Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημαία της Βραζιλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 7:10

Η σημαία τής Βραζιλίας στη σημερινή της έκδοση ισχύει από τις 19 Νοεμβρίου 1889. Δείχνει έναν κίτρινο ρόμβο σε πράσινο υπόβαθρο με τον νυχτερινό ουράνιο θόλο τής Βραζιλίας. Το κίτρινο και το πράσινο είναι σύμβολα του οίκου τής Μπραγκάνσα και των Αψβούργων αντίστοιχα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει πράσινο υπόβαθρο στο κέντρο τού οποίου βρίσκεται ένας κίτρινος ρόμβος. Μέσα στο ρόμβο βρίσκεται ένας μπλε κύκλος, που αναπαριστάνει τον νυχτερινό ουρανό με άσπρα αστέρια πέντε διαφορετικών μεγεθών και με μια άσπρη κυρτή λωρίδα να περιβάλλει τον κύκλο. Το ρητό «Ordem e Progresso» («Τάξη και Πρόοδος») αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα στο ίδιο πράσινο χρώμα σε σκιά, όπως του υποβάθρου, μέσα στη λωρίδα. Αυτή η σημαία καλείται ενίοτε Auriverde, που σημαίνει «χρυσοπράσινη». Η σύγχρονη σημαία υιοθετήθηκε αρχικά στις 19 Νοεμβρίου του 1889 και η ιδέα ήταν του Ραϊμούντου Τεϊσέιρα Μέντες, με τη συνεργασία των Μιγκέλ Λέμος και Μανουέλ Περέιρα Ρέις. Το σχέδιο έκανε ο Ντέσιου Βιλιάρες.

Αστερισμοί και αστέρες που υπάρχουν στη σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 5 Οκτωβρίου 1988. Η σημερινή σημαία ακολουθεί το ίδιο σχέδιο με μερικές μεταβολές. Η 27άστερη έκδοση της σημαίας καθιερώθηκε στις 12 Μαΐου τού 1992, με το νόμο τής 11ης Μαΐου τού 1992. Ως το 1822 όλες οι σημαίες ήταν πορτογαλικές. Παρακάτω παρουσιάζονται οι παλιές σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Historical flags». Brazilian Army. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]