Σιουκούρο Μανάμπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιουκούρο Μανάμπε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
真鍋 淑郎, (Ιαπωνικά)
Γέννηση21 Σεπτεμβρίου 1931
Shinritsu
ΚατοικίαΑίγυπτος
Βενεζουέλα
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία[1]
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΙαπωνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
Ιαπωνικά[2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τόκιο
Ehime Prefectural Mishima High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακλιματολόγος
μετεωρολόγος[3]
ΕργοδότηςNational Oceanic and Atmospheric Administration
Πανεπιστήμιο του Πρίνστον
Αξιοσημείωτο έργοgeneral circulation model
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςCarl-Gustaf Rossby Research Medal (1992)[4]
βραβείο περιβάλλοντος Βόλβο (1997)[5]
Blue Planet Prize (1992)[6]
μετάλλιο Ουίλιαμ Μπόουι (2010)[7][8]
Μετάλλιο Βενιαμίν Φραγκλίνος (2015)[9]
BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award (2016)
Crafoord Prize in Geosciences (2018)[10]
Roger Revelle Medal (1993)[11]
Milutin Milankovic Medal (1998)
Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (2021)[12]
βραβείο Κράφουντ (2018)[13]
βραβείο Asahi (1995)[14]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σουκούρο "Σούκι" Μανάμπε (ιαπωνικά: 真鍋 淑郎, Manabe Shukurō, γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1931) είναι Ιάπωνας και Αμερικανός μετεωρολόγος και κλιματολόγος που πρωτοστάτησε στη χρήση υπολογιστών για την προσομοίωση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και των φυσικών κλιματικών μεταβολών. Του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021 από κοινού με τον Κλάους Χάσελμαν και τον Τζόρτζιο Παρίσι, για τη συμβολή του στη φυσική προσομοίωση του γήινου κλίματος, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητάς του και τις προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής.

Νεαρή ηλικία και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Σινρίτσου της περιφέρειας Ούμα, νομός Εχίμε, Ιαπωνία. Ο παππούς και ο πατέρας του ήταν και οι δύο γιατροί και διατηρούσαν τη μοναδική κλινική στο χωριό [15]. Ένας συμμαθητής του θυμάται ότι, από το δημοτικό σχολείο και μετά, "έδειχνε ενδιαφέρον για τον καιρό, κάνοντας σχόλια όπως "Αν η Ιαπωνία δεν είχε τυφώνες, δεν θα είχαμε τόσες πολλές βροχές""[15]. Ο Μανάμπε φοίτησε στο Γυμνάσιο Μισίμα στο νομό Εχίμε. Όταν έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, η οικογένειά του περίμενε να σπουδάσει ιατρική, αλλά όπως έλεγε "κάθε φορά που υπήρχε ένα έκτακτο περιστατικό, το αίμα μου ανέβαινε στο κεφάλι, οπότε δεν θα γινόμουν καλός γιατρός"[16] Επιπλέον, "είχα κακή μνήμη και ήμουν αδέξιος με τα χέρια μου. Πίστευα ότι η μόνη μου ικανότητα ήταν να κοιτάζω τον ουρανό και να χάνομαι στις σκέψεις μου"[17]. Εντάχθηκε στην ερευνητική ομάδα του Σιγκεκάτα Σόνο (1911-1969) και ειδικεύτηκε στη μετεωρολογία [17]. Ο Μανάμπε απέκτησε το πτυχίο του το 1953, το μεταπτυχιακό του το 1955 και το διδακτορικό του το 1958, όλα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο[18][19].

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, ο Μανάμπε πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εργαστεί στο Τμήμα Έρευνας Γενικής Κυκλοφορίας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, το σημερινό Εργαστήριο Γεωφυσικής Δυναμικής Ρευστών της ΝΟΑΑ, όπου εργάστηκε έως το 1997. Από το 1997 έως το 2001, ασχολήθηκε με το Σύστημα Ερευνών για την Παγκόσμια Αλλαγή στην Ιαπωνία, όπου διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 2002 επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επισκέπτης ερευνητικός συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ατμοσφαιρικών και Ωκεάνιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Σήμερα υπηρετεί ως ανώτερος μετεωρολόγος στο πανεπιστήμιο[20]. Ασχολήθηκε επίσης ως ειδικά προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2014[21].

