Ομόνοια (οργάνωση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ομόνοια.
Ομόνοια
Omonoia logo.svg
Ίδρυση1991
ΈδραΔέλβινο
Αργυρόκαστρο
Άγιοι Σαράντα
Τίρανα
ΙδεολογίαΕλληνική Μειονοτική πολιτική
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Ελληνικός Πατριωτισμός
Ελεύθερη αγορά
Ιστότοπος
https://deeem-omonoia.org/el/
Πολιτικό σύστημα στην Αλβανία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-Ομόνοια, περισσότερο γνωστή απλώς ως Ομόνοια, είναι εθνική, πολιτική, πολιτιστική, και κοινωνική οργάνωση που έχει ως πρωταρχικό της στόχο την κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και τη διαφύλαξη και καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείας Ηπείρου στην Αλβανία, σύμφωνα με τις συμβάσεις της χάρτας του Ελσίνκι και των Αρχών του ΟΑΣΕ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1991, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, στην κωμόπολη Δερβιτσάνη, από εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας[1]. Όνομα της Οργάνωης ορίστηκε το «Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Μειονότητας-Ομόνοια» και έδρα της οι Αγίους Σαράντα.

Το 1991 ζήτησε την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου με την αιτιολογία ότι τα δικαιώματα που προβλέπονταν για τη μειονότητα από το αλβανικό σύνταγμα ήταν εξαιρετικά επισφαλή. Η απόρριψη της πρότασης ώθησε την ριζοσπαστική πτέρυγα της οργάνωσης να ζητήσει «Ένωση με την Ελλάδα[2]».

Με την επωνυμία «Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Μειονότητας[3]», η Ομόνοια συμμετείχε στις εκλογές για Συντακτική Συνέλευση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1991, τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές που έγιναν στην Αλβανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρότι έλαβε μόλις το 0,7% των ψήφων, η Ομόνοια κέρδισε πέντε έδρες στη Βουλή των 250 εδρών[4]. Ωστόσο, δεν συμμετείχε σε επόμενες εκλογές[5], καθώς απαγορεύτηκε με το αιτιολογικό ότι παραβίαζε αλβανικό νόμο που απαγόρευε «το σχηματισμό κομμάτων σε θρησκευτική, εθνική και περιφερειακή βάση». Στις επόμενες εκλογές συμμετείχε μέσω του πολιτικού της βραχίονα, του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), προκειμένου να παρακάμψει αυτή την απαγόρευση.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομόνοια είναι ένωση αλβανών υπηκόων με ελληνική καταγωγή και συνείδηση, οι οποίοι αποδέχονται το Πρόγραμμα και Καταστατικό της Οργάνωσης και αγωνίζονται για την εδραίωση της δημοκρατιας, του κράτους δικαίου καθώς και για την κατοχύρωση και διασφάλιση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρώπινων και εθνικών δικαιωμάτων. Η Οργάνωση πιστεύει και αγωνίζεται για τις αρχές της ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και έμπρακτη εφαρμογή όλων των νομίμων ενδιαφερόντων και φιλοδοξιών και πολιτών της. Επίσης, είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς[6].

Με βάση τις παραπάνω αρχές, η Ομόνοια αγωνίζεται για τη διασφάλιση όλων των κατοχυρωμένων με Διεθνείς Συμβάσεις, στο Διεθνές Δίκαιο, στο Αλβανικό Σύνταγμα και στο κοινοτικό κεκτημένο, δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομόνοια έχει τέσσερις τοπικές οργανώσεις στις πόλεις Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Αργυρόκαστρο και Τίρανα και ορισμένα υποτμήματα σε Κορυτσά, Αυλώνα και Πρεμετή. Διοικείται από 45μελές Γενικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση κάθε δύο χρόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. Working Paper. Albanian Series. Gender Ethnicity and Landed Property in Albania. Sussana Lastaria-Cornhiel, Rachel Wheeler. September 1998. Land Tenure Center. University of Wisconsin.
  3. Nohlen, Dieter· Stöver, P (2010). Elections in Europe : a data handbook (1st έκδοση). Baden-Baden, Germany: Nomos. σελ. 135. ISBN 978-3-8329-5609-7. 
  4. Nohlen, Dieter· Stöver, P (2010). Elections in Europe : a data handbook (1st έκδοση). Baden-Baden, Germany: Nomos. σελ. 137. ISBN 978-3-8329-5609-7. 
  5. Nohlen, Dieter· Stöver, P (2010). Elections in Europe : a data handbook (1st έκδοση). Baden-Baden, Germany: Nomos. σελ. 136. ISBN 978-3-8329-5609-7. 
  6. «ΟΜΟΝΟΙΑ». deeem-omonoia.org. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021.