Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικονομικη Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού
APEC members 180E.svg
ΧώραΣιγκαπούρη
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι ένα διακυβερνητικό φόρουμ αποτελούμενο από 21 χώρες - μέλη των Κρατών του Ειρηνικού,[1] το οποίο προωθεί το ελεύθερο εμπόριο σε ολόκληρη την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Εμπνευσμένη από την επιτυχία της σειράς μετα-υπουργικών διασκέψεων της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η APEC ιδρύθηκε το 1989 σε ανταπόκριση της αυξανόμενης αλληλεξάρτησης των οικονομιών της Ασίας και του Ειρηνικού και του σχηματισμού των περιφερειακών εμπορικών συνασπισμών σε άλλα μέρη του κόσμου. Στόχος ήταν επίσης η δημιουργία νέων αγορών γεωργικών προϊόντων και πρώτων υλών εκτός Ευρώπης.[2][3][4] Με έδρα τη Σιγκαπούρη, η APEC αναγνωρίζεται ως ένας από τους ανώτερους πολυμερείς συνασπισμούς και από τα παλαιότερα φόρουμ στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ασκώντας σημαντική παγκόσμια επιρροή.[5][6] [7] [8] [9] [10]

Στην ετήσια συνάντηση οικονομικών ηγετών της APEC μετέχουν οι αρχηγοί κράτους όλων των μελών της APEC, εκτός της Δημοκρατίας της Κίνας (η οποία εκπροσωπείται από υπουργό υπό τον τίτλο του Κινέζου Ταϊπέι, ως οικονομικό ηγέτη).[11] Η τοποθεσία της συνάντησης μεταφέρεται σε ετήσια βάση μεταξύ των οικονομιών-μελών και μία φημισμένη παράδοση, που ακολουθείται για τις περισσότερες (αλλά όχι όλες) τις συνόδους κορυφής, ορίζει πως οι συμμετέχοντες ηγέτες πρέπει να είναι ντυμένοι με την εθνική φορεσιά της χώρας υποδοχής. Η APEC έχει τρεις επίσημους παρατηρητές: τη Γραμματεία της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, το Συμβούλιο Οικονομικής Συνεργασίας του Ειρηνικού και τη Γραμματεία του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού Ωκεανού.[12] Η Οικονομία Υποδοχής της Χρονιάς της APEC είθισται να προσκαλείται ως γεωγραφικός αντιπρόσωπος στις διασκέψεις των G20, όπως ορίζεται από τις οδηγίες των τελευταίων.[13] [14]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δελτίο ειδήσεων του ABC καταγράφει την πρώτη συνάντηση της APEC στην Καμπέρα τον Νοέμβριο του 1989 και δείχνει απεσταλμένους να παρακολουθούν το Κύπελλο της Μελβούρνης.

Έμπνευση για τη δημιουργία της APEC αποτέλεσε το γεγονός ότι μία σειρά μετα-υπουργικών διασκέψεων της ASEAN, που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80, απέδειξε τη δυνατότητα, αλλά και την αξία των τακτικών συνεδριάσεων μεταξύ εκπροσώπων υπουργικoύ επιπέδου, προερχόμενων τόσο από ανεπτυγμένες, όσο και από αναπτυσσόμενες οικονομιες. Μέχρι το 1989, οι μετα-υπουργικές διασκέψεις είχαν επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνουν 12 μέλη (τα τότε έξι μέλη της ASEAN και τους έξι εταίρους της). Οι εξελίξεις οδήγησαν τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Bob Hawke να πιστέψει στην αναγκαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας σε οικονομικά ζητήματα. Τον Ιανουάριο του 1989, ο Bob Hawke απηύθυνε κάλεσμα για μια αποτελεσματικότερη οικονομική συνεργασία, που να εκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού. Αυτό οδήγησε στην πρώτη συνάντηση της APEC στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα τον Νοέμβριο, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Γκάρεθ Έβανς. Με τη συμμετοχή υπουργών από δώδεκα χώρες, η σύνοδος ολοκληρώθηκε με δεσμεύσεις για μελλοντικές ετήσιες συναντήσεις στη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα. Δέκα μήνες αργότερα, δώδεκα οικονομίες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού συναντήθηκαν στην Καμπέρα της Αυστραλίας για να ιδρύσουν την APEC. Η Γραμματεία της APEC, με έδρα τη Σιγκαπούρη, ιδρύθηκε για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του οργανισμού.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Member Economies – Asia-Pacific Economic Cooperation. Apec.org. Retrieved 12 April 2014.
 2. «PECC – Back to Canberra: Founding APEC». pecc.org. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
 3. 3,0 3,1 «History». apec.org. 
 4. 4,0 4,1 «Back to Canberra: Founding APEC». 
 5. . http://www.ncapec.org/docs/what_is_apec.pdf. 
 6. Chu, Shulong. «The East Asia Summit: Looking for an Identity». Brookings. 
 7. «Achievements and Benefits». apec.org. 
 8. «How Could The 2016 APEC Forum Affect The World Economy? – FXCM». FXCM Insights. 9 January 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 September 2018. https://web.archive.org/web/20180916201924/https://www.fxcm.com/insights/2016-apec-forum-affect-world-economy/. Ανακτήθηκε στις 16 September 2018. 
 9. Parreñas, Julius Caesar (January 1998). «ASEAN and Asia‐Pacific economic cooperation». The Pacific Review 11 (2): 233–248. doi:10.1080/09512749808719255. 
 10. . https://www.anzam.org/wp-content/uploads/pdf-manager/2336_BAMBER_GREG_AMI-13.PDF. 
 11. Conditions not right for APEC attendance: Ma. The China Post (27 August 2013). Retrieved 12 April 2014.
 12. «Asia-Pacific Economic Cooperation -». apec.org. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
 13. Government of Canada, Foreign Affairs Trade and Development Canada. «Canada and the G20». GAC. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
 14. «Deputy PM meets US State Secretary on G20 meeting sidelines – Embassy of the Socialist Republic of Vietnam in the United States». vietnamembassy-usa.org. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017.