Ηρωδιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ηρωδιάς
Herodias with the Head of St. John the Baptist - Paul Delaroche - Wallraf-Richartz Museum - Cologne - Germany 2017.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1ος αιώνας π.Χ.
Ιερουσαλήμ
Θάνατος 1ος αιώνας
Λυών
Οικογένεια
Σύζυγος Ηρώδης Αντίπας
Ηρώδης Φίλιππος Β΄
Τέκνα Σαλώμη
Γονείς Αριστόβουλος Δ΄
Αδέλφια Αριστόβουλος ο Νεώτερος
Ηρώδης της Χαλκίδας
Ηρώδης Αγρίππας Α΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα πριγκίπισσα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ηρωδιάς ή Ηρωδιάδα είναι Βιβλικό πρόσωπο που αναφέρεται στη Καινή Διαθήκη ως περιβόητη μοιχαλίδα και ραδιούργος.

Η Ηρωδιάς ήταν κόρη του Αριστόβουλου, γιου του Ηρώδη του Μέγα, που τον φόνευσε ο πατέρας του περί το 7 π.Χ., και αδελφή του Ηρώδη Αγρίππα του Α'. Στην αρχή ήταν σύζυγος του ομοπάτριου αδελφού του πατέρα της (θείου της) Φιλίππου που ιδιώτευε πιθανώς στη Ρώμη, από τον οποίο και απέκτησε τη Σαλώμη. Η φιλοδοξία της όμως και η ορμητικότητα αυτής της γυναίκας την οδήγησαν στο σημείο να εγκαταλείψει το νόμιμο σύζυγό της Ηρώδη Φίλιππο και να προτιμήσει να συζεί με τον αδελφό του, επίσης θείο της, τον Ηρώδη Αντύπα, τετράρχη της Ιουδαίας, που και αυτός προτίμησε για χάρη της να εγκαταλείψει τη νόμιμη σύζυγό του, κόρη του βασιλέως των Ναβαταίων Αρέτα του Δ'. Τελικά ο Ηρώδης Αντύπας νυμφεύθηκε την Ηρωδιάδα.

Έτσι ο Ηρώδης Αντύπας, όπως καταγράφει και ο ευαγγελιστής Λουκάς (3:19) - "ελεγχόμενος από του Ιωάννου περί Ηρωδιάδας, της γυναικός του αδελφού αυτού και περί πάντων ων εποίησε πονηρών προσέθηκε και τούτο επί πάσι και κατέκλεισε τον Ιωάννην εν τη φυλακή".

Επειδή όμως και μετά απ΄ αυτά ο Ιωάννης ο Πρόδρομος διατηρώντας το θάρρος του δεν σταμάτησε να μιλεί κατά της Ηρωδιάδος αυτή σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του τετράρχου που η κόρη της Σαλώμη χόρεψε σε βαθμό που ευχαρίστησε τον πατριό της Ηρώδη κ΄ εκείνος της ζήτησε τι χάρη θέλει να της κάνει, προέτρεψε τη κόρη της να ζητήσει "την κεφαλήν επί πίνακι" του Ιωάννη. Παρόλο που ο Ηρώδης φοβόταν το λαό, που αγαπούσε και σέβονταν τον Ιωάννη, υποχρεούμενος να τηρήσει την υπόσχεσή του διέταξε τον αποκεφαλισμό του.

Αργότερα ο Αγρίπας Α', με ενέργειες του, ξεσήκωσε τον ιουδαϊκό λαό κατά του Αντύπα κατηγορώντας τον ως συνωμότη κατά της Ρώμης. Αυτό είχε ως συνέπεια ρωμαϊκός στρατός να συλλάβει τον Αντύπα και με διαταγή του Αυτοκράτορα Καλιγούλα να εξοριστεί στο Λούγδουνο (σημερινή Λυών), ενώ η Ηρωδιάς, αν και ο Αυτοκράτορας, φίλος του αδελφού της, της επέτρεψε να παραμείνει με όλη την ατομική περιουσία της, προτίμησε ν΄ ακολουθήσει τον Αντύπα ,πρώτα στη Γαλλία μετά στην Ισπανία όπου και μετά το θάνατο εκείνου χάνονται πλέον τα ίχνη της.

Η Ηρωδιάς στη τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μεγάλο πλήθος από πίνακες ζωγραφικής που είναι εμπνευσμένοι από τον ρόλο που έπαιξε η Ηρωδιάς στον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου. Σημαντικότεροι αυτών είναι του Ρομανέλλι (Παλαιά Πινακοθήκη Μονάχου), του Κάρλο Ντολέι (Πινακοθήκη της Δρέσδης), του Πάλμα του νεότερου (Πινακοθήκη Βιέννης), του Βίλλεμ Ντροστ (Ρέικσμουζεουμ, Άμστερνταμ), του Ντελαρός, του Κονστάν, καθώς και του Ανρί Λεοπόλδου Λεβύ που παρουσιάζει τη Σαλώμη να προσφέρει στη μητέρα της "την κεφαλήν επί πίνακι" του Ιωάννη.

Σημαντική επίσης είναι και η ομώνυμη όπερα (μελόδραμα) του Ζυλ Μασνέ Ηρωδιάς

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν τ.9ος, σ.376.