Σημαία της Αρούμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 2:3
Η σημαία του Κυβερνήτη

Η εθνική σημαία της Αρούμπα καθιερώθηκε στις 18 Μαρτίου του 1976. Το σχέδιο αποτελείται από ανοικτό γαλάζιο φόντο, το οποίο λέγεται «Λάρκσπουρ» ή «μπλε του ΟΗΕ», δύο στενές, παράλληλες, οριζόντιες γραμμές χρώματος κιτρίνου στο μισό κάτω μέρος και ένα κόκκινο με άσπρο αστέρι. Ημέρα εορτασμού της σημαίας είναι η 18η Μαρτίου, οπότε κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις με καρναβάλια και χορούς.

Τα σύμβολα στο σχέδιο έχουν πολλαπλή σημασία:

  • Το μπλε φόντο συμβολίζει τον ουρανό, τη θάλασσα, την ειρήνη, την ελπίδα, το μέλλον της Αρούμπας και τους δεσμούς της με το χθες.
  • Οι δύο στενές λωρίδες υποδηλώνουν κίνηση προς «χωριστό καθεστώς». Η μία λωρίδα εκπροσωπεί το κύμα τουριστών στην ηλιόλουστη Αρούμπα και η άλλη τη βιομηχανία και τον ορυκτό πλούτο (χρυσός και φωσφάτες παλιά, πετρέλαιο στις αρχές του 20ού αιώνα.[Το κίτρινο εκτός από το χρυσό, τον ήλιο και την αφθονία. λέγεται ότι συμβολίζει τα λουλούδια ουάνγκλο.
  • Το αστέρι έχει ιδιαίτερα σύνθετο συμβολισμό. Είναι ασυνήθιστο για σημαία το γεγονός ότι έχει τέσσερις ακτίνες που αναφέρονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τα οποία αναφέρονται με τη σειρά τους στις πολλές χώρες προέλευσης των κατοίκων της Αρούμπας, όπως επίσης και στις 4 κύριες γλώσσες: Παπιαμέντο, ισπανικά, αγγλικά και ολλανδικά. Επίσης, το αστέρι εκπροσωπεί το ίδιο το νησί με το κόκκινο χώμα, τις λευκές αμμουδιές και τη γαλάζια θάλασσα.
  • Το κόκκινο συμβολίζει και το αίμα που χύθηκε από τους Αρουμπανούς στη διάρκεια τπυ πολέμου, την αγάπη για την πατρίδα και το βραζιλιάνικο ξύλο.
  • Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]