Πέτρος Α΄ του Ουρζέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρος Α΄ του Ουρζέλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Φεβρουαρίου 1187
Κοΐμπρα
Θάνατος2  Ιουνίου 1258
Μαγιόρκα
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πορτογαλίας
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑουρεμμπιάιξ του Ουρζέλ[1]
ΓονείςΣάντσο Α΄ της Πορτογαλίας και Ντούλσε της Αραγωνίας
ΑδέλφιαΜαφάλντα της Πορτογαλίας (αδελφή)
Μπράνκα της Γουαδαλαχάρα (αδελφή)
Μπερενγκάρια της Πορτογαλίας (αδελφή)
Θηρεσία της Πορτογαλίας, βασίλισσα του Λεόν (αδελφή)
Σάντσα της Πορτογαλίας (αδελφή)
Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας (αδελφός)
Φερδινάνδος, κόμης της Φλάνδρας (αδελφός)
Raymond of Portugal (αδελφός)
Constance of Portugal I (αδελφή)
Pedro Moniz (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Teresa Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Rodrigo Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Gil Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Martim Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Urraca Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Constança Sanches (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
ΟικογένειαΠορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςAragonese conquest of the Pityusic Islands
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέτρος Α΄, κόμης της Ουρζέλ, (πορτογαλική γλώσσα: Pedro, Κοΐμπρα 23 Φεβρουαρίου 1187 - 2 Ιουνίου 1258) μέλος του Πορτογαλικού Οίκου της Βουργουνδίας ήταν κύριος των Βαλεαρίδων νήσων (1236 - 1258) και έγινε μέσω του γάμου του Κόμης της Ουρζέλ (1229 -1231). Ο Πέτρος του Ουρζέλ ήταν δευτερότοκος γιος τού Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας και της Ντούλσε της Αραγωνίας, κόρης του Ραϋμόνδου-Βερεγγαρίου Δ΄, κόμη της Βαρκελώνης.

Στρατιωτικές υπηρεσίες στο Μαρόκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν πέθανε ο πατέρας του (1211) ο Πέτρος Α΄ υποστήριξε τις αδελφές του Μαφάλντα της Πορτογαλίας, Σάντσα και Θηρεσία απέναντι στον μεγαλύτερο αδελφό του Αλφόνσο Β΄ της Πορτογαλίας για την κληρονομία των κάστρων Σέια, Αλένκερ και Μοντέμορ-ο-Νόβο. Ανέλαβε να προστατεύσει την αδελφή του Θηρεσία, από τα εδάφη της έκανε συχνές επιθέσεις σε συνοριακές επαρχίες ώσπου ηττήθηκε και εξορίστηκε οριστικά από την Πορτογαλία. Ο Πέτρος εγκατέλειψε το Βασίλειο του Λεόν για να γίνει μισθοφόρος στις υπηρεσίες του Γιουσούφ Β΄ των Αλμοάδων, διοικούσε ένα στρατιωτικό σώμα με χριστιανούς εξόριστους και τυχοδιώκτες από το Μαρακές.[2] Βοήθησε τον Μπεράρ του Κάρμπιο με άλλους τέσσερις Φραγκισκιανούς απεσταλμένους να μεταφερθούν στο Μαρόκο (1220). Οι Φραγκισκιανοί συνάντησαν την αδελφή του η οποία τους ζήτησε "να μεταφέρουν στον Πέτρο την αγάπη της".[3] Οι Φραγκισκιανοί έφτασαν στην αγορά του Μαρακές και ξεκίνησαν σκληρά κηρύγματα εναντίον του Ισλάμ και του Μωάμεθ, ο χαλίφης τους είπε "τρελούς" και κατηγόρησε τον Πέτρο για την παρουσία τους. Ο Πέτρος προσπάθησε να απομακρυνθεί, οι ίδιοι συνέχισαν το έργο τους στην αγορά του Μαρακές αλλά ο χαλίφης τους συνέλαβε και τους αποκεφάλισε.

