Κοινωνία των Γαέλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κοινωνία των Γαέλων,(ˈkʊmˠənˠ nˠə ˈŋeːl̪ˠ) ("Society of the Gaels") ή Cumann na nGaedhael ήταν ένα πολιτικό κόμμα στο Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος, το οποίο συγκρότησε την κυβέρνηση από το 1923 έως το 1932. Το 1933 συγχωνεύθηκε με άλλα μικρότερα πολιτικά κόμματα (Εθνικό Κέντρο, Εθνική Φρουρά (Ιρλανδία) για να σχηματίσει το κόμμα Φίνε Γκελ.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1922 η Κυβέρνηση του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους έχασε την υποστήριξη του πολιτικού κόμματος, Σιν Φέιν, η ανάγκη δημιουργίας ενός κόμματος που να υποστηρίζει την κυβέρνηση ήταν άμεση. Το Cumann na nGaedheal ήταν η εθνικιστική πτέρυγα του Σιν Φέιν που σχηματίστηκε το 1900. Ως πολιτικό κόμμα το Cumann na nGaedheal εμφανίστηκε στις 27 Απριλίου 1923, όταν, όσοι ήταν υπέρ της συνθήκης αναγνώρισαν την ανάγκη για ένα κόμμα που έπρεπε να κερδίσει τις εκλογές.[1]

Το 1922 η ηγεσία του Σιν Φέιν που ήταν φιλικά προσκείμενη στην Αγγλοϊρλανδική συνθήκη περιλάμβανε τον Άρθουρ Γκρίφιθ, τον Mάικλ Κόλινς και τον W. Τ. Cosgrave. Ο Cosgrave και ο Γκρίφιθ ήταν προεξέχοντες στο Σιν Φέιν από τη δεκαετία του 1900, ενώ ο Κόλινς ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις του μετά την Εξέγερση του Πάσχα. Ο Γκρίφιθ και ο Κόλινς πέθαναν τον Αύγουστο του 1922, την πρώτη περίοδο του Ιρλανδικού εμφυλίου, αφήνοντας τον Cosgrave να ηγηθεί της Προσωρινής Κυβέρνησης κατά της Συνθήκης ενόψει της επίσημης ίδρυσης του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους. Ο Cosgrave είχε επίσης αγωνιστεί στην Εξέγερση του Πάσχα και είχε διακριθεί στην κυβέρνηση της Ιρλανδικής Δημοκρατίας. [1]

Θέσπιση κράτους και ανασυγκρότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εκλογή του κόμματος ήταν οι γενικές εκλογές του 1923, όπου κέρδισε 63 έδρες (από τις 153), με 39% των ψήφων. Μέχρι το 1932, το Cumann na nGaedheal σχηματίσε την κυβέρνηση του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους, με τον Cosgrave ως Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους.

Στην κυβέρνηση, το κόμμα καθιέρωσε τους θεσμούς πάνω στους οποίους εξακολουθεί να λειτουργεί το σημερινό Ιρλανδικό κράτος. Επίσης, αποκατέστησε το νόμο και την τάξη μέσω μιας σειράς πράξεων δημόσιας ασφάλειας σε μια χώρα που είχε διαχωριστεί από πολέμους και ανταγωνιστικές ιδεολογίες. Ο υπουργός Εσωτερικών του κόμματος, Κέβιν ο Χίγγινς, δημιούργησε την αστυνομική δύναμη Garda Síochána.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]