Πέτρος Β΄ του Κουρτεναί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πέτρος του Κουρτεναί)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέτρος του Κουρτεναί
Petrus2.jpg
Γέννηση δεκαετία του 1150
Θάνατος
Υπηκοότητα Γαλλία
Σύζυγος Γιολάντα της Φλάνδρας και Agnes I, Countess of Nevers
Τέκνα Philip II, Marquis of Namur, Ροβέρτος Β΄ του Κουρτεναί, Henry II of Namur, Βαλδουίνος Β΄ της Κωνσταντινούπολης, Margaret, Marchioness of Namur, Elisabeth of Courtenay, Yolanda de Courtenay, Marie de Courtenay, Mathilde von Courtenay, Inés de Courtenay και no label
Γονείς Πέτρος της Γαλλίας και Elisabeth de Courtenay
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Πέτρος του Κουρτεναί (γαλλικά: Peter II of Courtenay, πέθανε περί το 1219), ήταν Γάλλος ευγενής, σταυροφόρος και είχε ονομαστεί Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης κατά την περίοδο 1217 - 1219, αν και στην πράξη δεν κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και να κυβερνήσει. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Γιολάντα της Φλάνδρας, αδελφή των πρώτων Λατίνων αυτοκρατόρων Βαλδουίνου Α' και Ερρίκου της Φλάνδρας, που πέθανε το 1219 και διοίκησε αντί για αυτόν την αυτοκρατορία για δυο χρόνια.

Ήταν υιός του Πέτρου των Καπέτων, που ήταν υιός του Λουδοβίκου ΣΤ' βασιλιά της Γαλλίας.[1] Ο Πέτρος συνόδευσε τον εξάδελφό του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Β' των Καπέτων στην Γ' Σταυροφορία (1190), πήρε μέρος στην Σταυροφορία των Αλβιγηνών (1209, 1211) και στην μάχη του Μπουβίν το 1214.

Όταν ο αδελφός της συζύγου του Ερρίκος της Φλάνδρας, Λατίνος αυτοκράτορας, πέθανε το 1216 δίχως διάδοχο, ο Πέτρος επιλέχθηκε ως ο νέος αυτοκράτορας και ξεκίνησε από τη Γαλλία επικεφαλής μικρού εκστρατευτικού σώματος για να πάρει τη θέση του στη Κωνσταντινούπολη. Περνώντας από την Ρώμη, στέφθηκε αυτοκράτορας από τον Πάπα Ονώριο Γ'. Δανείστηκε πλοία από τους Βενετούς για να πάει στη Κωνσταντινούπολη, με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι θα κυριεύσει για λογαριασμό τους το Δυρράχιο, αλλά απέτυχε και συνέχισε το δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη από ξηράς. Συνελήφθη από τον δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο Άγγελο το 1217 και πέθανε ύστερα από δύο χρόνια αιχμαλωσίας.

Έτσι ο Πέτρος δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και να κυβερνήσει τη λατινική αυτοκρατορία, η οποία διοικήθηκε για ένα χρονικό διάστημα στο όνομά του από τη γυναίκα του Γιολάντα της Φλάνδρας, που είχε φτάσει στην πόλη προηγουμένως.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη δεύτερη σύζυγό του Γιολάντα της Φλάνδρας απέκτησε τα εξής παιδιά:

Γενεαλογία Λατίνων αυτοκρατόρων Κωνσταντινουπόλεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βαλδουίνος Η' κόμης Φλάνδρας
Ε' κόμης του Αινώ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βαλδουίνος Θ' κόμης Φλάνδρας
ΣΤ' κόμης του Αινώ
Α' Λατίνος αυτ. Κωνσταντινούπολης
(1204-05)
 
Ερρίκος της Φλάνδρας
Λατίνος αυτ. Κωνσταντινούπολης
(1206-16)
 
Γιολάντα της Φλάνδρας
αντιβασίλισσα (1217-19)
 
Πέτρος του Κουρτεναί
Λατίνος αυτ. Κωνσταντινούπολης
(jure auxoris) (1217-19)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ροβέρτος του Κουρτεναί
Λατίνος αυτ. Κωνσταντινούπολης
(1221-28)
 
Βαλδουίνος Β'
Λατίνος αυτ. Κωνσταντινούπολης
(1228-61)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Peter of Courtenay". Encyclopædia Britannica 21 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 293–294.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chisholm 1911, σελίδες 293–294.