Σαανσί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαανσί
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
ΠρωτεύουσαΣιάν
Διοίκηση
 • governor of ShaanxiLiu Guozhong (2018–2020) και Zhao Gang (από 2022)
Έκταση205.800 km²
Πληθυσμός39.528.999 (2020)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες34°16′0″N 108°54′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Σαανσί (κινεζικά: 陕西, εναλλακτική ορθογραφία Σενσί) είναι μια μεσόγεια επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Επίσημα αποτελεί μέρος της Βορειοδυτικής Κίνας. Συνορεύει με τις επαρχίες Σανσί (στα ΒΑ, Α), Χενάν (στα Α), Χουμπέι (στα ΒΑ), Τσονγκτσίνγκ (στα Ν), Σετσουάν (στα ΝΔ), Κανσού (στα Δ), Νινγκσιά (στα ΒΔ) και Εσωτερική Μογγολία (στα Β).

Η Σαανσί έχει έκταση 205.800 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 37 εκατομμυρίων ατόμων, όντας η 16η πολυπληθέστερη κινεζική επαρχία. Η πρωτεύουσα της επαρχίας, η Σιάν, βρίσκεται στην περιοχή που βρίσκονταν οι πρώην κινεζικές πρωτεύουσες Φενγκχάο και Τσανγκ'άν και είναι η μεγαλύτερη πόλη στη βορειοδυτική Κίνα. Παράλληλα είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στην Κίνα και η παλαιότερη από τις Τέσσερις Μεγάλες Αρχαίες Πρωτεύουσες, όντας η πρωτεύουσα των εξής δυναστειών: Δυτικών Τσόου, Δυτικών Χαν, Τζιν, Σουέι και Τανγκ. Η Σιανγιάνγκ ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας Τσιν και βρίσκεται βόρεια κατά μήκος του ποταμού Ουέι. Πέρα από την Σιάν και την Σιανγιάνγκ, οι άλλες πόλεις νομαρχιακού επιπέδου της επαρχίας είναι οι Ανκάνγκ, Μπαοτσί, Χαντσόνγκ, Σανγκλουό, Τονγκτσουάν, Ουεϊνάν, Γιαν'άν και Γιουλίν.

Το Σαανσί χωρίζεται γεωγραφικά σε τρία μέρη, το Βόρειο, το Κεντρικό και το Νότιο Σαανσί. Το βόρειο Σαανσί (ή Σαανμπέι) αποτελεί το νοτιοανατολικό τμήμα της λεκάνης Ορντός, αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από τις πόλεις νομαρχιακού επιπέδου Γιουλίν και Γιαν'άν στο βόρειο οροπέδιο Λόες, χωριζόμενο από την έρημο Ορντός και τα λιβάδια της πόλης του Ορντός της Εσωτερικής Μογγολίας από το Μεγάλο Τείχος των Μινγκ. Το κεντρικό Σαανσί (ή Σααντσόνγκ), γνωστή και ως Γκουαντσόνγκ, καταλαμβάνει την λεκάνη απορροής του κάτω ποταμού Ουέι ανατολικά του όρους Λονγκ και βόρεια των Ορέων Τσινλίνγκ όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι της επαρχίας. Το νότιο Σαανσί (ή Σαανάν) αποτελείται από τρεις νομαρχιακές πόλεις της ιστορικής περιοχής Μπασού νότια των ορέων Τσινλίνγκ και καταλαμβάνει τις τρεις ορεινές πόλεις Χαντσόνγκ, Ανκάνγκ και Σανγκλουό. Μαζί με περιοχές των γειτονικών επαρχιών Σανσί και Χενάν αποτελούσε το λίκνο του κινέζικου πολιτισμού.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Σαανσί είναι Κινέζοι Χαν. Η κύρια γλώσσα είναι τα μανδαρινικά, συμπεριλαμβανομένης της νοτιοδυτικής διαλέκτου και της διαλέκτου Τσονγκιουάν. Ομιλείται και η ποικιλία των κινεζικών τσιν.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαανσί έχει την 15η μεγαλύτερη οικονομία της Κίνας και βρίσκεται στη μέση μεταξύ των κινεζικών διοικητικών διαιρέσεων. Τα ορυκτά καύσιμα και οι τομείς υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Επαρχία Σαανσί. Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας περιλαμβάνει την αεροπορική και αεροδιαστημική βιομηχανία, ενώ το Σαανσί παράγει πάνω από το 50% της έρευνας και ανάπτυξης και εξοπλισμού για την εγχώρια βιομηχανία εμπορικής αεροπορίας της Κίνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Shaanxi στο Wikimedia Commons