Κότυς Γ΄ (Σαπαίων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κότυς Γ΄ (Σαπαίων)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.[1]
Θάνατος19
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντωνία Τρύφαινα
ΤέκναΓηπαίπυρις
Κότυς Θ΄
Ροιμητάλκης Β΄
Πυθοδωρίς Β΄
ΓονείςΡοιμητάλκης Α΄ και Πυθοδωρίς Α΄[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Ο Κότυς Γ΄ ήταν Σαπαίος βασιλιάς της Θράκης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Ροιμητάλκη Α΄, μεγαλύτερου αδελφού τού Ρησκούπορι Β΄. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του, ο Οκταβιανός Αύγουστος μοίρασε το βασίλειο ανάμεσα στον Κότυ Γ΄ και τον Ρησκούπορι Β΄. Ο Κότυς Γ΄ πήρε τα πιο γόνιμα εδάφη, όλες τις πεδιάδες και τις πόλεις, σε αντίθεση με τον θείο του που πήρε τα ορεινά και άγονα εδάφη. Ο Κότυς Γ΄ ήταν ευγενής και με ελληνική παιδεία, σε αντίθεση με τον Ρησκούπορι Β΄ που ήταν σκληρός και άπληστος.

Μετά το τέλος τού Αυγούστου, ο Ρησκούπορις Β΄ προσπάθησε με δολιοφθορές να προκαλέσει πόλεμο με τον Κότυ Γ΄. Με παρέμβαση του Τιβέριου η διαμάχη έληξε. Ο νέος αυτοκράτορας διαμήνυσε στους δύο βασιλείς να λύσουν τις διαφορές ειρηνικά και τότε ο Κότυς Γ΄ διέλυσε τον στρατό του. Ο Ρησκούπορις Β΄, προφασιζόμενος τη συμφωνία με τον Τιβέριο, κάλεσε τον Κότυ Γ΄ σε συμπόσιο για να συζητήσουν τους όρους της, τον συνέλαβε και τον φυλάκισε. Παρά την επέμβαση του Τιβέριου, ο Κότυς Γ΄ δολοφονήθηκε από τον Ρησκούπορι Β΄, ο οποίος συνελήφθη αργότερα από του Ρωμαίους. Τότε διάδοχος στο θρόνο των Οδρυσών έγινε ο Ροιμητάλκης Β΄, γιος τού Κότυ Γ΄.

Ο Κότυς Γ΄ έκοψε αργυρά νομίσματα, που στη μία όψη έφεραν τη δική του κεφαλή με την επιγραφή ΚΟ[ΤΥΟΣ] και στην άλλη όψη κεφαλή τού Αυγούστου. Σε κοινά χάλκινα νομίσματα που έκοψε με τον Ρησκούπορι Β΄, απεικονίζεται η κεφαλή του με την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΟΤΥΟΣ, ενώ στην άλλη όψη στεφανωμένη Νίκη να κρατά κλαδί φοίνικα και την επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΑΙΣΚΟΥΠΟΡΕΩΣ ή ΡΑΙΣΚΟΥΠΟΡΙΔΟΣ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.