Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία
Ίδρυση6  Ιανουαρίου 1837
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Συντεταγμένες37°58′43″ s. š., 23°44′5″ v. d.
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, ή απλά Αρχαιολογική Εταιρεία όπως είναι γνωστή, είναι επιστημονική εταιρεία με έδρα την Αθήνα και σκοπό την ανεύρεση και τη διάσωση των αρχαιοτήτων της Ελλάδας, διαφόρων εποχών, τη μελέτη και τη διάδοσή τους.

Ιδρύθηκε το 1837, με πρωτοβουλία του εμπόρου Κωνσταντίνου Μπέλλιου, με στόχο να βοηθήσει την κρατική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πρώτος πρόεδρός της ανέλαβε ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός ενώ πρώτος της γενικός γραμματέας ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει, από την εποχή της ίδρυσής της, ένα μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών ερευνών και μελετών, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από Γενική Συνέλευση. Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς της εταιρείας έχουν χρηματίσει διάφοροι Έλληνες αρχαιολόγοι και προσωπικότητες των γραμμάτων.

Κάθε χρόνο η Εταιρεία εκδίδει τα «Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας», όπου εκθέτονται αναλυτικές εκθέσεις από το έργο της στην Ελλάδα, την «Αρχαιολογική Εφημερίδα», στην οποία δημοσιεύονται διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις και το «Έργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας» (κάθε Μάιο) με σύντομες εκθέσεις των ανασκαφών της. Επίσης, εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «Ο Mέντωρ» με ειδήσεις και άρθρα για το έργο της και την αρχαιολογία στην Ελλάδα. Τέλος, εκδίδει διάφορες μονογραφίες για αρχαιολογικά θέματα.

Κατάλογος Γενικών Γραμματέων της Εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοσιεύσεις της Εταιρείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]