Ομόνοια (οργάνωση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ομόνοια.

Η Ομόνοια είναι η πολιτική οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Βορείας Ηπείρου στην Αλβανία. Ιδρύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1991 στην κωμόπολη Δερβιτσάνη με όνομα «Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και έδρα τους Αγίους Σαράντα [1] με πολιτικό βραχίονα το ΚΕΑΔ «Κόμμα Ενώσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». H Ομόνοια έχει ως πρωταρχικό της στόχο την κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τη διαφύλαξη και καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις της χάρτας του Ελσίνκι και των Αρχών του ΟΑΣΕ.

Είναι ένωση αλβανών υπηκόων που έχουν ελληνική καταγωγή και συνείδηση, που αποδέχονται το Πρόγραμμα και Καταστατικό της Οργάνωσης και αγωνίζονται για την εφαρμογή τους καθώς και των στόχων που κατά καιρούς εγκρίνουν τα ηγετικά όργανα της Ομόνοιας.Τα μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑ, αγωνίζονται για την εδραίωση της δημοκρατιας, του κράτους δικαίου καθώς και για την κατοχυρωση και διασφαλιση όλων των διεθνων αναγνωρισμενων ανθρωπινων και εθνικων δικαιωματων. Πιστεύει και αγωνίζεται για τις αρχές της ισοτιμίας , ισονομίας και ισοπολιτείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και έμπρακτη εφαρμογή όλων των νομίμων ενδιαφερόντων και φιλοδοξιών και πολιτών της.

Με βάση τις παραπάνω αρχές, η ΟΜΟΝΟΙΑ αγωνιζεται για τη διασφάλιση όλων των κατοχυρωμένων , στις Διεθνές Συμβάσεις , στο Διεθνές Δίκαιο και Αλβανικό Σύνταγμα καθώς και αυτών που κατοχυρώνονται απ'την Ε.Ε. δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017.