Κόμης του Ουρζέλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος μετακινήθηκε κατόπιν στην πατρίδα της μητέρας της στο Βασίλειο της Αραγωνίας, συμμετείχε στις εκστρατείες του νεαρού και φιλόδοξου ανεψιού του Ιάκωβου Α΄ της Αραγωνίας.[4] Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση αναζήτησε σύζυγο από την Καταλονία, παντρεύτηκε την κόμισσα Αουρεμμπιάιξ της Ουρζέλ κόρη του Ερμενγκόλ Η΄ του Ουρζέλ. Η Αουρεμμπιάιξ είχε εξοριστεί από τον σφετεριστή της κομητείας του Ουρζέλ Γκεράου Δ΄ δε Καβρέρα, δραπέτευσε στην Αραγωνία και έγινε ερωμένη στην αυλή του βασιλιά Ιακώβου Α΄. Ο Ιάκωβος Α΄ βοήθησε την Αουρεμμπιάιξ να διώξει τον Γκεράου Δ΄ δε Καβρέρα και να ανακτήσει την Ουρζέλ που την κυβέρνησε υπό την κηδεμονία της Αραγωνίας, ο Πέτρος παρέδοσε στον βασιλιά της Αραγωνίας τη Λιέιδα. Ο Πέτρος βοήθησε τον επίσκοπο της Ταρραγόνα να κατακτήσει τις Βαλεαρίδες της Ίμπιθα από τους Μαυριτανούς (1230).

Με τον θάνατο της Αουρεμμπιάιξ (1231) ο Πέτρος διατήρησε τη θέση του κόμητος του Ουρζέλ αλλά ο επικυρίαρχος του Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας αμφισβήτησε τη θέση του. Ο Πέτρος εγκατέλειψε την Ουρζέλ ύστερα από συμφωνία με τον Ιάκωβο (1236), μεταβιβάστηκε στον Οίκο της Καμπρέρα και προσαρτήθηκε αργότερα στο Στέμμα της Αραγωνίας, σε αντάλλαγμα απέκτησε τη Μαγιόρκα, την Ίμπιθα και τη Φορμεντέρα. Κυβέρνησε τις Βαλεαρίδες μέχρι τον θάνατο του (1258), δεν άφησε νόμιμους γιους και τα νησιά πέρασαν στην Αραγωνία, αργότερα έγιναν ο πυρήνας του Βασιλείου της Μαγιόρκας που κυβερνήθηκε από έναν πλάγιο κλάδο του Οίκου της Αραγωνίας. Ο Πέτρος απέκτησε δύο νόθους γιους τον Ροντρίγκο και τον Φερνάντο.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11430.htm#i114295. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Lower 2014, σ. 608
  3. Father Gwenole Jeusset, OFM, "Francis and His Friars Face Islam", in Holy Land Review, New Series, Τόμος. 2, Nο.3, Καλοκαίρι 2009
  4. Η γιαγιά του Πέτρου Πετρονίλα της Αραγωνίας ήταν προγιαγιά του Ιακώβου Α΄

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Father Gwenole Jeusset, OFM, "Francis and His Friars Face Islam", in Holy Land Review, New Series, Vol. 2, Nu.3, Summer 2009
  • Lower, Michael (2014). "The Papacy and Christian Mercenaries of Thirteenth-Century North Africa". Speculum. The University of Chicago Press.
Πέτρος Α΄ του Ουρζέλ
Νεότερος κλάδος του Οίκου της Βουργουνδίας
Γέννηση: 23 Φεβρουαρίου 1187 Θάνατος: 2 Ιουνίου 1258
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αουρεμμπιάιξ του Ουρζέλ
Κόμης της Ουρζέλ

1229 - 1231
Με τη σύζυγο του Αουρεμμπιάιξ του Ουρζέλ
Διάδοχος
Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας