Ούγος Γ΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ούγος Γ' της Βουργουνδίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ούγος Γ΄ της Βουργουνδίας
Hugh III.jpg
Γέννηση
unknown
Θάνατος
Άκρα
Ιδιότητα Αριστοκρατικοί
Σύζυγος Alice of Lorraine και Beatrice of Albon
Τέκνα Εύδης Γ΄ της Βουργουνδίας, Q2319070 και Q4768921
Γονείς Εύδης Β΄ της Βουργουνδίας και Q6715047
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Ούγος Γ΄ της Βουργουνδίας (1148 - 25 Αυγούστου 1192) ήταν δούκας της Βουργουνδίας (1162 - 1192). Μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του δούκα της Βουργουνδίας Εύδη Β΄ και της Μαρίας της Καμπανίας.

Φιλοπόλεμος άντρας, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, περιπλέχθηκε σε διαμάχες με τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Ζ΄. Όταν τον διαδέχθηκε ο γιος του, Φίλιππος - Αύγουστος Β΄, (1180) άρπαξε την ευκαιρία να στρέψει πολλούς ευγενείς εναντίον του βασιλιά. Ο Φίλιππος - Αύγουστος δεν ήταν ικανοποιημένος με την απώλεια των υποτελών του: πολιόρκησε και κυρίευσε το Σατιγιόν, που το υπερασπιζόταν ο Εύδης, γιος και διάδοχος του δούκα Ούγου, ο οποίος αναγκάστηκε να πληρώσει υψηλό ποσό για την απελευθέρωσή του.

Συμμετείχε στην Γ΄ Σταυροφορία και ήταν ο πιο πιστός σύμμαχος του Άγγλου βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Όταν ο Φίλιππος - Αύγουστος επέστρεψε στη Γαλλία, άφησε τα Γαλλικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του. Έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην αποφασιστική νίκη των Σταυροφόρων στη μάχη του Αρσούφ και την ανακατάληψη της Ακρ, όπου έμεινε και πέθανε τον επόμενο χρόνο.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με την 1η σύζυγο του, Αλίκη της Λωρραίνης, που χώρισε το 1183, γιος του ήταν ο διάδοχος του Εύδης Γ΄.
  • Με την 2η σύζυγό, του Βεατρίκη της Βιέννης, κόρη του ήταν η Άννα της Βουργουνδίας που παντρεύτηκε τον Αμαντέους Δ΄ της Σαβοΐας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hugh III, Duke of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).