Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυθοδωρίς Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυθοδωρίς Β΄
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡοιμητάλκης Γ΄
ΓονείςΚότυς Γ΄ (Σαπαίων) και Αντωνία Τρύφαινα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Η Πυθοδωρίδα Β΄ (βασίλευσε το 38-46 μ.Χ.) ήταν βασίλισσα των Σαπαίων και των Οδρυσών της Θράκης, πελάτης των Ρωμαίων, ως σύζυγος τού εξάδελφου τού πατέρα της Ροιμητάλκη Γ΄.

Η Πυθοδωρίδα Β΄ διαδέχτηκε τον αδελφό της Ροιμητάλκη Β΄ και τη μητέρα της Αντωνία Τρύφαινα. Ήταν κόρη της Αντ. Τρύφαινας και τού πρώην βασιλιά της Θράκης Κότυος Γ΄ (Σαπαίων), και πήρε το όνομά της από την εκ μητρός γιαγιά της Πυθοδωρίδα του Πόντου και την εκ πατρός γιαγιά της Πυθοδωρίδα Α΄.

Το 38, μετά το τέλος τού Ροιμητάλκη Β΄, η Αντ. Τρύφαινα παραιτήθηκε από τον θρόνο κατόπιν αιτήματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα. Ο Καλιγούλας έβαλε τον Ροιμητάλκη Γ΄ στον Θρακικό θρόνο. Ο Ρησκούπορις Β΄ (Σαπαίων), πατέρας τού Ροιμητάλκη Γ΄, είχε δολοφονήσει και σφετεριστεί τον θρόνο τού Κότυος Γ΄, πατέρα τής Πυθοδωρίδας Β΄. Ο Καλιγούλας και η Αντ. Τρύφαινα κανόνισαν να παντρευτεί η Πυθοδωρίδα Β΄ τον Ροιμητάλκη Γ΄ για να λήξουν οι ενδο-δυναστικές ρήξεις τού παρελθόντος. Το σχέδιο δεν επέτυχε. Η Πυθοδωρίδα Β΄ και ο Ροιμητάλκης Γ΄ βασίλευσαν μαζί ως πελάτες ηγεμόνες της Θράκης από το 38 έως το 46, όταν ο τελευταίος δολοφονήθηκε από αντάρτες ή με εντολή της συζύγου του. Η μετέπειτα τύχη της Πυθοδωρίδας Β΄ είναι άγνωστη. Φαίνεται να μην έχει κάνει παιδιά με τον εξάδελφό της. Η Πυθοδωρίδα Β΄ και ο Ροιμητάλκης Γ΄ ήταν οι τελευταίοι μονάρχες της Θράκης. Υπό τον διάδοχο του Καλιγούλα, Κλαύδιο, το βασίλειο έγινε ρωμαϊκή επαρχία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]