Επιστημονικά επιτεύγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Εργαστήριο Γεωφυσικής Δυναμικής Ρευστών της NOAA, αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, ο Μανάμπε συνεργάστηκε με τον διευθυντή Τζόζεφ Σμαγκορίνσκι για την ανάπτυξη τρισδιάστατων μοντέλων της ατμόσφαιρας[22]. Αρχικά, οι Μανάμπε και Γουέδεραλντ (1967) ανέπτυξαν ένα μονοδιάστατο μοντέλο μίας στήλης της ατμόσφαιρας σε ισορροπία ακτινοβολίας-συγκέντρωσης με θετική ανατροφοδότηση από τους υδρατμούς[23]. Με τη χρήση αυτού του προτύπου, διαπίστωσαν ότι ως απόκριση σε μια μεταβολή της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, η θερμοκρασία αυξάνεται στην επιφάνεια της Γης και στην τροπόσφαιρα, ενώ μειώνεται στη στρατόσφαιρα.

Η ανάπτυξη του μοντέλου ακτινοβολίας-συγκινήσεων ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μοντέλου γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας ( Μανάμπε κ.ά. 1965). Χρησιμοποίησαν το μοντέλο για να προσομοιώσουν για πρώτη φορά την τρισδιάστατη απόκριση της θερμοκρασίας και του υδρολογικού κύκλου στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (Μανάμπε και Γουέδερταλντ, 1975). Το 1969, οι Μανάμπε και Μπράιαν δημοσίευσαν τις πρώτες προσομοιώσεις του κλίματος από ένα συζευγμένο μοντέλο ωκεανού-ατμόσφαιρας, στο οποίο το μοντέλο γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας συνδυάζεται με εκείνο του ωκεανού.

Κατά την περίοδο της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ερευνητική ομάδα του Μανάμπε δημοσίευσε θεμελιώδεις εργασίες χρησιμοποιώντας τα συζευγμένα μοντέλα ατμόσφαιρας και ωκεανών για να διερευνήσει τη χρονικά εξαρτώμενη απόκριση του κλίματος στις μεταβαλλόμενες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα (Stouffer et al., 1989- Μανάμπε και άλλοι, 1991 & 1992). Επίσης, εφάρμοσαν το μοντέλο στη μελέτη της παρελθούσας κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της εισροής γλυκού νερού στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ως πιθανή αιτία της λεγόμενης, απότομης κλιματικής αλλαγής που είναι εμφανής στο παλαιοκλιματικό αρχείο ( Μανάμπε και Στούφερ, 1995 & 2000).[24] Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. το βιβλίο Πέρα από την υπερθέρμανση του πλανήτη ( Μανάμπε και Μπρόκολι, 2020)[25].

Βραβεία και τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο του Μανάμπε (κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας όταν ο Μανάμπε έλαβε το Τάγμα Πολιτισμού)

Ο Μανάμπε είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών και ξένο μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά[26].

Το 1992, ο Μανάμπε ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου Γαλάζιος Πλανήτης του Ιδρύματος Ασάχι Γκλας. Το 1995, έλαβε το βραβείο Ασάχι από το Ίδρυμα Ασάχι Νέα-Πολιτισμός. Το 1997 ο Μανάμπε τιμήθηκε με το Περιβαλλοντικό Βραβείο Volvo από το Ίδρυμα Volvo. Το 2015 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Βενιαμίν Φραγκλίνου του Ινστιτούτου Φραγκλίνου[27].

Ο Μανάμπε έχει επίσης τιμηθεί με το ερευνητικό μετάλλιο Καρλ-Γκούσταφ Ρόσμπι της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, το βραβείο του δεύτερου μισού αιώνα (the Second Half Century Award) και το βραβείο Κλάρενς Λερόι Μάισινγκερ. Επιπλέον, έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Γουίλιαμ Μπόουι και το μετάλλιο Ρεβέλ της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ενώ το 1998 έλαβε το μετάλλιο Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς από την Ευρωπαϊκή Γεωφυσική Εταιρεία[28].

