Ηρωδιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηρωδιάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ηρωδιάς (Ελληνικά)
Γέννηση15 π.Χ.
Ιερουσαλήμ
Θάνατος39[1]
Lugdunum Convenarum
ΘρησκείαΙουδαϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνιστική Κοινή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΗρώδης Β΄ Φίλιππος
Ηρώδης Αντίπας[2]
ΤέκναΣαλώμη
ΓονείςΑριστόβουλος Δ΄ και Βερενίκη (κόρη της Σαλώμης Α΄)
ΑδέλφιαΑριστόβουλος ο Νεώτερος
Ηρώδης της Χαλκίδας
Ηρώδης Αγρίππας Α΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπριγκίπισσα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ηρωδιάς είναι Βιβλικό πρόσωπο που αναφέρεται στη Καινή Διαθήκη ως μοιχαλίδα.

Ηταν κόρη του Αριστόβουλου Δ΄, γιου του Ηρώδη Α΄ του Μέγα, που τον φόνευσε ο πατέρας του περί το 7 π.Χ. και αδελφή του Ηρώδη Αγρίππα Α΄. Στην αρχή ήταν σύζυγος του ομοπάτριου αδελφού του πατέρα της (θείου της) Ηρώδη Β΄ Φιλίππου, που ιδιώτευε πιθανώς στη Ρώμη, από τον οποίο και απέκτησε τη Σαλώμη. Αργότερα τον εγκατέλειψε για να συζήσει με τον αδελφό του, επίσης θείο της, τον Ηρώδη Αντίπα, τετράρχη της Ιουδαίας, που και αυτός είχε εγκαταλείψει τη σύζυγό του, κόρη του βασιλιά των Ναβαταίων Αρέτα Δ'. Τελικά ο Ηρώδης Αντίπας νυμφεύθηκε την Ηρωδιάδα.

Έτσι ο Ηρώδης Αντίπας, όπως καταγράφει και ο ευαγγελιστής Λουκάς (3:19) - "ελεγχόμενος από του Ιωάννου περί Ηρωδιάδας, της γυναικός του αδελφού αυτού και περί πάντων ων εποίησε πονηρών προσέθηκε και τούτο επί πάσι και κατέκλεισε τον Ιωάννην εν τη φυλακή".

Μετά από αυτά ο Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν σταμάτησε να μιλεί κατά της Ηρωδιάδας. Αυτή σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του τετράρχη, όπου χόρεψε η κόρη της Σαλώμη σε βαθμό που ευχαρίστησε τον πατριό της Ηρώδη Αντίπατρο και εκείνος της ζήτησε τι χάρη θέλει να της κάνει, προέτρεψε τη κόρη της να ζητήσει "την κεφαλήν επί πίνακι" του Ιωάννη. Παρόλο που ο Ηρώδης Αντίπας φοβόταν το λαό, που αγαπούσε και σεβόταν τον Ιωάννη, υποχρεούμενος να τηρήσει την υπόσχεσή του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του.

Αργότερα ο αδελφός της Ηρώδης Αγρίππας Α΄ με ενέργειές του ξεσήκωσε τον ιουδαϊκό λαό κατά του Ηρώδη Αντίπατρου, κατηγορώντας τον ως συνωμότη κατά της Ρώμης. Αυτό είχε ως συνέπεια ρωμαϊκός στρατός να συλλάβει τον Ηρώδη Αντίπατρο και με διαταγή του Αυτοκράτορα Καλιγούλα να εξοριστεί στο Λούγδουνο (σημερινή Λυών), ενώ η Ηρωδιάδα, αν και ο Αυτοκράτορας, φίλος του αδελφού της, της επέτρεψε να παραμείνει με όλη την ατομική περιουσία της, προτίμησε να ακολουθήσει τον Ηρώδη Αντίπατρο πρώτα στη Γαλλία και μετά στην Ισπανία, όπου και μετά από το θάνατο εκείνου χάνονται πλέον τα ίχνη της.

Η Ηρωδιάδα στη τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μεγάλο πλήθος από πίνακες ζωγραφικής που είναι εμπνευσμένοι από τον ρόλο που έπαιξε η Ηρωδιάς στον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου. Σημαντικότεροι αυτών είναι του Ρομανέλλι (Παλαιά Πινακοθήκη Μονάχου), του Κάρλο Ντολέι (Πινακοθήκη της Δρέσδης), του Πάλμα του νεότερου (Πινακοθήκη Βιέννης), του Βίλλεμ Ντροστ (Ρέικσμουζεουμ, Άμστερνταμ), του Ντελαρός, του Κονστάν, καθώς και του Ανρί Λεοπόλδου Λεβύ που παρουσιάζει τη Σαλώμη να προσφέρει στη μητέρα της "την κεφαλήν επί πίνακι" του Ιωάννη.

Σημαντική επίσης είναι και η ομώνυμη όπερα (μελόδραμα) του Ζυλ Μασνέ Ηρωδιάς

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα τον θείο της Ηρώδη Β΄ Φίλιππο πρίγκιπα και είχε τέκνο:

Έπειτα η Ηρωδιάδα τον εγκατέλειψε για να συζεί (παντρευτεί) με τον θείο της Ηρώδη Αντίπα τετράρχη της Γαλιλαίας & Περαίας, ετεροθαλή αδελφό του προηγούμενου, που και αυτός εγκατέλειψε τη γυναίκα του. Αυτά τα στηλίτευσε ο Άγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος. Δεν απέκτησε απογόνους από τον γάμο της αυτόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. biography/Herodias.
  2. (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 29  Ιουνίου 2017. 500354948. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2022.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν τ. 9ος, σ. 376.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Herodias στο Wikimedia Commons