Ο Σημαδεμένος
Ο Σημαδεμένος | |
---|---|
![]() | |
Σκηνοθεσία | Μπράιαν Ντε Πάλμα |
Παραγωγή | Μάρτιν Μπρέγκμαν |
Σενάριο | Όλιβερ Στόουν |
Βασισμένο σε | Σκάρφεϊς |
Πρωταγωνιστές | Αλ Πατσίνο, Μισέλ Φάιφερ, Στίβεν Μπάουερ, Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο, Ρόμπερτ Λότζια, Φάριντ Μάρει Έιμπραχαμ |
Μουσική | Τζόρτζιο Μορόντερ |
Φωτογραφία | Τζον Α. Αλόνζο |
Μοντάζ | Gerald B. Greenberg και David Ray |
Εταιρεία παραγωγής | Universal Studios |
Πρώτη προβολή | 9 Δεκεμβρίου 1983 |
Διάρκεια | 170 λεπτά |
Προέλευση | Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής |
Γλώσσα | αγγλικά |
δεδομένα ( ) |
Ο Σημαδεμένος (αγγλ.Scarface) είναι Αμερικανική ταινία του 1983 με σκηνοθέτη τον Μπράιαν Ντε Πάλμα, σεναριογράφο τον Όλιβερ Στόουν και παραγωγό τον Μάρτιν Μπρέγκμαν και πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο ως Τόνυ Μοντάνα. Πρόκειται για προσαρμοσμένο ριμέικ της τανίας Σκάρφεϊς (σε ελληνική απόδοση ο Σημαδεμένος), και διηγείται την ιστορία ενός Κουβανού πρόσφυγα που φτάνει το 1980 στο Μαϊάμι και γίνεται βαρώνος στο καρτέλ ναρκωτικών στη ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στη δεκαετία του '80. Η ταινία είναι αφιερωμένη στους Χάουαρντ Χοκς και Μπεν Χεκτ, τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο αντίστοιχα της πρώτης ταινίας.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη την 1η Δεκεμβρίου 1983 και κυκλοφόρησε στις 9 Δεκεμβρίου 1983 από την Universal Pictures. Η ταινία απέσπασε 45 εκατομμύρια δολάρια στο εγχώριο box office και 66 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η αρχικές κριτικές ήταν αρνητικές λόγω της υπερβολικής βίας, της βωμολοχίας και της παραστατικής χρήσης ναρκωτικών. Ορισμένοι Κουβανοί ομογενείς στο Μαϊάμι αντιτάχθηκαν στην απεικόνιση των Κουβανών στην ταινία ως εγκληματίες και διακινητές ναρκωτικών. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι κριτικοί την επανεκτίμησαν και τώρα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες γκανγκστερικές ταινίες που έγιναν ποτέ.[1]
Σεναριογράφοι και σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε επαίνεσαν την ταινία και έχει αναφερθεί εκτενώς στην ποπ κουλτούρα, ειδικά στη μουσική χιπ χοπ,[2][3] καθώς και σε κόμικς, τηλεοπτικά προγράμματα και βιντεοπαιχνίδια. Η ταινία έχει καταλήξει να θεωρείται ως μια καλτ κλασική.[4][5][6]
Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το 1980, ο Κουβανός πρόσφυγας Τόνυ Μοντάνα φτάνει στο Μαϊάμι κατά τη μετακίνηση Κουβανών αντιφρονούντων στο λιμάνι του Μαριέλ. Μαζί με τον καλύτερο του φίλου, τον Μάνι Ριμπέρα, και τους Άνχελ και Τσι-Τσι, μεταφέρονται στο "Freedomtown", ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των προσφύγων. Σε αντάλλαγμα για τη δολοφονία του πρώην στελέχους της Κουβανικής κυβέρνησης, με εντολή του πλούσιου εμπόρου ναρκωτικών Φρανκ Λόπεζ, η παρέα απελευθερώνεται από τη Freedomtown και παίρνει πράσινες κάρτες. Έξω, τους προσφέρεται συμφωνία από το πρωτοπαλίκαρο του Φρανκ, τον Ομάρ Σουάρεζ να αγοράσουν κοκαΐνη από Κολομβιανούς εμπόρους. Η συμφωνία χαλάει και ο Άνχελ κόβεται κομμάτια με αλυσοπρίονο από τους Κολομβιανούς. Ο Μάνι και ο Τσι-Τσι μπαίνουν στο διαμέρισμα πριν να έχει ο Τόνι την ίδια μοίρα, και σκοτώνουν τους Κολομβιανούς. Υποψιασμένος πως ο Ομάρ τους πρόδωσε, ο Τόνι επιμένει να παραδώσει τα λεφτά και τα ναρκωτικά προσωπικά στον Φρανκ. Εντυπωσιασμένος, ο Φρανκ προσλαμβάνει τον Τόνι και τον Μάνι. Στη συνάντηση τους, ο Τόνι συναντά, και ελκύεται άμεσα, από την Ελβίρα Χάνκοκ, ερωμένη του Φρανκ.
