Μάρτιν Μπρέγκμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μάρτιν Μπρέγκμαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18 Μαΐου 1926 (1926-05-18)
Νέα Υόρκη
Θάνατος16 Ιουνίου 2018 (92 ετών)
Νέα Υόρκη
Αιτία θανάτουενδοεγκεφαλική αιμορραγία
Τόπος ταφήςKensico Cemetery
Εθνικότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαραγωγός ταινιών
παραγωγός[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚορνηλία Σαρπ

Ο Μάρτιν Μπρέγκμαν (αγγλικά: Martin Bregman (18 Μαΐου, 1926 - 16 Ιουνίου, 2018), ήταν ένας Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός.

Ο Μπρέγκμαν υπήρξε παραγωγός πολλών σημαντικών ταινίων, μεταξύ αλλών : Ο Σημαδεμένος (1983), Σκυλίσια μέρα (1975), Υπόθεση Καρλίτο (1993), Σέρπικο (1974), Ο Γάμος της Μπέτσυ (1990) και η Θάλασσα της Αγάπης (1989).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1926 από τον Λέον και την Ίντα (Γκρανόφσκι) Μπρέγκμαν. Ήταν εβραϊκής καταγωγής και μεγάλωσε στο Μπρονξ. Από παιδί, έπασχε από πολιομυελίτιδα. Ξεκίνησε την καριέρα του πουλώντας ασφάλειες, και έπειτα μπήκε στράφηκε στον χώρο της ψυχαγωγία ως ατζέντης σε νυχτερινό κέντρο.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικοδόμηση σχέσεων με επενδυτές ακινήτων, όπως τον μεγιστάνα Λουί Ρούντιν, ο Μπρέγκμαν περάσε με επιτυχία ως προσωπικός ατζέντης καλλιτεχνών, αντιπροσωπεύοντας αστέρια όπως ο Αλ Πατσίνο, ο Γούντυ Άλλεν, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, η Φέι Ντάναγουεϊ, ο Άλαν Άλντα και η Μπέτι Μίντλερ.

Ο Μπρέγκμαν ανακάλυψε τον Πατσίνο σε μια θεατρική παραγωγή εκτός του Μπροντγουέι, και τον βοήθησε να χτίσει την θεατρική καριέρα του και στη συνέχεια την σταδιοδρομία του στον κινηματογράφο, μεταξύ άλλων, στον πρώτο του ρόλο του ηθοποιού στην ταινία Πανικός στο Νιντλ Παρκ (1971), κερδίζοντας τον ρόλο από τον τότε άγνωστο ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάρτιν Μπρέγκμαν ζούσε στη Νέα Υόρκη και είχε δύο γιους με την πρώτη σύζυγό του Ελίζαμπεθ Ντρίσκολ, τον Κρίστοφερ και κινηματογραφικό παραγωγό Μάικλ (Θάλασσα της Αγάπης, Υπόθεση Καρλίτο), και μια κόρη, την τραγουδίστρια Μαρίζα Μπρεγκμαν, με την δεύτερη σύζυγο του, την ηθοποιό Κορνήλια Σαρπ Μπρέγκμαν.

Ο Μάρτιν Μπρέγκμαν πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 92 ετών στις 16 Ιουνίου του 2018.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]