Το έργο του Μανάμπε και του Μπράιαν στην ανάπτυξη των πρώτων παγκόσμιων κλιματικών προτύπων επιλέχθηκε ως μία από τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν στα πρώτα 200 χρόνια της NOAA[29]. Προς τιμήν της συνταξιοδότησής του από τη NOAA / GFDL, πραγματοποιήθηκε τριήμερη επιστημονική συνάντηση στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ τον Μάρτιο του 1998. "Κατανόηση της κλιματικής αλλαγής: Ένα Συμπόσιο προς τιμήν του Σουκιούρο Μανάμπε"[30]. Η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας το 2005 περιελάμβανε ένα ειδικό Συμπόσιο του Σουκιούρο Μανάμπε[31].

Ο Μανάμπε και ο κλιματολόγος Τζέιμς Χάνσεν τιμήθηκαν από κοινού με το (Foundation Frontiers of Knowledge Award) βραβείο Σύνορα της Γνώσης του Ιδρύματος BBVA στην κατηγορία Κλιματική Αλλαγή κατά την ένατη (2016) έκδοση των βραβείων[32]. Οι δύο νικητές ήταν ξεχωριστά υπεύθυνοι για την κατασκευή των πρώτων υπολογιστικών προτύπων που ήταν ικανά να προσομοιώσουν τη συμπεριφορά του κλίματος. Πριν από αρκετές δεκαετίες, προέβλεψαν σωστά την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης λόγω της αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα. Τα δεκάδες πρότυπα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την απεικόνιση της κλιματικής αλλαγής είναι διάδοχοι αυτών που ανέπτυξαν οι Μανάμπε και Χάνσεν[33].

Το 2018, ο Μανάμπε έλαβε το Βραβείο Κράφοορντ στις Γεωεπιστήμες μαζί με τη Σούζαν Σόλομον "για τη θεμελιώδη συμβολή στην κατανόηση του ρόλου των ατμοσφαιρικών ιχνοαερίων στο γήινο κλιματικό σύστημα"[34].

Το 2021, τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Πολιτισμού[35].

Το βραβείο Νόμπελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2021, το μισό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκε μεταξύ του Μανάμπε και του Κλάους Χάσελμαν "για τη φυσική μοντελοποίηση του γήινου κλίματος, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη"[36] Ο Σουτζί Νακαμούρα, ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2014, ο οποίος επίσης κατάγεται από τη νομαρχία Εχίμε και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχάρη τον Μανάμπε στις 6 Οκτωβρίου[37].