Μήνες αργότερα, ο Τόνι επισκέπτεται τη μητέρα του Τζορτζίνα (Μίριαμ Κολόν) και τη μικρότερη αδελφή του, Τζίνα, στην οποία είναι υπερβολικά προστατευτικός. Η μητέρα του είναι αηδιασμένη από την εγκληματική ζωή του, και τον πετά έξω. Ενώ μπαίνει στο αυτοκίνητο του, ο Μάνι σχολιάζει την ομορφιά της Τζίνα, ο Τόνι όμως τον προειδοποιεί να μείνει μακριά της.
Ο Φρανκ στέλνει τον Τόνι και τον Ομάρ στη Βολιβία για να συναντηθούν με τον Αλεχάντρο Σόσα, μεγαλέμπορο κοκαΐνης. Ο Τόνι κάνει συμφωνία με τον Σόσα χωρίς την έγκριση του Φρανκ, και ο Ομάρ φεύγει για να επικοινωνήσει με το αφεντικό του. Ο Σόσα αποκαλύπτει πως ο Ομάρ ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας και μετά βάζει τον Τόνι να δει ένα μαυρισμένο στο ξύλο Ομάρ να εκτελείται από ένα ελικόπτερο. Ο Τόνι εγγυάται για τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και τον Φρανκ, και ο Σόσα κάνει τη συμφωνία, προειδοποιώντας τον Τόνι να μην τον προδώσει ποτέ. Στο Μαϊάμι, ο Φρανκ είναι εξοργισμένος από τον θάνατο του Ομάρ και τη συμφωνία που έκανε ο Τόνι χωρίς την εξουσιοδότηση του. Η επαγγελματική σχέση μεταξύ Τόνι και Φρανκ διαλύεται, ο Τόνι φτιάχνει τη δική του οργάνωση και λέει στην Ελβίρα της προθέσεις που έχει γι' αυτήν.
Σε μία ντίσκο, ο Τόνι δέχεται την επίσκεψη του διεφθαρμένου ντετέκτιβ Μελ Μπέρνσταϊν, που προτείνει ένα "φόρο" στις επαγγελματικές συναλλαγές του Τόνι σε αντάλλαγμα για αστυνομική προστασία και πληροφορίες. Ο Τόνι εξοργίζει τον Φρανκ όταν φλερτάρει ανοιχτά την Ελβίρα μπροστά του. Μετά βλέπει την Τζίνα να χορεύει με έναν έμπορο ναρκωτικών. Τον πετάει έξω, και μετά από καβγά χαστουκίζει την Τζίνα και ο Μάνι τη μεταφέρει στο σπίτι της. Στη συνέχεια, εκτελεστές επιχειρούν να δολοφονήσουν τον Τόνι, αλλά εκείνος ξεφεύγει. Έχοντας υποψίες πως το πρώην αφεντικό του έστειλε τόσο τον Μπέρνσταϊν, όσο και τους δολοφόνους, ο Τόνι, ο Μάνι και ο Τσι-Τσι πηγαίνουν στο γραφείο του Φρανκ, όπου τον βρίσκουν μαζί με τον Μπέρνσταϊν. Όταν ένα στημένο τηλεφώνημα από έναν μπράβο του Τόνι αποκαλύπτει την εμπλοκή του Φρανκ, ο Μάνι εκτελεί τον Φρανκ και ο Τόνι σκοτώνει τον Μπέρνσταϊν. Ο Τόνι παίρνει την Ελβίρα και αρπάζει την αυτοκρατορία του Φρανκ.
