Παρκέ
Το παρκέ είναι ένα γεωμετρικό μωσαϊκό από κομμάτια ξύλου που χρησιμοποιούνται για διακοσμητικά εφέ στο δάπεδο.
Τα μοτίβα παρκέ είναι συχνά εντελώς γεωμετρικά και γωνιακά - τετράγωνα, τρίγωνα, ρόμβοι - αλλά μπορεί να περιέχουν καμπύλες. Το πιο δημοφιλές μοτίβο παρκέ είναι το ψαροκόκκαλο.
Ετυμολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό parquet («μικρό τμήμα»), όπου προέρχεται από το παλιό γαλλικό parchet, που κυριολεκτικά σημαίνει «ένα μικρό περίκλειστο κενό».
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μεγάλα διαγώνια τετράγωνα γνωστά ως παρκέ των Βερσαλλιών εισήχθησαν το 1684 ως παρκέ de menuiserie (ξύλινο παρκέ) για να αντικαταστήσουν το μαρμάρινο δάπεδο που απαιτούσε συνεχές πλύσιμο, το οποίο τείνει να σαπίζει τους δοκούς κάτω από τα πατώματα. Τέτοια parquets en losange τοποθετήθηκαν από τον Σουηδό αρχιτέκτονα Ντάνιελ Κρόνστρομ στις Βερσαλλίες και στο Γκραν Τριανόν το 1693.[1]
Υλικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και υφών στη ξυλεία, όπως βελανιδιά, καρυδιά, κερασιά, φιλύρα, πεύκο, σφένδαμο, κτλ, όπου χρησιμοποιούνται μερικές φορές, καθώς και πιο ακριβά είδη πλούσιου σε χρώμα μαονιού. Μερικές φορές, χρησιμοποιούνται επίσης άλλα τροπικά σκληρά ξύλα. Αν και τεχνικά δεν είναι ξύλο, το μπαμπού είναι επίσης ένα δημοφιλές υλικό για μοντέρνα δάπεδα.
Τα δάπεδα παρκέ παλαιότερα ήταν συνήθως επικολλούνταν με ζεστή πίσσα. Σήμερα χρησιμοποιούνται σύγχρονες κρύες κόλλες.
Επισκευή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα δάπεδα παρκέ είναι συνήθως μακράς διαρκείας εάν συντηρούνται σωστά. Τα μπλοκ που δεν ξεκολλάνε μπορούν να επανακολληθούν. Τα συγκολλημένα με άσφαλτο μπλοκ απαιτούν τη χρήση είτε καυτής πίσσας, γαλακτώματος ψυχρής πίσσας είτε κόλλας με βάση το αλκοόλ.
Οικιακή χρήση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα δάπεδα παρκέ βρίσκονται συχνά στα υπνοδωμάτια και στους διαδρόμους. Θεωρούνται καλύτερα από τα κανονικά δάπεδα με πλακάκια αφού αισθάνονται πιο ζεστά στα πόδια. Ωστόσο, δεν μπορούν να απορροφήσουν ήχους όπως το περπάτημα, η ηλεκτρική σκούπα και η τηλεόραση, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε πολυκατοικίες.
Γήπεδα καλαθοσφαίρισης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένα από τα πιο διάσημα δάπεδα παρκέ είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους Μπόστον Σέλτικς του NBA. Το αρχικό πάτωμα, το οποίο εγκαταστάθηκε στην αρχική έδρα των Σέλτικς, την Αρένα Μπόστον, το 1946, μεταφέρθηκε άθικτο στο Boston Garden το 1952 και χρησιμοποιήθηκε εκεί μέχρι που η ομάδα μετακόμισε σε αυτό που ήταν τότε γνωστό ως FleetCenter το 1995, τώρα γνωστό ως TD Garden. Το πάτωμα παρέμεινε άθικτο και σε χρήση μέχρι να κοπεί και να πωληθεί ως αναμνηστικά το 1999, μετά την κατεδάφιση του Boston Garden το 1998. Οι Σέλτικς παίζουν σήμερα σε παρκέ στο εσωτερικό του TD Garden που συνδυάζει παλιά και νέα τμήματα. Είναι ο μόνο δάπεδο γηπέδου του NBA από κόκκινη βελανιδιά, καθώς όλα τα άλλα είναι κατασκευασμένα από σακχαρώδη σφένδαμο.[2]
Παρόμοια δάπεδα παρκέ με τετράγωνα κομμάτια, αν και σε σφένδαμνο, κατασκευάστηκαν για τους Ορλάντο Μάτζικ, Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Ντένβερ Νάγκετς και Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Από τις τέσσερεις ομάδες, μόνο οι Μάτζικ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν δάπεδο παρκέ με τετράγωνα κομμάτια (ξεκινώντας το 1989 από το Orlando Arena και στη συνέχεια στο Amway Center το 2010). Οι Νετς έκαναν το ντεμπούτο του στο παρκέ στην Meadowlands Arena το 1988 και συνέχισαν να χρησιμοποιούν το δάπεδο μέχρι το 1997. το πάτωμα παρέμεινε σε χρήση με την ομάδα Σέτον Χολ Πάιρετς μέχρι το 2007. Οι Νάγκετς χρησιμοποίησαν δάπεδο παρκέ από το 1990 έως το 1993 στην McNichols Sports Arena, ενώ οι Τίμπεργουλβς έπαιζαν σε δάπεδο παρκέ από το 1996 έως το 2008 στο Target Center.
Το 1995, οι Τορόντο Ράπτορς έκαναν το ντεμπούτο τους σε παρκέ ψαροκόκκαλο και χρησιμοποίησαν το δάπεδο μέχρι το 1999 παίζοντας σε τρεις διαφορετικούς χώρους: SkyDome, Copps Coliseum και Maple Leaf Gardens. Οι Νετς αναβίωσαν τη χρήση του παρκέ ψαροκόκκαλου όταν μετακόμισαν στο Barclays Center το 2012.
Ενώ οι Σάρλοτ Χόρνετς παρουσίασαν ένα δάπεδο που έμοιαζε με παρκέ στην Time Warner Cable Arena για τη σεζόν 2014/15, δεν θεωρείται πραγματικό δάπεδο παρκέ. Αντ' αυτού, προσομοιώθηκε το μοτίβο του παρκέ ζωγραφίζοντας εναλλάξ φωτεινά και σκοτεινά τραπεζοειδή τμήματα με χρήση βερνικιού, σχηματίζοντας ένα μοτίβο κυψέλης που είναι συνώνυμο του franchise.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Fiske Kimball, The Creation of the Rococo 1943, p 47, noting the original accounts.
- ↑ «Boston Garden History». TD Garden. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2007.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- JW Boughton - Φυλλάδιο δαπέδων ξύλου (1907) Αρχειοθετήθηκε 2021-01-12 στο Wayback Machine. Kenneth Franzheim II Rare Books Room, Βιβλιοθήκη Αρχιτεκτονικής και Τέχνης Ουίλιαμ Ρ. Τζένκινς, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Χιούστον.