Πέτρος Α΄ του Ουρζέλ

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search


Πέτρος Α΄ του Ουρζέλ
Pere de Portugal.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Φεβρουαρίου 1187
Κοΐμπρα
Θάνατος2  Ιουνίου 1258
Βαλεαρίδες Νήσοι
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑουρεμμπιάιξ του Ουρζέλ
ΓονείςΣάντσο Α΄ της Πορτογαλίας και Ντούλτσε της Αραγωνίας
ΑδέλφιαΜαφάλντα της Πορτογαλίας (αδελφή)
Μπράνκα της Πορτογαλίας (αδελφή)
Μπερενγκάρια της Πορτογαλίας (αδελφή)
Θηρεσία της Πορτογαλίας, βασίλισσα της Λεόν (αδελφή)
Σάντσα της Πορτογαλίας (αδελφή)
Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας (αδελφός)
Φερδινάνδος, κόμης της Φλάνδρας (αδελφός)
Raymond of Portugal (αδελφός)
Constance of Portugal I (αδελφή)
Pedro Moniz (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Teresa Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Rodrigo Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Gil Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Martim Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Urraca Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Constança Sanches of Portugal (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
ΟικογένειαΠορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέτρος Α΄, πορτογλ. Pedro (23 Φεβρουάριος 1187 - 2 Ιουνίου 1258) από τον Πορτογαλικό Οίκο της Βουργουνδίας ήταν λόγω τού γάμου του κόμης τού Ουρζέλ (1229-1231). Ο ίδιος ήταν κύριος των Βαλεαρίδων νήσων (1236-1258).

Βιογραφία[edit | edit source]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας και της Ντούλσε, κόρης τού Ραϋμόνδου-Βερεγγαρίου Δ΄ κόμη της Βαρκελώνης.

Γεννήθηκε στην Κοΐμπρα και όταν το 1211 απεβίωσε ο πατέρας του, ο Πέτρος Α΄ έλαβε το μέρος των αδελφών του Τερέζας, Σάντσας και Μαφάλντας, που διαφιλονίκησαν με τον αδελφό τους Αλφόνσο Β΄ της Πορτογαλίας για την κληρονομία των κάστρων Σέια, Αλένκερ και Μοντέμορ-ο-Νόβο. Από τα εδάφη της Τερέζας ο Πέτρος Α΄ έκανε αρκετές επιθέσεις, ώσπου ηττήθηκε και εξορίστηκε για πάντα.

Έγινε μισθοφόρος τού Γιουσούφ Β΄ χαλίφη των Αλμοαδών και διοίκησε μία ομάδα χριστιανών εξορίστων, που αγαπούσαν την περιπέτεια. Το 1220 ο Μπέραρντ του Κάρμπιο και άλλοι τέσσερις Φραγκισκανοί μοναχοί ήλθαν στο Μαρόκο και άρχισαν να προσβάλλουν την εκεί θρησκεία. Ο χαλίφης είπε στον Πέτρο Α΄ να διώξει πίσω αυτούς τους τρελούς. Αυτοί αντιστεκόταν και όταν συμπεριφέρθηκαν ιερόσυλα στην αγορά τού Μαρρακές, τους αποκεφάλισε ο ίδιος ο χαλίφης.

Ο Πέτρος Α΄ μετακόμισε στην Αραγωνία, πατρίδα της μητέρας του, όπου σχετίστηκε με τις εκστρατείες τού Ιακώβου Α΄ της Αραγωνίας (γιού τού εξαδέλφου του), νέου και φιλόδοξου. Εκεί έκανε τον γάμο του με την Αουρεμμπιάιξ κόμισσα τού Ουρζέλ. Όμως η κομητεία της είχε καταληφθεί από τον Γκεράου Δ΄ δε Καβρέρα και ο Ιάκωβος Α΄ τους βοήθησε στην ανάκτησή της με τον όρο να είναι υποτελής σε αυτόν και να του δώσουν την πόλη Λιέιδα.

Το 1230 συνέδραμε τον επίσκοπο της Ταρραγόνα να κατακτήσει την Ίμπιζα, νήσο των Βαλεαρίδων. Το 1231 απεβίωσε η Αουρεμπιάιξ και ο Πέτρος Α΄ έμεινε μόνος κόμης τού Ουρζέλ, αν και αυτό το αμφισβήτησε ο Ιάκωβος Α΄. Το 1236 συμφώνησαν να παραδώσει το Ουρζέλ (που από τότε ενώθηκε με την Αραγωνία) με αντάλλαγμα τις νεοκατακτηθείσες νήσους Ίμπιζα, Μαγιόρκα & Φορμεντέρα και τα κάστρα Πογιένσα & Αλαρό της Μαγιόρκας και Αλμουδάινα της Αλικάντε. Διοίκησε της κτήσεις του αυτές ως το 1258, που απεβίωσε. Δεν είχε νόμιμους απογόνους και οι κτήσεις του αποτέλεσαν το βασίλειο της Μαγιόρκα, που κυβερνήθηκε από έναν κλάδο τού Οίκου της Βαρκελώνης. Έτσι ενώθηκε με την Αραγωνία.

Οικογένεια[edit | edit source]

Νυμφεύτηκε την Αουρεμμπιάιξ, κόρη και κληρονόμο τού Ερμενγκόλ Η΄ κόμη τού Ουρζέλ. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Από μη νόμιμη σχέση είχε φυσικά τέκνα:

  • (νόθοι) Ροντρίγκο και Φερνάνντο.

Πηγές[edit | edit source]

  • Father Gwenole Jeusset, OFM, "Francis and His Friars Face Islam", in Holy Land Review, New Series, Vol. 2, Nu.3, Summer 2009


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peter I, Count of Urgell της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).