Πρωτάθλημα Αθήνας πετοσφαίρισης ανδρών 1927

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γήπεδο Λούνα-Παρκ δίπλα στους Στύλους Ολυμπίου Διός.
"Πανιώνιος-Γουδί" για το πρωτάθλημα βόλεϊ, εφ. "Αθλητικός Κόσμος", 13/2/1927.

Το 3ο Πρωτάθλημα Αθήνας βόλεϊ του Πανιωνίου έγινε το 1927 με την άδεια του ΣΕΓΑΣ. Μετείχαν 14 ομάδες (11 σωματεία και 3 σχολές). Nικητής αναδείχθηκε ο Εθνικός Γ.Σ. που κατέκτησε για δεύτερη φορά το τριετές επαμειβόμενο κύπελλο του Πανιωνίου. Εκτός από το πρωτάθλημα συλλόγων/σχολών ο σύλλογος διοργάνωσε άλλα τέσσερα πρωταθλήματα: γυμνασίων, σχολαρχείων, γυναικών και παρθεναγωγείων.

Πρωτάθλημα συλλόγων και σχολών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρίτο πρωτάθλημα βόλεϊ του Πανιωνίου διεξήχθη από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 20 Μαρτίου 1927. Όμως, η επιτυχία και η καθιέρωση του θεσμού είχε προκαλέσε το φθόνο σε κάποιους. Στην προσπάθειά του βρήκε απρόσμενο αντίπαλο την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει το Παναθηναϊκό Στάδιο, δυο βδομάδες μόλις πριν από την έναρξη των αγώνων. Ο πρόεδρος του συλλόγου και ψυχή του θεσμού Δημητρός Δάλλας δεν αποθαρρύνθηκε. Με συντονισμένες ενέργειες διαμόρφωσε ειδικό γήπεδο βόλεϊ στη θέση "Λούνα Παρκ", κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ακριβώς έξω από τα αρχαία μακρά τείχη στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού. Όμως, έκρυβε και άλλους άσσους στο μανίκι του. Προσκάλεσε να παρακολουθήσει την τελική φάση των αγώνων τον πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. Πιέρ ντε Κουμπερτέν, οπότε προ του κινδύνου διεθνούς ρεζιλέματος η ΕΟΑ παραχώρησε το Παναθηναϊκό Στάδιο για την τελική φάση, η οποία έγινε στις 20 Μαρτίου με μεγάλη επισημότητα.

Στην προκήρυξη του 1927 αναφέρεται πως στο διασυλλογικό πρωτάθλημα βόλεϊ προσκαλούνταν να λάβουν μέρος: "...παντες οι εν Αθηναίς, Πειραιεί και τοις περιχώροις εδρεύοντες Γυμν. Σύλλογοι, το Εθνικόν Πανεπιστήμιον, το Διδασκαλείον Γυμναστικής και αι Στρατιωτικαί και Ναυτικαί Σχολαί. Δικαιούνται επίσης να μετάσχωσιν ομάδες Γυμν. Συλλόγων και άλλων πόλεων της Ελλάδος ή Ελληνικών Συλλόγων του εξωτερικού." [1] Στους αγώνες συλλόγων, που ξεκίνησαν στις 30 Ιανουαρίου, μετείχαν 14 σωματεία και ανώτατες σχολές χωρισμένες σε δύο ομίλους. Για πρώτη φορά μετείχαν και πειραϊκές ομάδες, ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελική κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Πρωτάθλημα Αθήνας 1927
βόλεϊ ανδρών
1. Εθνικός Γ.Σ.
2. Διδασκαλείο Γυμναστικής
3. Πανελλήνιος Γ.Σ.

Σχολικά πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως το 1926 ο Πανιώνιος διοργάνωσε δύο σχολικά πρωταθλήματα: ένα γυμνασίων και ένα σχολαρχείων.

  • Στο Πρωτάθλημα γυμνασίων καλούνταν όλα τα δημόσια, ιδιωτικά και ξένα σχολεία Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων. Μετείχαν 14 σχολεία: τα Γυμνάσια Β΄, Ε΄, Ζ΄, Θ΄ Αθήνας, Α΄ Περαιά, Αμαρουσίου, Βαρβάκειο και Ζερβού (ιδιωτικό), και οι Σχολές Β΄ Δημόσια Εμπορική, Γλωσσών Εμπορίου, Αγγλική Εμπορική Σχολή Μπάρξερ, Μεταξά και η Λεόντειος με δύο ομάδες Γενικής και Εμπορικής.[3] Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 23 Ιανουαρίου.
  • Το Ειδικό Πρωτάθλημα ελληνικών σχολείων αρρένων έγινε κατόπιν αδείας του υπουργείου Παιδείας και ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θ. Μπελίτσος, "Κυανέρυθρη ιστορία: O Πανιώνιος διοργανώνει τα πρώτα πρωταθλήματα βόλεϊ στην Ελλάδα (1925-1930)", εφ. "Κυανέρυθρη πλατεία", φ. 59 (19/1/2013).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]