Πρωτάθλημα Αθήνας πετοσφαίρισης γυναικών 1927

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Β΄ γυναικείο πρωτάθλημα βόλεϊ του Πανιωνίου διεξήχθη από τις 19 ως τις 26 Μαρτίου 1927. Τον τίτλο κατέκτησε ο Γυμναστικός Όμιλος Ελληνίδων μαζί με το τριετές επαμειβόμενο κύπελλο για τη νικήτρια ομάδα που αθλοθέτησε η εφ. "Βραδυνή". Εκτός από το γυναικείο, διοργανώθηκε και σχολικό πρωτάθλημα παρθεναγωγείων.

Πρωτάθλημα γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα που είχε γίνει με τους γυναικείους αγώνες βόλεϊ 1926, πολλά σχολεία και σύλλογοι δημιούργησαν ομάδες και την επόμενη χρονιά δήλωσαν συμμετοχή. Αναγκαστικά ο Πανιώνιος διοργάνωσε δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα: ένα Γυναικών, αυτή τη φορά υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και ένα Παρθεναγωγείων για μαθήτριες γυμνασίων θηλέων, με άδεια του Υπ. Παιδείας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο γυναικείο πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής είχαν ομάδες αθλητικών συλλόγων, δημόσιων και ιδιωτικών παρθεναγωγείων, το Διδασκαλείο Γυμναστικής και ομάδες τραπεζών.[1] Στους αγώνες δήλωσαν συμμετοχή οκτώ ομάδες από Αθήνα και Πειραιά. Οι αγώνες έγιναν από 19 ως 26 Μαρτίου 1927 με σύστημα νοκ-άουτ. Έπειτα από ενέργειες του Δάλλα οι αγώνες έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τους τελικούς παρακολούθησαν οι υπουργοί Παιδείας Αθανάσιος Αργυρός, Γεωργίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου και ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο οποίος έκανε τις απονομές, προσδίδοντας έτσι με το κύρος του επισημότητα στην διοργάνωση.

Τα έπαθλα απέκτησαν χορηγούς, τις εφημερίδες "Βραδυνή" (τριετές επαμειβόμενο έπαθλο γυναικών) και "Εθνος" (έπαθλο παρθεναγωγείων) και το κατάστημα αθλητικών ειδών "Καραμπάτη-Απετιάν" (έπαθλο καλαίσθητης και ομοιόμορφης εμφάνισης). Μετείχαν 8 σύλλογοι.[2]

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σύλλογοι (8): Διδασκαλείο Γυμναστικής, Γ.Ο. Ελληνίδων, Πανιώνιος, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Π. Φαλήρου, Χριστιανική Ένωσις Νεανίδων, ΑΟ Νεανίδων, Γυναικείο Αθλητικό Τμήμα Εθνικής Τραπέζης.
 • Τελικός: Γυμναστικός Όμιλος Ελληνίδων - Διδασκαλείο Γυμναστικής: 15-11, 15-11.[3]
  • Τριετές επαμειβόμενο έπαθλο "Βραδυνής": Γ.Ο. Ελληνίδων.
  • Έπαθλο εμφάνισης "Καραμπάτη-Απετιάν": Ομάς Εθνικής Τραπέζης.

Τελική κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Πρωτάθλημα Αθήνας 1927
βόλεϊ γυναικών
1. Γυμναστικός Όμιλος Ελληνίδων
2. Διδασκαλείο Γυμναστικής

Πρωτάθλημα Παρθεναγωγείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήλωσαν συμμετοχή έξι παρθεναγωγεία από την Αθήνα και τον Πειραιά, αριθμός πρωτοφανής. Οι αγώνες έγιναν με άδεια του Υπουργείου Παιδείας. Το τριετές επαμειβόμενο κύπελλο για τη νικήτρια ομάδα αθλοθέτησε η εφ. "Έθνος":

 • Σχολεία (6): Α΄ και Β΄ Γυμνάσια Θηλέων Αθηνών, Λύκειο Αηδονόπουλου, Παρθεναγωγείο Α/φών Παπακώστα Πειραιά, 15ο και 16ο Ελληνικά Σχολεία Θηλέων Αθηνών.
 • Κατάταξη:
 1. Β΄ Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών
 2. Παρθεναγωγείο Παπακώστα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Θ. Μπελίτσος, "Κυανέρυθρη ιστορία: Ο Πανιώνιος εισάγει το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα το 1926", εφ. "Κυανέρυθρη πλατεία", φ. 60 (26/1/2013).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «"Εμπρός", 2/3/1927». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2013. 
 2. "Εμπρός", 18/3/1927.[νεκρός σύνδεσμος]
 3. "Εμπρός", 28/3/1927.