Σαλώμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σαλώμη
Titian-salome.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 14 και 5
Θάνατος 1ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα χορεύτρια
Οικογένεια
Σύζυγος Φίλιππος ο Τετράρχης
Αριστόβουλος
Τέκνα d:Q9160988
Γονείς Ηρώδης Φίλιππος Β΄ και Ηρωδιάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σαλώμη (εβρ. שלומית Shlomiẗ) ήταν κόρη του Φίλιππου Ηρώδη και της Ηρωδιάδας. Η ρίζα του ονόματός της είναι εβραϊκή που σημαίνει: η ευτυχισμένη, η μακάρια, αυτή που έχει ειρήνη.

Με την προτροπή της μητέρας της χόρεψε μπροστά στο θείο της και δεύτερο σύζυγο της μητέρας της, τον Ηρώδη Αντύπα. Γοητεύοντάς τον με τη χάρη της, του ζήτησε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Πρόδρομου στα 32 μ.Χ[1]. Η χριστιανική παράδοση υπογραμμίζει την επικίνδυνη θηλυκή σαγήνη της (π.χ. ερωτικός χαρακτήρας του "χορού των 7 πέπλων") και την αμυαλιά και ψυχρότητά της, που οδήγησαν στο θάνατο του Βαπτιστή.

Παντρεύτηκε αρχικά τον Φίλιππο, Τετράρχη της Ιτουραίας και της Τριχωνίδας και κατόπιν το βασιλιά της Μικράς Αρμενίας Αριστόβουλο στα 54 μ.Χ.

Αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη και από το Μάρκο και το Ματθαίο χωρίς όμως να γίνεται αναφορά ονομαστικά. Ωστόσο ο Φλάβιος Ιώσηπος αναφέρει το όνομά της και κάποιες λεπτομέρειες για την οικογενειακή της κατάσταση[2].

Άλλα πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το όνομα Σαλώμη είναι γνωστή και η γυναίκα του Ζεβεδαίου, η μητέρα των αποστόλων Ιάκωβου και Ιωάννη[3] και εξαδέλφη της παρθένου Μαρίας. Ήταν μια από τις γυναίκες που ακολούθησαν και υπηρέτησαν τον Ιησού στη Γαλιλαία. Αυτή, μαζί με τη Μαρία Μαγδαληνή πήγαν με αρώματα και λουλούδια στον τάφο του Σωτήρα και, βλέποντάς τον άδειο, πήγαν και ειδοποίησαν τους αποστόλους φέρνοντάς τους το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ματθαίος 14:3-11, Μάρκος 6:17-28
  2. Ιώσηπου, αρχ. ΙΗ' 5, 4
  3. Ματθαίος 27:56, Μάρκος 15:40, 16:1

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καινή Διαθήκη, Κατά Μάρκον 6:17-29, Κατά Ματθαίον 14:3-11

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.