Ροιμητάλκης Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ροιμητάλκης Β΄
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος38
Χώρα πολιτογράφησηςΘράκη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΚότυς Γ΄ (Σαπαίων) και Αντωνία Τρύφαινα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Ο Ροιμητάλκης Β΄ ήταν Σαπαίος βασιλιάς της Θράκης από το 19 μ.Χ. ως το 38.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος και διάδοχος τού Κότυ Γ΄ (Σαπαίων). Ο Κότυς Γ΄ βασίλευε στη μισή Θράκη, και ο θείος του Ρησκούπορις Β΄ (Σαπαίων) την άλλη μισή, αλλά δολοφονήθηκε από τον θείο του, έτσι ο Ρησκούπορις Β΄ εξουσίασε όλη τη Θράκη. Όμως ο Τιβέριος τον εξόρισε και έθεσε βασιλιά τον Ροιμητάλκη Β΄ με τη μητέρα του Αντωνία Τρύφαινα, εγγονή της Αντωνίας Πρίμας. Ο αδελφός τού Τιβέριου, Ν. Κλ. Δρούσος ο Πρεσβύτερος, είχε νυμφευτεί την Αντωνία τη Νεότερη, ετεροθαλή αδελφή της Αντωνίας Πρίμας. Ο Ροιμητάλκης Β΄ έκοψε νομίσματα με την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙΜΗΤΑΛΚΟΥ. Με τη μητέρα του βασίλευσε ως πελάτης των Ρωμαίων και το 26 κατέστειλαν μία θρακική δυσαρέσκεια για τον Τιβέριο.

Δεν νυμφεύτηκε, έτσι όταν το 38 απεβίωσε, ο Καλιγούλας (εγγονός της Αντωνίας της Νεότερης) πάντρεψε την Πυθοδωρίδα Β΄ (αδελφή τού Ροιμητάλκη Β΄) με τον Ροιμητάλκη Γ΄ (εξάδελφο τού Κότυ Γ΄), γιο τού Ρησκούπορι Β΄, και τους έθεσε στο βασίλειο της Θράκης. Ο Ροιμητάλκης Β΄ είχε άλλα δύο αδέλφια, τον Κότυ Θ΄ βασιλιά της Μικρής Αρμενίας και τη Γηπαίπυρη σύζυγο τού Ασπούργου βασιλιά τού Βοσπόρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κωνσταντίνος Κουρτίδης: Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932, σελ. 79