Αμεδαίος Γ΄ της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αμεδαίος Γ'
Amadeus3.jpg
Περίοδος 1103 - 30 Αυγούστου 1148
Προκάτοχος Ουμβέρτος Β΄ της Σαβοΐας
Διάδοχος Ουμβέρτος Γ΄ της Σαβοΐας
Γέννηση 1087
Καρινιάνο, Πεδεμόντιο
Θάνατος 30 Αυγούστου 1148
Λευκωσία, Κύπρος
Τόπος ταφής Λευκωσία, Κύπρος
Σύζυγος Αδελαΐδα
Μαώ του Αλμπόν
Επίγονοι Αλίκη
Ματθίλδη της Σαβοΐας
Αγνή
Ουμβέρτος Γ΄ της Σαβοΐας
Ιωάννης
Πέτρος
Γουλιέλμος
Μαργαρίτα
Ισαβέλλα
Ιουλιάνα
Οίκος Οίκος της Σαβοΐας
Πατέρας Ουμβέρτος Β΄ της Σαβοΐας
Μητέρα Γκιζέλα της Βουργουνδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμεδαίος Γ΄ (Amedeo III di Savoia, 1087 - 30 Αυγούστου 1148) ήταν κόμης της Σαβοΐας και του Μωριέν από το 1103 έως τον θάνατό του. Ήταν γιος του Ουμβέρτου Β' κόμη της Σαβοΐας και της Γκιζέλας της Βουργουνδίας

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Καρινιάνο και διαδέχθηκε τον πατέρα του που απεβίωσε. Χρησιμοποιούσε και άλλους τίτλους, όπως αυτόν του αντιπροσώπου (vicar) του Ερρίκου Δ' Σαλίων βασιλιά της Γερμανίας που δόθηκε στον πατέρα του.

Ενίσχυσε την ανακαίνιση του αββαείου του Αγ. Μαυρικίου στην Αζών, στο οποίο στεφόταν οι παλαιοί βασιλείς της Βουργουνδίας και στο οποίο ήταν ηγούμενος ως το 1147. Επίσης ίδρυσε το αββαείο του Αγ. Σουλπικίου στο Μπουζεϋ και το αββαείο του Ωτεκόμπε στη λίμνη Μπουρζέ.

O θυρεός του κόμη της Σαβοΐας

To 1128 επεξέτεινε την περιοχή Παλαιό Χαμπλαί προσαρτώντας την έκταση από το Άρβε ως το Ντράνσε ντ' Αμποντάνς, που ονομάσθηκε Νέο Χαμπλαί, με πρωτεύουσα το Σαιν-Μωρίς. Πολέμησε εναντίον του Γκυ που σκοτώθηκε στη μάχη του Μοντμελιάν. Ο Λουδοβίκος ΣΤ' Καπέτων νυμφεύτηκε την αδελφή του Αδελαΐδα και απειλούσε να κατασχέσει τη Σαβοΐα. Ο Αμεδαίος Γ' σώθηκε με την παρέμβαση του Πέτρου του Ερημίτη και την υπόσχεση προς του Λουδοβίκο ΣΤ' ότι θα συμμετάσχει στην επόμενη Σταυροφορία.

Συμμετοχή στη Β' Σταυροφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1147 συνόδευσε τον ανιψιό του Λουδοβίκο Ζ' Καπέτων στη Β' Σταυροφορία αφού δανείσθηκε χρήματα από το αββαείο του Σαιν-Μωρίς. Τον ακολούθησαν και πολλοί βαρώνοι της Σαβοΐας. Διέσχισε την Ιταλία πηγαίνοντας νότια και από το Βρινδήσιο πέρασε στο Δυρράχιο. Προχώρησε επί της Εγνατίας οδού ως την Κωνσταντινούπολη και πέρασε στην Ανατολία (Μ. Ασία). Οδηγούσε την εμπροσθοφυλακή του Λουδοβίκου Ζ', αλλά στη Λαοδίκεια χωρίσθηκαν· μετά ο στρατός του Λουδοβίκου Ζ' καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρος. Όταν έφθασαν στην Αττάλεια αποφάσισαν να ταξιδέψουν με πλοίο ως την Αντιόχεια, αλλά στην Κύπρο ο Αμεδαίος Γ' ασθένησε και απεβίωσε. Ετάφη στο ναό του Αγ. Σταυρού στη Λευκωσία. Στη Σαβοΐα τον διαδέχθηκε ο υιός του Ουμβέρτος Γ' με επίτροπο τον Αμεδαίο επίσκοπο της Λωζάνης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη του σύζυγος ήταν η Αδελαΐς και είχαν μια κόρη:

  • Αδελαΐς.

Το 1123 νυμφεύτηκε τη Μαχώ (Ματθίλδη), κόρη του Guigues Γ' του Αλμπόν. Είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Previte-Orton, C.W. (1912). The Early History of the House of Savoy: 1000-1233. Cambridge University Press.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Amadeus III, Count of Savoy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).