Σατσίλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°34′48″N 12°18′00″E / 45.580°N 12.300°E / 45.580; 12.300

Σατσίλε
Comune
Città di Sacìle
Εικόνα
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια
Επαρχία   Πορντενόνε
Περιοχή
Υψόμετρο   25 μ.
Πυκνότητα   617 κατ./χλμ²
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 33077
Ζώνη ώρας   UTC+1
Πολιούχος   Άγιος Νικόλαος (San Nicola)
Τοποθεσία
Σατσίλε is located in Ιταλία
Σατσίλε
Σατσίλε
Χάρτης
Θέση του δήμου στην επαρχία του Πορντενόνε
Επίσημος ιστότοπος

Το Σατσίλε (ιταλικά: Sacile) είναι δήμος της Ιταλίας, στην περιφέρεια του Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, στην επαρχία του Πορντενόνε.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σατσίλε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, μετά το Πορντενόνε, και η έκτη ολόκληρης της περιφέρειας. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται πάνω σε δύο νησιά στον ποταμό Λιβέντσα, στις όχθες του οποίου βρίσκονται πολυάριθμα κτίρια από την εποχή της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σατσίλε αναπτύχθηκε κατά τον 7ο αιώνα. Στο μεγαλύτερο από τα δύο νησιά που είναι χτισμένο, βρισκόταν ο καθεδρικός ναός και ένα κάστρο, ενώ στο μικρότερο η αγορά και το λιμάνι. Η πόλη έγινε μέρος της Πατριαρχείου της Αχιλληίας (Patriarcato di Aquileia) κατά τη δημιουργία του το 1077 ενώ το 1190 ο Πατριάρχης απένειμε στην πόλη δικαιώματα. Πολιορκήθηκε συχνά από τη Βενετία και το Τρεβίζο. Το 1420, μαζί με όλη την περιοχή του Φριούλι περιήλθε στη Δημοκρατία της Βενετίας. Κατά από την ενετική κυριαρχία αναπτύχθηκε το εμπόριο και πολλές οικογένειες ευγενών έχτισαν παλάτια στις όχθες του ποταμού Λιβέντσα.

Η πτώση της Δημοκρατίας το 1797 προκάλεσε οικονομικό μαρασμό στην πόλη. Στις 16 Απριλίου 1809 γαλλικά στρατεύματα νικήθηκαν από τους Αυστριακούς στη μάχη του Σατσίλε. Το 1815, σύμφωνα με τους όρους του Συνεδρίου της Βιέννης, η πόλη περιήλθε στην κατοχή του Βασιλείου της Λομβαρδίας-Βενετίας. Το 1866 ενώθηκε με το Βασίλειο της Ιταλίας, οπότε και άρχισε να αναπτύσσεται βιομηχανικά, λόγω και της ύπαρξης σιδηροδρόμου.

Κατά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη βομβαρδίστηκε επανειλημμένα λόγω της στρατηγικής σημασίας του σιδηρόδρομου Βενετίας - Ούντινε. Στις 18 Οκτωβρίου 1936 ένας πολύ ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτήρια αλλά και στην αρχαία οχύρωση της πόλης.

Δημογραφική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]