Σημαία του Παναμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 2:3

Η σημαία του Παναμά δημιουργήθηκε από τη Μαρία Όσα ντε Αμαδόρ. Η ημέρα εορτασμού της σημαίας είναι η 4 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τον εορτασμό της ανεξαρτησίας της χώρας από την Κολομβία. Καθιερώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1903.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπαράσταση της πρότασης του Μπινό-Βαριγιά.

Ο Γάλλος μηχανικός Φιλίπ-Ζαν Μπινό Βαριγιά σχεδίασε την πρώτη σοβαρή πρόταση για τη σημαία του Παναμά. Το σχέδιο εκείνο βασίστηκε στη Σημαία των ΗΠΑ αλλά απορρίφθηκε. Οι δύο ήλιοι συμβολίζουν τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και συνδέονται λόγω της θέσης του Παναμά, που συνδέει τις 2 ηπείρους.[1] Την 1η Νοεμβρίου 1903 παρουσιάστηκε το σημερινό σχέδιο της σημαίας, δημιουργία της Μαρίας Όσα ντε Αμαδόρ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ορθογώνιο που χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια είναι η σημαία. Στη σημαία, το πάνω μέρος κοντά στον ιστό είναι λευκό και έχει ένα μπλε αστέρι με πέντε ακτίνες. Το πάνω μέρος μακρύτερα από τον ιστό είναι κόκκινο. Το κάτω μέρος κοντά στον ιστό είναι μπλε και το κάτω μέρος μακριά από αυτόν είναι άσπρο, με ένα κόκκινο πεντάκτινο αστέρι.

Το γαλάζιο συμβολίζει μάλλον το Συντηρητικό Κόμμα και το κόκκινο το Φιλελεύθερο Κόμμα, αντιπροσωπεύοντας την πολιτική κατάσταση κατά την οποία δημιουργήθηκε η σημαία. Το λευκό δηλώνει την αγνότητα και την ειρήνη, ενώ το μπλε αστέρι εκπροσωπεί την εντιμότητα και την αγνότητα. Το ερυθρό αστέρι είναι για την κυριαρχία και το νόμο στη χώρα. Αμφότερα τα αστέρια συμβολίζουν τη νέα δημοκρατία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mellander, Gustavo A. (1971) The United States in Panamanian Politics: The Intriguing Formative Years Danville, Ill.: Interstate Publishers, OCLC 138568