Σαραπίων ο Αλεξανδρινός (πυγμάχος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σαραπίων ο Αλεξανδρινός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1ος αιώνας π.Χ. ή 2ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησης Αλεξάνδρεια
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πυγμάχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πυγμαχίας παίδων (89 π.Χ.)

Ο Σαραπίων ο Αλεξανδρινός (1ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια ο οποίος αναδείχτηκε ολυμπιονίκης σε νεαρή ηλικία στο άθλημα της πυγμαχίας παίδων κατά τους 217ους (89 μ.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αναφέρεται πως φτάνοντας στην Ολυμπία ο Σαραπίων προμήθευσε με τροφή τους κατοίκους καθώς η Ηλεία πλήττονταν από έλλειψη σιτηρών την εποχή εκείνη, και γενικότερα υπήρξε ευεργέτης του τόπου. Η απεικόνιση του σε ένα από τα γυμνάσια της πόλης, την Μαλθώ, διασώζονταν έως τον καιρό του Παυσανία (2ος αιώνας μ.Χ.).[1][2]

Με το ίδιο όνομα υπήρξε και άλλος ολυμπιονίκης τον ίδιο αιώνα, ο Σαραπίων ο Αλεξανδρινός ο οποίος ήταν δρομέας ο οποίος είχε κερδίσει στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 204ους (37 μ.Χ.) Ολυμπιακούς αγώνες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moretti, Luigi (2014) (στα Ιταλικά). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l.. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 821)
  2. Παυσανίας. «Ἐλλάδος περιήγησης». perseus.tufts.edu. σελ. 6.23.6.