Ξύλινο δάπεδο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δάπεδο από μασίφ ξύλο με επικάλυψη από πολυουρεθάνη.

Το ξύλινο δάπεδο, παρκέτο, ή/και παρκέ (αγγλ. wood flooring, parquet) είναι πάτωμα που κατασκευάζεται από ξύλο ή προϊόντα ξύλου, που έχει κατάλληλα μορφοποιηθεί και σχεδιαστεί για δομική και αισθητική χρήση.

Το ξύλο ως φυσικό υλικό υψηλής αισθητικής ομορφιάς και θερμικής μονωτικότητας είναι μια κοινή και συνηθισμένη επιλογή ως παρκέτο (δάπεδο) και μπορεί να διατίθεται σε διάφορα σχέδια, χρώματα, κοπές και είδη. Στα δάπεδα αυτά περιλαμβάνεται και τα δάπεδα από μπαμπού αν και αυτά είναι κατασκευασμένα από υλικό παρόμοιο και όχι από ξύλο.[1]

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξύλινα δάπεδα (κλασικά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δάπεδα από μασίφ ξύλο είναι κατασκευασμένα από ξύλινες σανίδες, πάχους 20-25 mm. Τα δάπεδα από μασίφ ξύλο χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για δομικούς σκοπούς, τοποθετημένα κάθετα στις ξύλινες δοκούς στήριξης ενός κτηρίου, γνωστών ως δοκοί ή έδρανα. Προτιμούνται τα είδη, λευκή δρυς, σφενδάμι, οξιά, καρυδιά και πολλά άλλα, συνήθως με υψηλή σκληρότητα και καλές ηχομονωτικές ιδιότητες.[2]

Με την αυξημένη χρήση του σκυροδέματος ως υποδάπεδο, το κατασκευασμένο ξύλινο δάπεδο έχει αποκτήσει δημοφιλία. Ωστόσο, τα δάπεδα από μασίφ ξύλο εξακολουθούν να είναι κοινά, έχουν παχύτερη επιφάνεια φθοράς, μπορούν να τρίβονται και να συντηρούνται και φέρουν συνήθως ένα σκληρό λούστρο.[3]

Δρύινο παρκέτο - ψαροκόκαλο.

Λαμινέιτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξύλινο παρκέτο είναι ευρέως διαδεδομένο σε κατοικίες.

Το δάπεδο λαμινέιτ είναι νεότερου τύπου δάπεδο, που αποτελείται από δύο ή περισσότερα στρώματα ξύλου που συγκολλούνται μαζί για να σχηματίσουν μια σανίδα. Συνήθως, το δάπεδο αυτό φέρει ως εξωτερική - εμφανής επιφάνεια ένα λεπτό στρώμα (φύλλο ξύλου) από ένα ακριβό και πανέμορφο είδος ξύλου που έχει συγκολληθεί με έναν πυρήνα κατασκευασμένο, α) είτε από φθηνότερα είδη (πεύκο, έλατο, ερυθρελάτη), β) είτε από συγκολλημένο προϊόν ξύλου (HPL) που είναι ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας.

Η αυξημένη σταθερότητα του δαπέδου αυτού επιτυγχάνεται με τη λειτουργία κάθε στρώματος υπό γωνία 90° προς το παραπάνω στρώμα (στρώση). Αυτή η σταθερότητα το καθιστά ένα ποιοτικό προϊόν που μπορεί να εγκατασταθεί σε όλους τους τύπους δαπέδων, κυρίως για επαγγελματικούς χώρους αλλά και σε κατοικίες. Σήμερα τα δάπεδα λαμινέιτ (που είναι και φθηνότερα) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δαπέδων στην Ευρώπη, ενώ έχει αυξηθεί η δημοτικότητα τους και στη Βόρεια Αμερική.[4]

Τα ξύλινα δάπεδα συχνά συγχέονται με τα βινυλικά δάπεδα -που είναι και αυτά διαδεδομένα- αλλά δεν είναι παρκέτα. Το δάπεδο από βινύλιο είναι σαν πλαστικό, που ομοιάζει κάπως με ξύλο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Taylor, Adam M. (2003). «Bamboo Flooring: Better than wood?». University of Tennessee. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2012. 
  2. http://www.wfdt.teilar.gr/papers/ptyxiakes/ksylina_dapeda_tzitzirhs.pdf
  3. Vaglica, Sal. «All About Engineered Wood Floors». This Old House. This Old House Ventures, LLC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  4. Blanchet, Pierre; Beauregard, Robert; Cloutier, Alain; Gendron, Guy; Lefebvre, Marcel (May 2003). «Evaluation of various engineered wood flooring constructions». Forest Products Journal (Madison) 53 (5): 30-37. ISSN 00157473. https://archive.org/details/sim_forest-products-journal_2003-05_53_5/page/30.