Στέφανος Τραχανάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέφανος Τραχανάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1943
Καβούσι Λασιθίου
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηλεκτρολόγος μηχανικός
δημιουργός γραπτών έργων

Ο Στέφανος Τραχανάς είναι Έλληνας Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός από την Κρήτη και συγγραφέας πανεπιστημιακών βιβλίων στο αντικείμενο της κβαντικής μηχανικής και των διαφορικών εξισώσεων. Είναι Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του οργανισμού από το 1984 έως το 2013. Το 2002 ανακηρύχθηκε σε Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το Νοέμβριο του 2015 είναι Διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis[1], το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) για τη δημιουργία και δωρεάν διάθεση Διαδικτυακών μαθημάτων στο πρότυπο των Μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθήματων (ΜΑΔΜ) μέσω της πλατφόρμας Open edX[2]

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού αποφοίτησε από το νυχτερινό γυμνάσιο Αγίου Αρτεμίου Αθηνών, σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Το 1971 έγινε δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το 1973 εγκατέλειψε το Χάρβαρντ αφήνοντας ανολοκλήρωτη τη διδακτορική του διατριβή και αφοσιώθηκε στη συγγραφή επιστημονικών συγγραμμάτων.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιογραφικό σημείωμα του Σ. Τραχανά στον επίσημο ιστότοπο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. «Mathesis: Δωρεάν Διαδικτυακά Μαθήματα για Όλους, Από την Κβαντική Φυσική έως την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». www.snf.org. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «Κατάμεστη η Βικελαία για τη βράβευση του Στέφανου Τραχανά με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως»». 27 Σεπτεμβρίου 2023. https://www.neakriti.gr/kriti/irakleio/2019937_katamesti-i-bikelaia-gia-ti-brabeysi-toy-stefanoy-trahana-me-brabeio-ithikis. 
  4. «Αμφιθέατρο «Στέφανος Τραχανάς»: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής στον κορυφαίο δάσκαλο». Cretalive. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022. 
  5. Εκδήλωση αναγνώρισης Στέφανου Τραχανά και ομιλία "Παίζει ακόμα ζάρια με τον κόσμο ο θεός;", https://www.youtube.com/watch?v=BLAM-i6_nZE, ανακτήθηκε στις 2022-11-25 
  6. https://www.youtube.com/watch?v=OzJ05N_bwCw Η βράβευση του Σ. Τραχανά στο δελτίο ειδήσεων του Mega, 14 Δεκεμβρίου 2012
  7. http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3691&cnode=573 Αρχειοθετήθηκε 2020-09-18 στο Wayback Machine. Βραβεία του περιοδικού "Διαβάζω" στην τράπεζα δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
  8. «Επίτιμοι Διδάκτορες Τμήματος Φυσικής | Τμήμα Φυσικής». www.physics.uoc.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021.