Ορθοδοξία στη Νορβηγία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Νορβηγίας αριθμεί σήμερα 8.492 μέλη (2010)[1] . Οι Ορθόδοξοι στη Νορβηγία είναι Ρώσοι, Σέρβοι, Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και μερικοί Νορβηγοί.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Νορβηγία υπάρχει ήδη από το 1930, τότε με Ρώσο ιερέα. Το 1965 ιδρύθηκε η ελληνική κοινότητα με κύριο σκοπό να εξυπηρετήσει τις θρησκευτικές ανάγκες των ελληνορθόδοξων της χώρας και υπάγεται στην Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας. Τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας είναι συγκεντρωμένα κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας Όσλο όπου είναι και η έδρα της ενώ ενορίες-κοινότητες υπάρχουν και στις πόλεις Μπέργκεν και Σταβάνγκερ[2]. Το 1987 αποκτήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα και τη Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας το κτίριο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Όσλο και το 1992 έγιναν τα εγκαίνιά του. Το 2002 επισκέφθηκε τον ναό και τέλεσε δοξολογία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το έτος 2015 ιδρύθηκε η ενορία του Αγίου Νεκταρίου στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και το 2017 ιδρύθηκε η ενορία του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πόλη Μπέργκεν Νορβηγίας.[3]

Ακόμη υπάρχει η σερβική ενορία αλλά και η ενορία του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας, κοντά στο Κρίστιανσαντ, που ανήκει στην εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και εξυπηρετεί τους Ρώσους της Διασποράς[4].

Ελληνορθόδοξες Ενορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ελληνορθόδοξες Ενορίες υπαγόμενες στη Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι οι εξής[5]:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]