Σημαία της Μαρτινίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρτινίκα
Ονομασία Rouge-vert-noir
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 2 Φεβρουαρίου 2023
Σημαία της Γαλλίας
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 15 Φεβρουαρίου 1794

Η σημαία της Μαρτινίκας αποτελείται από δύο ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος πρασίνου (στην κορυφή) και μαύρου, με ένα κόκκινο ισοσκελές τρίγωνο, που στηρίζεται στην πλευρά που κυματίζει η σημαία. Η σημαία της Γαλλίας πάντα κυματίζει με τη σημαία της Μαρτινίκας στα κυβερνητικά κτήρια και σε επίσημες περιστάσεις καθώς αποτελεί μία από τις υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας.

Το 2022, το νησί ξεκίνησε μια νέα δημόσια ψηφοφορία για την υιοθέτηση μίας επίσημης σημαίας και εθνικού ύμνου. Οι νικητές ανακοινώθηκαν στις 16 Ιανουαρίου του 2023 αλλά η επιλεγμένη σημαία αποσύρθηκε κατόπιν αιτήματος του σχεδιαστή της μετά από κατηγορίες για λογοκλοπή. Έτσι, αποφασίστηκε πως η σημαία που ήρθε δεύτερη στην ψηφοφορία, η οποία ήταν ήδη καθιερωμένη και σε χρήση από μερικούς πολίτες ως εθνικιστική σημαία, θα περνούσε από επιτροπή για έγκριση στις 2 Φεβρουαρίου. Εγκρίθηκε από τη Βουλή της Μαρτινίκας με 44 ψήφους υπέρ και μία αποχή.

Σημαία που χρησιμοποιείται σε αθλητικές διοργανώσεις.

Η σημαία των φιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «σημαία των φιδιών» του 1766.

Η σημαία των φιδιών της Μαρτινίκας ήταν μια ιστορική σημαία που χρησιμοποιήθηκε ανεπίσημα ως το 2019. Χρονολογείται από διάταγμα της 4ης Αυγούστου του 1766, που καθορίζει ότι τα σκάφη στις γαλλικές αποικίες της Μαρτινίκας και της Αγίας Λουκίας έπρεπε να κυκλοφορούν με τη σημαία της Γαλλίας, η οποία ήταν την περίοδο εκείνη ένας λευκός σταυρός σε μπλε φόντο, με φίδια σε κάθε τέταρτο του σταυρού, σε σχήμα L (για το «Λουκία»). Τα φίδια στη σημαία είναι οχιές fer-de-lance (τριγωνοκέφαλοι, Bothrops lanceolatus, γαλλικά trigonocéphale) είδη ενδημικά στη Μαρτινίκα.

Άλλες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Image here». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]