Φάιν Γκέιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φάιν Γκέιλ
Fine Gael
Fine Gael logo.png
ΗγέτηςΈντα Κένι
ΙδρυτήςΟ.Τ. Κόσγκρεϊβ
Φρανκ ΜακΝτέρμοτ
Όουεν Ο΄ Ντάφι
Ίδρυση8 Σεπτεμβρίου 1933
Έδρα51 Upper Mount Street, Δουβλίνο 2, Δημοκρατία της Ιρλανδίας
ΙδεολογίαΧριστιανοδημοκρατία
Φιλελεύθερος συντηρητισμός
Πολιτική θέσηΚεντροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΕυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Διεθνής προσχώρησηΚεντρώα Δημοκρατική Διεθνής
Ιστότοπος
http://www.finegael.ie/
Πολιτικό σύστημα Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Φάιν Γκέιλ (ιρλανδικά: Fine Gael) είναι ένα πολιτικό κόμμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Χαρακτηρίζεται ως κεντρώο προς κεντροδεξιό, με κύριες ιδεολογίες του τη χριστιανοδημοκρατία και τον φιλελεύθερο συντηρητισμό. Το όνομά του σημαίνει στα ιρλανδικά «Οικογένεια» ή «Φυλή των Ιρλανδών». Είναι το μεγαλύτερο κόμμα σε αριθμό εδρών στην Ιρλανδική Βουλή, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις έδρες της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει περίπου 35.000 μέλη, και είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα. Ο αρχηγός του κόμματος, Έντα Κένι, ο οποίος ηγείται του κόμματος από το 2002, είναι ο τωρινός πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το Φάιν Γκέιλ ιδρύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1933 ύστερα από τη συγχώνευση του Κοινωνία των Γαέλων, του Εθνικού Κεντρώου Κόμματος και της Εθνικής Φρουράς γνωστοί και ως Blueshirts (Μπλούσερτς, τίτλος που χρησιμοποιείται ακόμα για τις αναφορές στο κόμμα). Οι ρίζες του προκύπτουν από τον Ιρλανδικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και της παράταξης υπέρ της Αγγλοϊρλανδικής Συνθήκης στον Ιρλανδικό Εμφύλιο Πόλεμο, θεωρώντας τον Μάικλ Κόλινς ως τον εμπνευστή του κινήματος.

Το Φάιν Γκέιλ τοποθετείται πιο δεξιά από τον παραδοσιακό του αντίπαλο Φιάνα Φάιλ, αλλά δεν έχει κυβερνήσει ποτέ χωρίς το Εργατικό Κόμμα, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που τοποθετείται στην κεντροαριστερά. Το κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «κόμμα του προοδευτικού κέντρου», ισχυρά προσκολλημένο στις ιδέες της χριστιανοδημοκρατίας και το κέντρο, ενώ θεωρείται ως μετριοπαθές σε κοινωνικά ζητήματα και συντηρητικό σε οικονομικά. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κάτω Βουλή της Ιρλανδίας
50 / 158
Ιρλανδική Γερουσία
20 / 60
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
5 / 13
Τοπική αυτοδιοίκηση
221 / 949

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fine Gael της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).