Ομπρέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τα μέρη μιας ομπρέλλας[1]
Ομπρέλα παραλίας
Κλειστές ομπρέλες

Ομπρέλα ονομάζεται αντικείμενο το οποίο χρησιμεύει για την προστασία από τον ήλιο ή τη βροχή. Αποτελείται από ένα ευθύγραμμο ξύλινο ή μεταλλικό άξονα, πάνω στην άκρη οποίου στερεώνονται ακτίνες, οι οποίες στηρίζουν ύφασμα, το οποίο προσφέρει σκιά ή εμποδίζει τη βροχή. Οι ομπρέλες μπορεί να είναι φορητές ή στερεωμένες σε μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι για να τις χρησιμοποιήσει κανείς τις ανοίγει, έτσι ώστε να γίνεται πλήρης έκταση τους υφάσματος, ενώ μετά τη χρήση κλείνονται, ώστε να μην καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και να μη κινδυνεύουν από τον αέρα.

Οι ομπρέλες συνήθως προορίζονται να είναι σταθερές σε βάσεις όπου χρησιμοποιούνται σε ανοικτούς και αίθριους χώρους ή σαν έπιπλα εξωτερικού χώρου. Οι ομπρέλες κυρίως είναι φορητές συσκευές. Οι ομπρέλες ηλίου που χρησιμοποιούνται περιστασιακά κατά τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα. Τέλος, η ομπρέλα μπορεί να θεωρηθεί ως αξεσουάρ μόδας.

Τις ομπρέλες τις διακρίνουμε σε σταθερές (με μόνιμη βάση) και σε φορητές. Ένας άλλος διαχωρισμός που μπορεί να γίνει είναι σε ομπρέλες ήλιου και σε ομπρέλες βροχής.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη ομπρέλα προέρχεται από τη λατινική λέξη umbra, που σημαίνει σκιά ή η σκιά (η λατινική λέξη, με τη σειρά της, προέρχεται από την αρχαία ελληνική ómbros [όμβρος].) Η "ομπρέλλα ήλιου" είναι μια αργκό φράση για την ομπρέλα, που χρησιμοποιείται συχνά στη Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Parts of an Umbrella", Carver Umbrellas, February 28, 2007

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]