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. scholar.princeton.edu/sites/default/files/manabe/files/curriculum_vitae_short_version.doc.
  2. 2,0 2,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0269054. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  3. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0269054. Ανακτήθηκε στις 20  Δεκεμβρίου 2022.
  4. www.ametsoc.org/ams/index.cfm/about-ams/ams-awards-honors/awards/search-past-award-winners/.
  5. www.environment-prize.com/laureates/by-year/1997/syukuru-manabe,-veerabhadran-ramanathan/.
  6. www.blueplanetprize.org/en/projects/projects.html.
  7. honors.agu.org/medals-awards/william-bowie/?sub=recipients.
  8. Σιουκούρο Μανάμπε, Anthony J. Broccoli: «Syukuro Manabe receives 2010 William Bowie Medal» 4  Ιανουαρίου 2011. σελ. 5.
  9. www.fi.edu/laureates-search?keys=Benjamin+Franklin+Medal&field_subject_tid=All&field_award_tid=All&field_year_value=2015&field_year_value_1=2015.
  10. www.crafoordprize.se/news/the-crafoord-prize-in-geosciences-2018/.
  11. www.agu.org/honor-and-recognize/honors/union-medals/roger-revelle-medal.
  12. (Αγγλικά) nobelprize.org. Ίδρυμα Νόμπελ. www.nobelprize.org/prizes/physics/2021/press-release/. Ανακτήθηκε στις 5  Οκτωβρίου 2021.
  13. www.crafoordprize.se/press_release/the-crafoord-prize-in-geosciences-2018.
  14. www.asahi.com/corporate/award/asahi/12737983.
  15. 15,0 15,1 Nagata, Yutaka (October 5, 2021). «真鍋淑郎さんの地元・愛媛も喜び 小学校の同級生「夢みたい」» (στα Japanese). Asahi Shinbun Digital (Tokyo). https://www.asahi.com/articles/ASPB56DS6PB5PTLC00P.html. Ανακτήθηκε στις October 5, 2021.  Easier to access at [Yahoo mirror site https://news.yahoo.co.jp/articles/04e7a8f6d96a5694121d438ec1d19c86a3ec6eeb Αρχειοθετήθηκε 2021-10-07 στο Wayback Machine.].
  16. «世界一スパコンを使う男」と呼ばれた真鍋さん 頭脳流出と話題に» (στα Japanese). Asahi Shinbun Digital (Japan). October 5, 2021. https://www.asahi.com/articles/ASPB56SS3PB5ULBJ01W.html. Ανακτήθηκε στις October 7, 2021. 
  17. 17,0 17,1 Oba, Ai (October 6, 2021). «'I never thought climate would become such a big problem': Japan-born Nobel Prize winner». Mainichi (Tokyo). https://mainichi.jp/english/articles/20211006/p2a/00m/0sc/012000c. Ανακτήθηκε στις October 7, 2021. 
  18. Syukuro Manabe: Curriculum Vitae short version - website OpenScholar @ Princeton University
  19. Dr. Syukuro Manabe receives Nobel Prize in Physics - website of the School of Science of the University of Tokyo
  20. «Princeton's Syukuro Manabe receives Nobel Prize in physics». Princeton University. 5 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021. 
  21. «真鍋 淑郎 元名古屋大学特別招へい教授が、2021年ノーベル物理学賞を受賞しました». Nagoya University. 6 Οκτωβρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021. 
  22. Gent, Peter R. (1 September 2020). «Modeling the future of Earth's climate». Physics Today (AIP Publishing) 73 (9): 54–55. doi:10.1063/pt.3.4571. ISSN 0031-9228. Bibcode2020PhT....73i..54G. 
  23. «In Retrospect (Nature): Highlights a Classic 1967 Paper by Manabe and Wetherald». Atmospheric & Oceanic Sciences. 18 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021. 
  24. Manabe, S. and A. J. Broccili. 2020. Beyond Global Warming: How Numerical Models Revealed the Secrets of Climate Change. Princeton, NJ: Princeton University Press.
  25. Stouffer, Ronald J.; Manabe, Syukuro (1 August 1999). «Response of a Coupled Ocean–Atmosphere Model to Increasing Atmospheric Carbon Dioxide: Sensitivity to the Rate of Increase». Journal of Climate 12 (8): 2224–2237. doi:10.1175/1520-0442(1999)012<2224:ROACOA>2.0.CO;2. ISSN 0894-8755. Bibcode1999JCli...12.2224S. https://journals.ametsoc.org/view/journals/clim/12/8/1520-0442_1999_012_2224_roacoa_2.0.co_2.xml. Ανακτήθηκε στις 5 October 2021. 
  26. «title». National Academy of Sciences. 23 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021. 
  27. «The Laureates 1992 - Blue Planet Prize - The Asahi Glass Foundation». The Asahi Glass Foundation (στα Λατινικά). 12 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021. 
  28. «EGU – Awards & medals – Milutin Milankovic Medal». European Geosciences Union. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2018. 
  29. «Breakthrough article on the First Climate Model». Celebrating200years.noaa.gov. 
  30. «Syukuro Manabe Symposium». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2005. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2007. 
  31. «The Suki Manabe Symposium (Compact View)». Ams.confex.com. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2016. 
  32. «Syukuro Manabe». Premios Fronteras. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021. 
  33. «BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award goes to Syukuro Manabe and James Hansen for predicting climate change». NEWS BBVA. 16 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021. 
  34. «Crafoord Prize 2018». Crafoordprize.se. 17 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018. 
  35. «Shigeo Nagashima, 8 Others to Receive Order of Culture». Jiji Press. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021. 
  36. «The Nobel Prize in Physics 2021». NobelPrize.org. 5 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021. 
  37. Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: «ノーベル賞真鍋さんに、同郷中村さんお祝い». YouTube.