Σιν Φέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σιν Φέιν
Sinn Féin logo.png
Ιδρυτής Άρθουρ Γκρίφιθ
Ηγέτης Τζέρι Άνταμς
Ίδρυση Αρχικό 1905
Σύγχρονο 1970
Έδρα 44 Parnell Square, Δουβλίνο 1, Ιρλανδία
Ιδεολογία Ιρλανδικός ρεπουμπλικανισμός,
Δημοκρατικός σοσιαλισμός,
Ευρωσκεπτικισμός
Πολιτική θέση Αριστερά
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά
Ιστοσελίδα
http://www.sinnfein.ie/
Πολιτικό σύστημα Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Πολιτικό σύστημα Βόρειας Ιρλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Σιν Φέιν (Sinn Féin, στα Ιρλανδικά σημαίνει "εμείς"[1][2]) είναι πολιτικό κόμμα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία. Ιδεολογικά θεωρείται ένα αριστερό, εθνικιστικό και υπερκαθολικό κόμμα. Ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1905 από τον Άρθουρ Γκρίφιθ[2], αλλά πήρε την σημερινή του μορφή το 1970, ύστερα από μια εσωτερική διάσπαση που χώρισε το κόμμα στα δύο, με το άλλο μισό (γνωστό αρχικά ως Επίσημο Σιν Φέιν) να αποτελεί σήμερα το αριστερό Κόμμα των Εργατών της Ιρλανδίας (Páirtí na nOibrithe).

Ιστορικά έχει συνδεθεί με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), αποτελώντας την πολιτική του πτέρυγα. Το 1919 η απογοήτευση που προκλήθηκε από την καθυστέρηση της Ιρλανδικής αυτονομίας οδήγησε μέλη του Σιν Φέιν, το οποίο είχε κερδίσει την πλειοψηφία των ιρλανδικών εδρών στο Ουέστμινστερ στις βρετανικές εκλογές του 1918, να δημιουργήσουν μια ιρλανδική συνέλευση στην οποία κηρύχθηκε η ιρλανδική ανεξαρτησία. Παράλληλα, στήριξε τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ο οποίος έληξε τελικά το 1921 με την υπογραφή της αγγλο-ιρλανδικής συνθήκης και τη δημιουργία του ελεύθερου κράτους της Ιρλανδίας. Μετά την διάσπαση του IRA το 1969, λίγο μετά την έναρξη της περιόδου που αποκαλείται «The Troubles», συνδέθηκε με το κομμάτι του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Provisional Irish Republican Army)[3], που έχει ως στόχο την αποκοπή της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την δημιουργία της Ενωμένης Ιρλανδίας.[4] Αντίθετα, το Κόμμα των Εργατών συνδέθηκε με το κομμάτι του Επίσημου Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Official Irish Republican Army, γνωστοί και ως "the Stickies"), με παρόμοια αιτήματα.

Από το 1983, αρχηγός του Σιν Φέιν είναι ο Τζέρι Άνταμς. Σήμερα, στην Βόρεια Ιρλανδία, κατέχει τις 28 από τις 108 έδρες της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας (δεύτερο κόμμα), έχοντας 4 υπουργικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αναπληρωτή Πρώτου Υπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας. Αντίθετα στην Κάτω Βουλή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (Dáil Éireann) είναι σήμερα το μικρότερο κόμμα, κατέχοντας 4 από τις 166 έδρες, ενώ κατέχει και μια έδρα στην Ανω Βουλή (Seanad Éireann). Το Σιν Φέιν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κάτω Βουλή της Ιρλανδίας
23 / 158
Ιρλανδική Γερουσία
3 / 60
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Δημοκρατία της Ιρλανδίας)
3 / 11
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βόρεια Ιρλανδία)
1 / 3
Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου (Έδρες Βόρειας Ιρλανδίας)
7 / 18
(Απέχοντες)
Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας
27 / 90
Τοπική αυτοδιοίκηση της Βόρειας Ιρλανδίας
159 / 949

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Niall Ó Dónaill (1977). (επιμέλεια έκδ. Tomás de Bhaldraithe), επιμ (στα Ιρλανδικά). Foclóir Gaeilge-Béarla [Irish-English Dictionary]. Dublin: An Gúm, σελ. 533, 1095. ISBN 1-85791-037-0. 
  2. 2,0 2,1 Mícheál MacDonncha, επιμ. (2005) (στα Ιρλανδικά / Αγγλικά). Sinn Féin: A Century of Struggle. Dublin: Sinn Féin, σελ. 12. ISBN 0 9542946 2 9. 
  3. "The political counterpart of PIRA": entry under Provisional Sinn Féin, W.D. Flackes & Sydney Elliott (1994) Northern Ireland: A Political Directory 1968-1993. Belfast: Blackstaff Press
  4. Moloney, Ed (2002). A Secret History of the IRA. Penguin Books. p. 246. ISBN 0-14-101041-X.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sinn Féin της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).