Το Γύρισμα της Τύχης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Γύρισμα της Τύχης
ΣκηνοθεσίαΜπάρμπετ Σρέντερ
ΠαραγωγήΈντουαρντ Πρέσμαν
Όλιβερ Στόουν
ΣενάριοΝίκολας Καζάν
Άλαν Ντέρσοβιτς (Βιβλίο)
ΠρωταγωνιστέςΤζέρεμι Άιρονς
Γκλεν Κλόουζ
Ρον Σίλβερ
Ανναμπέλα Σιόρα
ΜουσικήΜάρκ Άισαμ
Τζον Κλέιτον-Φελτ
Μάικλ Γουόρντ
Τζέρι Γουίν
Τζόζεφ Χούβεν
ΦωτογραφίαΛουτσιάνο Τοβόλι
ΜοντάζLee Percy
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 30/8/1990
Κυκλοφορία1990
Διάρκεια111 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ιαπωνία[1]
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Το Γύρισμα της Τύχης (Πρωτότυπος τίτλος Reversal of Fortune) είναι δικαστικό δράμα παραγωγής 1990, σε σκηνοθεσία Μπάρμπετ Σρέντερ. Η ταινία βασίζεται στο μπεστ σέλερ του καθηγητή νομικής Άλαν Ντέρσοβιτς με τίτλο Reversal of Fortune: Inside the von Bülow Case που κυκλοφόρησε το 1985. Πρόκειται για την πραγματική υπόθεση της δίκης του Κλάους Φον Μπιούλοου, ο οποίος κατηγορήθηκε ως υπαίτιος για το κόμα στο οποίο έπεσε η σύζυγός του, η κοσμική και πλούσια Σάνι Φον Μπιούλοου και τον οποίον υπερασπίστηκε στο δικαστήριο ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου Άλαν Ντέρσοβιτς[2]. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι ο Τζέρεμι Άιρονς στο ρόλο του Κλάους, η Γκλεν Κλόουζ στο ρόλο της Σάνι κι ο Ρον Σίλβερ στο ρόλο του Ντέρσοβιτς. Η ταινία έλαβε τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και χάρισε στον Τζέρεμι Άιρονς το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αμφιλεγόμενη υπόθεση του Κλάους φον Μπιούλοου (Τζέρεμι Άιρονς) ενός πλούσιου κι εκκεντρικού άνδρα της καλής κοινωνίας, ο οποίος κατηγορήθηκε το 1980 για την απόπειρα δολοφονίας της πλούσιας συζύγου του Σάνι (Γκλεν Κλόουζ), η οποία βρέθηκε αναίσθητη ένα πρωί κι έμεινε σε κωματώδη κατάσταση για χρόνια. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν αυξημένα τα ποσοστά ινσουλίνης στο αίμα και χαμηλή ποσότητα γλυκόζης (Η Σάνι ήταν υπογλυκαιμική). Ο φον Μπιούλοου, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη χορήγηση της ινσουλίνης στη σύζυγό, του κρίθηκε ένοχος μετά από την πρώτη του δίκη, ενώ το 1983 έκανε έφεση και με τη βοήθεια του δικηγόρου Άλαν Μ. Ντέρσοβιτς (Ρον Σίλβερ) αθωώθηκε, έχοντας ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι η Σάνι έκανε χρήση ναρκωτικών.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που καταγράφονται στο μυθιστόρημα του Ντέρσοβιτς πάνω στην υπόθεση και στην προσπάθεια αυτού και των μαθητών του να δικαιολογήσουν τα γεγονότα, ερευνώντας την υπόθεση από άλλη σκοπιά κι αναστρέφοντας την ετυμηγορία της πρώτης δίκης του Κλάους φον Μπιούλοου. Η διήγηση των συμβάντων σε φλας μπακ γίνεται από τη Γκλεν Κλόουζ που υποδύεται τη Σάνι φον Μπιούλοου, η οποία μετά από 30 περίπου χρόνια σε κωματώδη κατάσταση απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2008.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε γενικά θετικές κριτικές. Η βαθμολογία της στην ιστοσελίδα των κριτικών Rotten Tomatoes είναι 94%.[3].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για τρία βραβεία όσκαρ και απέφερε στο Τζέρεμι Άιρονς, που υποδύεται τον εκκεντρικό Κλάους (έναν άνδρα που σύμφωνα με το δικηγόρο του δε συμπαθούσε κανείς), το πρώτο του και μοναδικό, μέχρι σήμερα, αγαλματίδιο.

Βράβευση:

  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Τζέρεμι Άιρονς

Υποψηφιότητα:

  • Σκηνοθεσίας – Μπάρμπετ Σρέντερ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Νίκολας Καζάν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.films101.com/y1990r.htm.
  2. State v. von Bulow, 475 A.2d 995 (R.I. 1984).
  3. «Reversal of Fortune Movie Reviews, Pictures». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]