Μάχη του Σατσίλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Σατσίλε
Χρονολογία16 Απριλίου 1809
ΤόποςΣατσίλε, σημερινή Ιταλία
ΈκβασηΝίκη των Αυστριακών
Αντιμαχόμενοι
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Αυτοκρατορία της Αυστρίας
Γαλλία Γαλλική Αυτοκρατορία
Flag of the Napoleonic Kingdom of Italy.svg Βασίλειο της Ιταλίας
Ηγετικά πρόσωπα
Αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας
Πρίγκηπας Ευγένιος
Δυνάμεις
40.000
36.000
Απώλειες
4.000 συνολικά
3.500 νεκροί και τραυματίες
500 αιχμάλωτοι
6.500 συνολικά
3.000 νεκροί
3.000 τραυματίες

Η Μάχη του Σατσίλε έγινε στις 16 Απριλίου 1809 μεταξύ 40.000 Αυστριακών υπό τον Αρχιδούκα Ιωάννη και 36.000 Γάλλων και Ιταλών υπό τον Ευγένιο (Eugène de Beauharnais), Αντιβασιλέα της Ιταλίας.

Στις 9 Απριλίου 1809 η Αυστρία κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία. Ο Αρχιδούκας Ιωάννης πέρασε με τον στρατό του τα ιταλικά σύνορα, αναγκάζοντας τους Γάλλους να υποχωρήσουν και να ανασυνταχθούν. Ωστόσο, πριν από τις απειλητικές κινήσεις των Αυστριακών, ο Πρίγκηπας Ευγένιος, τοποθέτησε το στράτευμά του στα όρια μεταξύ Φρίουλι και Βενετίας και ειδικότερα στην πόλη του Σατσίλε, όπου και οργάνωσε την άμυνά του για επερχόμενη επίθεση.

Οι Αυστριακοί έφτασαν στο Σατσίλε στις 16 Απριλίου, ύστερα από διαδοχικές μικρής κλίμακας επιχειρήσεις στο Πορντενόνε και το Οσπενταλέττο. Το μεγαλύτερο μέρος των μαχών διεξήχθη γύρω από τις γέφυρες που υπήρχαν στον κοντινό ποταμό. Οι μάχες κράτησαν ως το πρωί, οπότε μια πλευρική επίθεση των Αυστριακών ανάγκασε τους Γάλλους σε υποχώρηση ως τον ποταμό Πιάβε, όπου οι δύο πλευρές θα συναντιούνταν ξανά.