Σμυρτιά Ιωαννίνων
![]() |
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Συντεταγμένες: 39°26′N 20°45′E / 39.433°N 20.750°E
Σμυρτιά Ιωαννίνων | |
---|---|
Διοίκηση | |
Χώρα | Ελλάδα |
Περιφέρεια | Ηπείρου |
Δήμος | Δωδώνης |
Γεωγραφία και στατιστική | |
Νομός | Ιωαννίνων |
Πληθυσμός | 43 (2011) |
Άλλα | |
Παλαιά ονομασία | Γκουλέμη |
Η Σμυρτιά είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων και μέχρι το 1961 έφερε το όνομα Γκουλέμη.
Η Σμυρτιά βρίσκεται μεταξύ των Δερβιζιανών και της Ελάφου στα νοτιοδυτικά του νομού και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Δωδώνης ενώ παλαιότερα υπαγόταν δήμο Λάκκας Σουλίου. Εως το 1997 ανήκε στην επαρχία Δωδώνης, ως κοινότητα Σμυρτιάς. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων και κατά την απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 97 κατοίκους.
Κατά τις επίσημες απογραφές ο πληθυσμός του χωριού ήταν:
Η Σμυρτιά διαθέτει δυο εκκλησίες. Τον Άγιο Νικόλαο στη Σμυρτιά και την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Άνω Σμυρτιά.
Στο «Δέντρο του Βόγκλη» στην Άνω Σμυρτιά, όπου υπάρχει ο Ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού στις 15 Αυγούστου.
Το «Δέντρο του Βόγκλη» έχει ηλικία άνω των 400 ετών και ύψος άνω των 15 μέτρων με διάμετρο κορμού 5,5 μέτρα ενώ ανήκει στην ποικιλία «Δρύς η χνοώδης» (Επιστημονική Ονομασία: Quercus pubescens).
Παραπόταμος του Αχέροντα διαρρέει το χωριό και σχηματίζει πανέμορφες μικρές κοιλάδες που περιβάλλονται από πλατάνια.
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ πολύ διαδεδομένη δραστηριότητα είναι το κυνήγι αγριόχοιρου και λαγού.
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
![]() |
Αυτό το λήμμα σχετικά με ένα χωριό της Ελλάδας χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |
|