Επαρχία Ταϊβάν (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • Αυτό το λήμμα αφορά στην Επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας η οποία δεν έχει τον έλεγχο της περιοχής. Για τη διοικητική διαίρεση της Δημοκρατίας της Κίνας, δείτε: Επαρχία Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας).
Επαρχία Ταϊβάν
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και -
Γεωγραφική υπαγωγήΤαϊβάν, Νησιά Πένγκου και Senkaku Islands
Έκταση35.581 km²
Πληθυσμός23.140.000 (2010)

Η Επαρχία Ταϊβάν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (απλοποιημένα κινεζικά: 台湾省, παραδοσιακά κινεζικά: 臺灣省 ή 台灣省, πινγίν: Táiwān shěng) είναι αμφισβητούμενο έδαφος το οποίο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θεωρεί πως αποτελεί μία από τις επαρχίες της. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν είχε όμως ποτέ τον πραγματικό έλεγχο του εδάφους. Αντ' αυτού, τελεί υπό τον ντε φάκτο έλεγχο της Δημοκρατίας της Κίνας / ROC (σήμερα γνωστή ως Ταϊβάν), από το τέλος του Κινεζικού Εμφυλίου Πολέμου και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949.

Έμμεση συνέπεια της ντε φάκτο κατάστασης της Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα, είναι το γεγονός ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν έχει επαρχιακή κυβέρνηση ή επαρχιακό κυβερνήτη για την Ταϊβάν. Στην πράξη, τον ρόλο αυτό κατέχει το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.[1]

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θεωρεί πως αποτελεί το διάδοχο κράτος της, προ του 1949, Δημοκρατίας της Κίνας και τη μόνη νόμιμη αρχή της Κίνας από την ίδρυσή της, την 1η Οκτωβρίου 1949, και αντιμετωπίζει την Ταϊβάν ως μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας». Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας αυτό το αμφισβητεί.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία στην πραγματικότητα ελέγχει την «Επαρχία Ταϊβάν», αναφέρεται συχνά από την ΛΔΚ ως «Αρχές της Ταϊβάν».[2] Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Δημοκρατία της Κίνας δεν αναγνωρίζουν επίσημα η μία την άλλη.

Η Δημοκρατία της Κίνας στην Ταϊβάν αναγνωρίζεται σήμερα από 20 χώρες,[3] και δεν είναι πλέον μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ή των υποοργανισμών του από το 1971.[4] Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «gwytb.gov.cn». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. «The PRC Government website contains numerous references to "Taiwan authorities"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2015. 
  3. Biding Time: The Challenge of Taiwan's International Status | Brookings Institution
  4. Taiwan’s UN Dilemma: To Be or Not to Be | Brookings Institution

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]