Με τις προμήθειες του Σόσα, ο Τόνι χτίζει μια αυτοκρατορία πολλών εκατομμυρίων, και παντρεύεται την Ελβίρα. Όμως, η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα: ο Τόνι και η Ελβίρα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, ο τραπεζίτης που ξεπλένει τα χρήματα του Τόνι απαιτεί μεγαλύτερη πληρωμή, και ο Μάνι χολώνεται όλο και περισσότερο επειδή ο Τόνι πιστώνει την επιτυχία της επιχείρησης μόνο στον εαυτό του. Τελικά, ο Τόνι κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή μετά από μια επιχείρηση της αστυνομίας. Ο Σόσα προσφέρεται να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του στην κυβέρνηση για να κρατήσει τον Τόνι εκτός φυλακής, αν ο Τόνι δολοφονήσει έναν Βολιβιανό δημοσιογράφο που σκοπεύει να ξεσκεπάσει τον Σόσα σε μια ομιλία του στη σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών. Αργότερα, ο Τόνι διώχνει περισσότερο τον Μάνι και την Ελβίρα, κατηγορώντας τον φίλο του για τη σύλληψη του και κατηγορώντας τη γυναίκα του πως δεν μπορεί να κάνει παιδιά εξαιτίας των ναρκωτικών. Μετά από τον καβγά, η Ελβίρα εγκαταλείπει τον Τόνι.
Στη Νέα Υόρκη, ο Τόνι, ο Τσι-Τσι και ο μπράβος του Σόσα, Αλμπέρτο (Mark Margolis) ετοιμάζονται για τη δολοφονία. Ο Αλμπέρτο έχει βάλει μια βόμβα στο αυτοκίνητο του δημοσιογράφου, παρατηρούν όμως ότι εκείνος συνοδεύεται, απρόσμενα, από την οικογένεια του, ο Τόνι ματαιώνει την αποστολή. Ο Αλμπέρτο επιμένει να συνεχίσουν, αναγκάζοντας τον Τόνι να τον σκοτώσει. Αργότερα, ο Τόνι μαθαίνει πως ο Μάνι και η Τζίνα λείπουν για μέρες. Επιστρέφοντας σπίτι του, ο Σόσα επικοινωνεί με τον Τόνι, εξοργισμένος για την αποτυχία της αποστολής. Ο Σόσα τελειώνει τη συνεργασία τους και του θυμίζει πως δεν έπρεπε να τον προδώσει. Ψάχνοντας την Τζίνα, επισκέπτεται τη μητέρα του, η οποία του δίνει μία διεύθυνση. Όταν πηγαίνει εκεί βρίσκει τον Μάνι και την Τζίνα με τις ρόμπες, σκοτώνει εν ψυχρώ τον Μάνι. Η Τζίνα λέει στον Τόνι πως εκείνη κι ο Μάνι μόλις παντρεύτηκαν και θα του έκαναν έκπληξη. Ο Τόνι και οι άντρες του παίρνουν την Τζίνα στην έπαυλη του Τόνι. Ο Τόνι κηρύσσει πόλεμο στον Σόσα και θάβει το πρόσωπο του σ' ένα "βουνό" κοκαΐνης. Την ίδια ώρα, οι άντρες του Σόσα έχουν ήδη αρχίσει επίθεση στην έπαυλη του Τόνι, σκοτώνοντας τους άντρες του έναν-έναν. Η Τζίνα εμφανίζεται υπό την επήρεια ναρκωτικών, κατηγορεί τον Τόνι πως τη θέλει σεξουαλικά, και τον πυροβολεί στο πόδι. Έτσι η Τζίνα πέφτει εύκολος στόχος ενός από τους εκτελεστές του Σόσα. Ο Τόνι σκοτώνει τον φονιά της αδελφής του, αλλά όταν βλέπει το πτώμα της αδελφής του τρελαίνεται. Πλέον έχουν σκοτωθεί όλοι οι άντρες του Τόνι, ο οποίος έχει μείνει μόνος του εναντίον των αντιπάλων του.
