Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού Ωκεανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

To Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ανεξάρτητων χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού. Ιδρύθηκε το 1971 ως το Φόρουμ του Νότιου Ειρηνικού. Το 1999, το όνομα άλλαξε σε Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού. Είναι ένας οργανισμός των χωρών της Ωκεανίας που εκτείνονται τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Είναι επίσημος παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών.

Η αποστολή του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού είναι "να εργαστούν για την υποστήριξη των κυβερνήσεων των κρατών μελών Φόρουμ, για να ενισχύσουν την οικονομική και κοινωνική ευημερία του λαού του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού με την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, και εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των μελών του φόρουμ με τρόπους που συμφωνήθηκε από το Φόρουμ ". Οι αποφάσεις του υλοποιούνται από Γραμματεία του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (PIFS), η οποία αναπτύχθηκε από το Γραφείο των Νήσων του Ειρηνικού για την Οικονομική Συνεργασία (SPEC). Καθώς και ο ρόλος της στην εναρμόνιση των περιφερειακών θέσεων σε διάφορα πολιτικά θέματα και θέματα πολιτικής, η Γραμματεία του Φόρουμ έχει τεχνικά προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, των μεταφορών και του εμπορίου. O Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού είναι ο μόνιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου Περιφερειακών Οργανώσεων του Ειρηνικού (CROP).

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι μεγαλύτερες και πλουσιότερες από τις άλλες χώρες που απαρτίζουν το υπόλοιπο του φόρουμ, διότι ο πληθυσμός της Αυστραλίας είναι περίπου ο διπλάσιος από αυτό των άλλων 15 μελών της σε συνδυασμό, όπως και η οικονομία της είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη. Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Φόρουμ , κυρίως στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, έχουν πρόσφατα πάρει μέρος στην περιφερειακή ειρήνη και οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης σε άλλα κράτη, ιδίως στις Νήσους Σολομώντος (2003-) και Ναούρου (2004-2009), σύμφωνα με αιγίδα Φόρουμ.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, τα εδάφη των ΗΠΑ στην Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και τις Νήσους Βόρειες Μαριάνες χορηγήθηκε το καθεστώς του παρατηρητή στο Φόρουμ.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Map indicating the members and observers of the Pacific Islands Forum

Μέλη[1]
Flag of Australia.svg Αυστραλία (AU) Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ (MH) Νιούε Νιούε (NU) Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα (SB)
Νήσοι Κουκ Νήσοι Κουκ (CK) Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας (FM) Παλάου Παλάου (PW) Τόνγκα Τόνγκα (TO)
Φίτζι Φίτζι (FJ) Flag of Nauru.svg Ναουρού (NR) Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα (PG) Τουβαλού Τουβαλού (TV)
Κιριμπάτι Κιριμπάτι (KI) Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία (NZ) Σαμόα Σαμόα (WS) Βανουάτου Βανουάτου (VU)
Συνδεδεμένα Μέλη Παρατηρητές
Νέα Καληδονία Νέα Καληδονία (NC) Γαλλική Πολυνησία Γαλλική Πολυνησία (PF) Τοκελάου Τοκελάου (TK) Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ (TL)
Ουαλίς και Φουτουνά Ουαλίς και Φουτουνά (WF)[2] Γκουάμ Γκουάμ (GU)
Αμερικανική Σαμόα Αμερικανική Σαμόα (AS) Βόρειες Μαριάνες Νήσοι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι (MP)
Flag of the United Nations.svg Ηνωμένα Έθνη
Εταίροι
Flag of Canada.svg Καναδάς Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Κούβα Κούβα Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση
Flag of France.svg Γαλλία Ινδία Ινδία Ινδονησία Ινδονησία Flag of Italy.svg Ιταλία
Ιαπωνία Ιαπωνία Νότια Κορέα Νότια Κορέα Μαλαισία Μαλαισία Φιλιππίνες Φιλιππίνες
Flag of Spain.svg Ισπανία Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Flag of Turkey.svg Τουρκία Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg ΗΠΑ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. communique forum.pdf «Forum Communiqué, Alofi, Niue» Check |url= value (βοήθεια) (PDF). Thirty-Ninth Pacific Islands Forum. Pacific Islands Forum Secretariat. 20 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2008.  The Niue Declaration on Climate Change is Appendix B of this document.
  2. Unattributed (22 Αυγούστου 2008). «Decision on Wallis bid to join Forum (as Associate Member) deferred». Latest Pacific News Headlines. Radio New Zealand International. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2008.