Στοά Γιγάντων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στοά Γιγάντων
Είδοςστοά
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΑρχαία Αγορά της Αθήνας
ΧώραΕλλάδα
Η στοά

Η Στοά των ΓιγάντωνΑνάκτορα των Γιγάντων) ήταν στοά στην αρχαία Αθήνα. Πήρε το όνομά της από τρία κολοσσιαία αγάλματα που βρέθηκαν.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκονταν μεταξύ του Ναού του Ηφαίστου και της Στοάς του Αττάλου. Καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας της αγοράς. Είχε προσανατολισμό Βορρά-Νότου, ενώ βρισκόταν πάνω σε παλαίοτερα κτήρια (Ωδείο του Αγρίππα, Μεσαία Στοά, Νότια Στοά).[1] Σήμερα σώζονται μόνο λίγα ερείπια. Στο σημείο αυτό βρέθηκαν κολοσσιαία αγάλματα με βάσεις και ανάγλυφες παραστάσεις. Το μισό σώμα των αγαλμάτων είναι ανθρώπινα, το άλλο μισό μοιάζει με ψάρι. Δεν έχουν κεφάλι και χέρια. Τα αγάλματα αυτά χρησίμευαν ως τελαμώνες. Κατά μια εκδοχή παρίσταναν τους Επώνυμους, εξ ου και η ονομασία «οδός Επωνύμων». Κατά μια άλλη εκδοχή τα αγάλματα αυτά είναι της ρωμαϊκής εποχής, και χρησίμευαν ως είσοδος σε κάποιο οικοδόμημα στην αγορά. Κατά τη ρωμαική εποχή, ακόμη, ο χώρος έγινε πιθανότητα η έδρα των κυβερνητών, ενώ κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, η στοά κατοικήθηκε από τον Γάλλο πρόξενο στην Αθήνα. Ολόκληρη η αγορά κατοικήθηκε ξανά την περίοδο αυτή.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Γυμνάσιο ή «Ανάκτορο των Γιγάντων»». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2016. 
  2. «Οι θησαυροί της Αρχαίας Αγοράς». LiFO. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]