Ομπρέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα μέρη μιας ομπρέλλας[1]
Ομπρέλα παραλίας
Κλειστές ομπρέλες

Ομπρέλα ονομάζεται το αντικείμενο το οποίο χρησιμεύει για την προστασία από τον ήλιο ή τη βροχή. Η ομπρέλα που χρησιμεύει για την προστασία από τον ήλιο επίσης λέγεται αλεξήλιο ή παρασόλι και η ομπρέλα που χρησιμοποιείται για την προστασία από τη βροχή επίσης ονομάζεται αλεξιβρόχιο. Η ομπρέλα αποτελείται από ένα ευθύγραμμο ξύλινο, πλαστικό ή μεταλλικό άξονα, πάνω στην άκρη του οποίου στερεώνονται ακτίνες, οι οποίες στηρίζουν ύφασμα, το οποίο προσφέρει σκιά ή εμποδίζει τη βροχή. Οι ομπρέλες μπορεί να είναι φορητές ή στερεωμένες σε μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι για να τις χρησιμοποιήσει κανείς τις ανοίγει, έτσι ώστε να γίνεται πλήρης έκταση τους υφάσματος, ενώ μετά τη χρήση κλείνονται, ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και να μη κινδυνεύουν από τον αέρα.

Οι ομπρέλες συνήθως προορίζονται να είναι σταθερές σε βάσεις όπου χρησιμοποιούνται σε ανοικτούς και αίθριους χώρους ή σαν έπιπλα εξωτερικού χώρου. Οι ομπρέλες κυρίως είναι φορητές συσκευές. Οι ομπρέλες ηλίου χρησιμοποιούνται περιστασιακά κατά τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα. Τέλος, η ομπρέλα μπορεί να θεωρηθεί ως εξάρτημα ενδυμασίας.

Τις ομπρέλες τις διακρίνουμε σε σταθερές (με μόνιμη βάση) και σε φορητές. Ένας άλλος διαχωρισμός που μπορεί να γίνει είναι σε ομπρέλες ήλιου και σε ομπρέλες βροχής. Τέλος μπορούν να διαχωριστούν σε ατομικές και επαγγελματικές ομπρέλες.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη ομπρέλα είναι δάνειο από το ιταλ. ombrella, το οποίο ανάγεται στο λατινικό umbra = σκιά.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Parts of an Umbrella" Αρχειοθετήθηκε 2017-07-24 στο Wayback Machine., Carver Umbrellas, February 28, 2007