Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρησκούπορις Β΄ (Σαπαίων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρησκούπορις Β΄ (Σαπαίων)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος18
Χώρα πολιτογράφησηςΘράκη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΡοιμητάλκης Γ΄
ΓονείςΚότυς Β΄ (Σαπαίων)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Ο Ρησκούπορις Β΄, Rhescuporis II, ήταν βασιλιάς του μισού βασιλείου των Σαπαίων της Θράκης από το 12 έως το 18, διάδοχος τού αδελφού του Ροιμητάλκη Α΄, και για λίγο κυβερνήτης ολόκληρου τού βασιλείου στη συνέχεια, σφετεριζόμενος το άλλο μισό από τον ανιψιό του Κότυ Γ΄ (Σαπαίων), γιο τού Ροιμητάλκη Α΄.

Ήταν γιος τού προγενέστερου βασιλιά της Θράκης Κότυ Γ΄ (Σαπαίων). Αδέλφια του ήταν ο Ροιμητάλκης Α΄ και μία αδελφή, σύζυγο τού Κότυ Ζ΄ (Ασταίων). Ο Ρωμαίος Ιστορικός Τάκιτος περιγράφει τον χαρακτήρα του ως «προδοτικό».

Με το τέλος τού Ροιμητάλκη Α΄, ο αυτοκράτορας Αύγουστος χώρισε τη Θράκη σε δύο χωριστά βασίλεια, το ένα μισό για να κυβερνήσει ο Κότυς Γ΄ και το άλλο μισό για τον Ρησκούπορι Β΄. Ο Τάκιτος αναφέρει ότι ο Κότυς Γ΄ έλαβε τα με καλλιέργειες, εύφορα μέρη, τις περισσότερες κωμοπόλεις και τις περισσότερες ελληνικές πόλεις της Θράκης, ενώ ο Ρησκούπορις Β΄ έλαβε την άγρια και δασώδη μερίδα με εχθρούς στα σύνορά της. [1] Έτσι ο Ρησκούπορις Β΄ ήθελε να προσαρτήσει το βασίλειο τού Κότυος Γ΄, αλλά εμποδιζόταν να το κάνει φοβούμενος τον Αύγουστο. Το τέλος του Αυγούστου το 14 τον ενθάρρυνε και ξεκίνησε προσπάθειες να αποκτήσει το υπόλοιπο της Θράκης, στην αρχή με διαπραγματεύσεις, αλλά στη συνέχεια, όταν ο Κότυς Γ΄ αποδείχθηκε ανθεκτικός, με προδοσία. Προσκαλώντας τον ανιψιό του σε ένα συμπόσιο για να επικυρώσει τάχα μία συνθήκη μεταξύ τους, συνέλαβε και φυλάκισε τον Κότυ Γ΄, αρπάζοντας το βασίλειό του. Ο Κότυς Γ΄ απεβίωσε, ενώ ήταν φυλακισμένος το 18, και θεωρήθηκε ότι αυτοκτόνησε. Η σύζυγος και τα παιδιά του από τη Θράκη κατέφυγαν στην Κύζικο για να γλιτώσουν από τον Ρησκούπορι Β΄.

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τιβέριος ξεκίνησε μία έρευνα για το τέλος τού Κότυος Γ΄, καλώντας τον Ρησκούπορι Β΄ σε δίκη στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο. Κάλεσε τη χήρα του Κότυος Γ΄ Αντωνία Τρύφαινα να καταθέσει στη δίκη, κατά την οποία η Αντ. Τρύφαινα κατηγόρησε τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία τού συζύγου της. Ο Ρησκούπορις Β΄ κρίθηκε ένοχος και ο Τιβέριος τον έστειλε να ζήσει εξόριστος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Καθ' οδόν, όταν ο Ρησκούπορις Β΄ προσπάθησε να διαφύγει, σκοτώθηκε από Ρωμαίους στρατιώτες. Ο Τιβέριος επέστρεψε ολόκληρο το Θρακικό Βασίλειο στην Αντ. Τρύφαινα και διόρισε ως συγκυβερνήτη τον Ροιμητάλκη Β΄, το μεγαλύτερο παιδί της με τον Κότυ Γ΄. Όταν αυτός απεβίωσε, ο Τιβέριος επέτρεψε στον γιο τού Ρησκούπορι Β΄ να επιστρέψει στη Θράκη και να βασιλεύσει ως Ροιμητάλκης Γ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tacitus, The Annals 2.64
Ρησκούπορις Β΄ (Σαπαίων)
Γέννηση: άγνωστο Θάνατος: 18
Προκάτοχος
Ροιμητάλκης Α΄
Βασιλιάς της Θράκης Διάδοχος
Αντωνία Τρύφαινα και
Ροιμητάλκης Β΄