Μόνος του, με δύο χειροβομβίδες κι ένα αυτόματο όπλο, και έχοντας καταληφθεί από έξαλλη μανία εξαιτίας της κοκαΐνης, επιτίθεται στους εκτελεστές. Παρ' όλες τις σφαίρες που δέχεται, μένει όρθιος ώσπου να δεχτεί μια σφαίρα στη πλάτη. Το πτώμα του Τόνι πέφτει στο συντριβάνι από κάτω, όπου ένα άγαλμα έχει την επιγραφή: "Ο Κόσμος Είναι Δικός Σου".[7]
Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Αντόνιο "Τόνι" Μοντάνα
- Στίβεν Μπάουερ στο ρόλο του Μανόλο "Μάνι" Ριμπέρα
- Ρόμπερτ Λότζια στο ρόλο του Φρανκ Λόπεζ
- Μισέλ Φάιφερ στο ρόλο της Ελβίρα Χάνκοκ
- Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο στο ρόλο της Τζίνα Μοντάνα
- Μίριαμ Κολόν στο ρόλο της Τζορτζίνα Μοντάνα
- Χάρις Γιούλιν στο ρόλο του Μελ Μπέρνσταϊν
- Φάριντ Μάρεϊ Έιμπραχαμ στο ρόλο του Ομάρ Σουάρεζ
- Πολ Σέναρ στο ρόλο του Αλεχάντρο Σόσα
- Άνχελ Σαλαζάρ στο ρόλο του Τσι-Τσι
- Πέπε Σέρνα στο ρόλο του Άνχελ
- Μαρκ Μαργκόλις στο ρόλο του Αλμπέρτο
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ Sharp, Nathan (29 Μαΐου 2021). «10 Best Gangster Movies, According to American Film Institute». screenrant.com. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021.
- ↑ «Why the hip-hop community still worships 'Scarface'». 26 Αυγούστου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ «Scarface's impact on hip-hop culture». 26 Απριλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ «10 Crazy Facts You Might Not Know About Scarface». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ «Why Scarface is one of the top 10 cult movies». Entertainment Weekly. 20 Μαΐου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ GROBEL, LAWRENCE. «Reflections On Scarface». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ Scarface film of De Palma στην encyclopedia Britannica.com (αγγλικά) ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2018
|
- Αμερικανικές ταινίες
- Ταινίες του 1983
- Ταινίες παραγωγής Universal Pictures
- Ταινίες με θέμα τη μετανάστευση
- Ταινίες συσχετιζόμενες με ναρκωτικά
- Ταινίες σε σκηνοθεσία Μπράιαν Ντε Πάλμα
- Αμερικανικές ασπρόμαυρες ταινίες
- Ταινίες γυρισμένες στη Φλόριντα
- Ταινίες γυρισμένες στο Λος Άντζελες
- Ταινίες γυρισμένες στη Νέα Υόρκη
- Ταινίες που συσχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες
- Αγγλόφωνες ταινίες
- Ταινίες σε σενάριο Όλιβερ Στόουν
- Ταινίες τοποθετημένες στο Μαϊάμι
- Ταινίες τοποθετημένες στη Νέα Υόρκη
- Ταινίες τοποθετημένες στη Φλόριντα
- Αμερικανικές γκανγκστερικές ταινίες