Σαράντι Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σαράντι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σαράντι
Διοικητική υπαγωγή Επαρχία Λευκωσίας
Γεωγραφική υπαγωγή Πιτσιλιά
Πληθυσμός 44 (2011)
Γεωγραφικός κωδικός 1306[1]
Ζώνη ώρας UTC+02:00

Το Σαράντι είναι ορεινό χωριό της Κύπρου στην επαρχία Λευκωσίας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στα όρια με την επαρχία Λεμεσού, βόρεια Μαδαρής, στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς. Χαρακτηρίζεται από απότομες βουνοπλαγιές, κοιλάδες με άγρια φυσική βλάστηση και καλλιέργειες με φουντουκιές. Αποτελεί χωριό της Λευκωσίας, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1060 μ. Είναι ένα πολύ γραφικό χωριό μέσα στα πεύκα του δάσους Αδελφοί .

Ονομασία του χωριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ονομασία του χωριού υφίστανται οι ακόλουθες εκδοχές :

1. Όπως αναφέρεται στην "Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια", το όνομα φέρεται να προήλθε από το επώνυμο του πρώτου κατοίκου ή ιδιοκτήτη γης στην περιοχή, που ήταν Σαράντης.
2. Μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την τοπική παράδοση, συνδέει το όνομά του με την ανέργεση της Μονής Παναγίας του Άρακα που βρίσκεται στο γειτονικό χωριό, Λαγουδερά. Για την ανέγερση αυτής εργάζονταν σαράντα μάστορες που έμεναν στην περιοχή που σήμερα είναι κτισμένο το χωριό. Αυτή η εκδοχή θεωρείται και η επικρατέστερη για να ονομαστεί το χωριό Σαράντι.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός του χωριού παρουσιάζει αυξομειώσεις. Στην απογραφή του 1960, κατά την ίδρυση του κράτους αριθμούσε 134 κατοίκους. Μετά τον Αττίλα ΙΙ του 1974, όπου οι Τούρκοι κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της Κύπρου, το Σαράντι υπήρξε προσωρινός τόπος εγκατάστασης προσφύγων της κατεχόμενης ζώνης. Σήμερα ο πληθυσμός του έχει μειωθεί περίπου στο 1/3 της απογραφής του 1960, δεικτικό ότι το χωριό δέχτηκε το πλήγμα της αστυφιλίας και της αποδημίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.53ος, σελ.186.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΔΗΜΩΝ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2015». (Αγγλικά, Ελληνικά) Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 13  Ιανουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13  Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13  Ιανουαρίου 2018.