Σημαία της Βραζιλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
FIAV 111111.svg Λόγος σημαίας: 7:10

Η σημαία της Βραζιλίας στη σημερινή της έκδοση ισχύει από τις 19 Νοεμβρίου 1889. Δείχνει έναν κίτρινο ρόμβο σε πράσινο φόντο με τον νυχτερινό ουράνιο θόλο της Βραζιλίας. Το κίτρινο και το πράσινο είναι σύμβολα του οίκου της Μπραγκάνσα και των Αψβούργων αντόστοιχα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει πράσινο φόντο στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένας κίτρινος ρόμβος. Μέσα στο ρόμβο βρίσκεται ένας μπλε κύκλος, που αναπαριστάνει τον νυχτερινό ουρανό με άσπρα αστέρια πέντε διαφορετικών μεγεθών και με μια άσπρη κυρτή λωρίδα να περιβάλλει τον κύκλο. Το ρητό «Ordem e Progresso» («Τάξη και Πρόοδος») αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα στο ίδιο πράσινο χρώμα σε σκιά, όπως του φόντου, μέσα στη λωρίδα. Αυτή η σημαία καλείται ενίοτε Auriverde, που σημαίνει «χρυσοπράσινη». Η σύγχρονη σημαία υιοθετήθηκε αρχικά στις 19 Νοεμβρίου του 1889 και η ιδέα ήταν του Raimundo Teixeira Mendes, με τη συνεργασία των Miguel Lemos και Manuel Pereira Reis. Το σχέδιο έκανε ο Décio Vilares.

Αστερισμοί και αστέρες που υπάρχουν στη σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 5 Οκτωβρίου 1988. Η σημερινή σημαία ακολουθεί το ίδιο σχέδιο με μερικές μεταβολές. Η 27άστερη έκδοση της σημαίας καθιερώθηκε στις 12 Μάη του 1992, με το νόμο της 11 Μάη του 1992. Ως το 1822 όλες οι σημαίες ήταν πορτογαλικές. Παρακάτω παρουσιάζονται οι παλιές σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Historical flags». Brazilian Army. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Flag of Brazil της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).