Αριστόβουλος της Χαλκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αριστόβουλος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Σαλώμη
Τέκνα d:Q9160988
Γονείς Ηρώδης της Χαλκίδας και Mariamne
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς

Ο Αριστόβουλος της Χαλκίδας ήταν γιος του Ηρώδη της Χαλκίδας και της πρώτης γυναίκας αυτού, της Μαριάμνης, και κατά συνέπεια δισέγγονος του Ηρώδη του Μέγα.

Το 55 μ.Χ. διορίστηκε από τον Νέρωνα βασιλιάς της Μικράς Αρμενίας, και συμμετείχε με τις δυνάμεις του στον πόλεμο του 58-63 μεταξύ των Ρωμαίων και Πάρθων, όπου και πήρε ένα μικρό μέρος της Αρμενίας σαν αντάλλαγμά[1]. Παρέμεινε ηγεμόνας της μέχρι την ενσωμάτωση εκ νέου της περιοχής στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 72 μ.Χ. Φέρεται επίσης να του είχε κατοχυρωθεί το βασίλειο της Χαλκίδος[2], ενώ η περίοδος της βασιλείας του χρονολογείται στο 57-92 μ.Χ.

Παντρεύτηκε την Σαλώμη μετά το θάνατο του πρώτου άντρα της, Ηρώδη Φίλιππου. Με αυτήν ο Αριστόβουλος απέκτησε τρία παιδιά[3]. Έχουν βρεθεί τρία νομίσματα που απεικονίζουν αυτόν και τη γυναίκα του [1].

Το όνομα "Σαλώμη" δίνεται στην προγονή του Ηρώδη Αντίπα (που δεν κατονομάζεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου και Μάρκου) στο έργο του Ιώσηπου Ιουδαϊκή Αρχαιολογία (Βιβλίο XVIII, Κεφάλαιο 5, 4).

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aristobulus of Chalcis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τάκιτος, Annals, XIII.7; XIV.26
  2. William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, pp. 301-302
  3. Ιώσηπος, Ιουδαϊκή Αρχαιολογία, XVIII.5.4