Ο βάλτος (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ο βάλτος)
Ο βάλτος
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Δημόπουλος
ΣενάριοΝτίνος Δημόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΒέρα Κρούσκα, Δημήτρης Μαλαβέτας, Κώστας Ναός, Γιώργος Τζώρτζης, Νότης Περγιάλης, Γιάννης Βόγλης και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος
ΜουσικήΓιώργος Χατζηνάσιος
ΤραγούδιΔήμητρα Γαλάνη
ΦωτογραφίαΓιώργος Αρβανίτης
ΜοντάζΠαναγιώτης Χατζής
Εταιρεία παραγωγήςΦίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή8 Οκτωβρίου 1973
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνικά

Ο Βάλτος είναι Ελληνική κινηματογραφική ταινία παραγωγής 1973, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, ο οποίος έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Λάζαρο Μοντανάρη.[1] Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1973-1974 και έκοψε 106.741 εισιτήρια. Ήρθε στην 8η θέση σε 44 ταινίες και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κόπραινα, ένα λιμανάκι στον Αμβρακικό κόλπο.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια οικοδομική εταιρία έχει στήσει μια απάτη μαζεύοντας χρήματα από ιδιώτες προκειμένου να τους χτίσει σπίτια. Το μυστικό γνωρίζουν μόνο τρία άτομα. Ο Βασίλης, ο Αλέξης και η Λένα. Την τελευταία μέρα πριν αυτοί οι τρεις το σκάσουν στο εξωτερικό με ένα μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο και τα χρήματα της απάτης (45.000.000 δραχμές), η Λένα αποκαλύπτει το μυστικό σε έναν παλιό της φίλο και θύμα της απάτης, τον Δημήτρη. Έτσι, την επόμενη μέρα φεύγουν και οι τέσσερις με το αεροπλάνο. Θα προσγειωθούν σε μια έρημη περιοχή, όπου οι δύο άντρες θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν τον Δημήτρη. Η Λένα, αφού προσπαθήσει να τον σώσει, θα προσπαθήσει να πάρει τον χειρισμό του αεροπλάνου. Θα το ρίξει όμως σε έναν βάλτο...

Η όλη περιπέτεια κινεί το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, ενός γέρου φαροφύλακα, της κόρης του, ενός αποφυλακισμένου, του Βαγγέλη, και της ερωμένης του φαροφύλακα. Όταν είχε αποφυλακιστεί ο Βαγγέλης, μαζί με έναν άλλον είχαν επιχειρήσει να βιάσουν την κόρη του φαροφύλακα. Ο φαροφύλακας σκότωσε τον άλλον και έτσι ο Βαγγέλης εξαγοράζει την σιωπή του σε χρήματα... Αυτές οι δυο τετράδες προσπαθούν να βγάλουν τα χρήματα από το αεροπλάνο, ελπίζοντας ότι όλοι θα πάρουν μερίδιο στο τέλος. Όμως η καχυποψία είναι διάχυτη... Η κόρη του φαροφύλακα ερωτεύεται τον Βασίλη.

Στην συνέχεια βλέπουμε την ιστορία και ενός άλλου ζευγαριού, του Θάνου και της Άννας, οι οποίοι, μετά την άρνηση των πλούσιων γονέων της Άννας για τον γάμο τους, κλέβονται και καταφεύγουν με μια βάρκα στο νησάκι που βρίσκονται οι πρωταγωνιστές. Ο Βαγγέλης τους καίει τη βάρκα, τους παίρνει τα πράγματα και τους υποχρεώνει με τη βία να συμμετέχουν και αυτοί στις προσπάθειες για την ανέλκυση των χρημάτων. Σιγά-σιγά, ο Θάνος αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, ότι δηλαδή είναι ένας προικοθήρας που παρίστανε τον ερωτευμένο με την Άννα για τα λεφτά της.

Και φτάνουμε στο τέλος της ταινίας. Τα λεφτά βγαίνουν. Μετά από ένα τρικούβερτο γλέντι όμως, ο Βασίλης και ο Αλέξης σκέφτονται ένα σχέδιο για να πάρουν όλα τα λεφτά και να φύγουν μόνοι τους. Ο Βασίλης όμως, αργοπεθαίνει μετά από δάγκωμα λυσσασμένου σκύλου και έτσι το σχέδιο το προχωράει μόνος του ο Αλέξης. Κλειδώνει τους υπόλοιπους στην αποθήκη που έχουν περάσει την νύχτα και τους κόβει την παροχή νερού, μέχρι να του δώσουν όλα τα χρήματα. Το σχέδιο πετυχαίνει και ο Αλέξης απογειώνεται με το αεροπλάνο (που στο μεταξύ έχει βγει από τον βάλτο). Όμως, ο Βασίλης με όση δύναμη του απομένει, βρίσκει το κλειδί και ανοίγει την αποθήκη. Η Λένα θέλει να πάει με τους άλλους και προσπαθεί να πάρει τον χειρισμό του αεροπλάνου από τον Αλέξη. Το αεροπλάνο συντρίβεται, οι δύο επιβαίνοντες σκοτώνονται και τα λεφτά καταστρέφονται.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ντίνος Δημόπουλος και το σενάριο ο Δημόπουλος μαζί με τον Λάζαρο Μοντανάρη. Την μουσική επιμελήθηκε ο Γιώργος Χατζηνάσιος και το τραγούδι τίτλων ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη. Η παραγωγή ήταν της Φίνος Φιλμ.

Ο Νέστορας Μάτσας έγραψε στην εφημερίδα Βραδυνή για την ταινία, που προβλήθηκε ένα μήνα πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου: [2]

"Ιδιαίτερα φροντισμένη παραγωγή. Ο «Βάλτος» δίνει ένα καινούργιο μέτρο των υψηλών τεχνικών δυνατοτήτων της «Φίνος Φιλμ». Εικόνα, ήχος, γενική τεχνική επεξεργασία, σε στάθμη καλών ευρωπαϊκών ταινιών. Αλλά η ταινία, στο σύνολό της, εντελώς έξω από το κλίμα του Φεστιβάλ, όπως έχει διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Έτσι εξηγούνται και οι ζωηρότατες αντιδράσεις του νεανικού κοινού που δεν αποδέχεται τον ορθόδοξο, συντηρητικό κινηματογράφο. Λυπηθήκαμε ζωηρά γι΄αυτές τις αντιδράσεις∙ γιατί η ταινία είναι αναμφισβήτητα μια σωστή παραγωγή με κάποιους ιδεολογικούς στόχους, που θα πρέπει να κάνει λαμπρή καριέρα στην κανονική κινηματογραφική της έξοδο. Μήπως τελικά ήταν σφάλμα η αποστολή της στο Φεστιβάλ, που μιλά πια άλλη γλώσσα; Μήπως; Εξαίρουμε ορισμένες πολύ δυνατές στιγμές της, την ωραία μουσική του Χατζηνάσιου και τη φανερή πρόοδο της Βέρα Κρούσκα, που παρουσιάζεται εντελώς ανανεωμένη".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο βάλτος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2022.
  2. http://finosfilm.com/movies/view/172

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]