρών, τα κατώφλια των δωματίων και οι κίονες ήταν από πεντελικό μάρμαρο. Στην αρχαιότητα αποτελούσε τον μεγαλύτερο στεγασμένο χώρο συνάντησης και περιπάτου των Αθηναίων και κυρίως τόπο εμπορίου. Η Στοά αυτή καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 (μ.Χ.) και ενσωματώθηκε στο υστερορρωμαϊκό Τείχος της Αθήνας.[1] Επί Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας η Στοά χρησίμευσε ως οχύρωμα. Οι δε λίθοι των τοίχων της χρησιμοποιήθηκαν μαζί με άλλους λίθους για την ανέγερση δύο φράγκικων πύργων κοντά και πριν από τα Προπύλαια της Ακρόπολης των οποίων σώζονται ερείπια. Ο ένας μάλιστα από αυτούς τους πύργους (ΝΔ) χρησιμοποιήθηκε από τους τότε Αθηναίους ως χριστιανικός ναός με το όνομα της Παναγίας της Πυργιωτίσσης.

Αναστήλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αναστήλωσή της Στοάς του Αττάλου έγινε το 1953-1956 από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, με σκοπό τη στέγαση του Μουσείου της Αγοράς. Τα έργα ανασκαφής έγιναν υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Τραυλού.[1] Είναι ένα διώροφο κτίσμα με μήκος 116 μέτρα και πλάτος 19,4 μέτρα. Είναι ένα κτίσμα με κίονες από δωρικό και ιωνικό ρυθμό και τμήματά του κατασκευάστηκαν στην Πέργαμο.

  • Η Στοά του Αττάλου ήταν, αν όχι το πρώτο, ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα «εμπορικά κέντρα» (με τη σύγχρονη έννοια του όρου) στην αρχαιότητα.

Φωτογραφικό λεύκωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Stoa of Attalus Ath.2.JPG Stoa of Attalus Ath.3.JPG Stoa of Attalus Ath.4.JPG Stoa of Attalus Ath.5.JPG Stoa of Attalus Ath.6.JPG
Εικ.1 Νοτιοδυτική όψη. Εικ.2 Βορειοδυτική όψη. Εικ.3 Εξωτερική όψη Εικ.4 Εσωτερικά προς Β. Εικ.4 Εσωτερικά προς Ν.
Stoa of Attalus Ath.8.JPG Stoa of Attalus Ath.7.JPG Stoa of Attalus Ath.11.JPG Stoa of Attalus Ath.9.JPG Stoa of Attalus Ath.10.JPG
Εικ.1 Εξωτερική όψη. Εικ.2 Οίκοι Στοάς. Εικ.3 Η Αφιέρωση Αττάλου και συζύγου του. Εικ.4 Έναρξη εργασιών αναστήλωσης 1952 Εικ.5 Υπογραφή Ε.Ε ένταξης Χωρών 12-4-2003.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Στοά Αττάλου». odysseus.culture.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χριστοπούλου, Βασιλική (2012). «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Στοά Αττάλου». odysseus.culture.gr. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2016. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]